1η Πανελλήνια Ημερίδα Ανάπτυξης του αθλήματος Baseball Five “Μπέιζμπολ 5”!

Τρίτη, Μάρτιος 21, 2023 - 4:00μμ
Οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τους κανόνες και τις απαιτήσεις του νέου αγωνίσματος το οποίο και θα είναι ενταγμένο ως Ολυμπιακό αγώνισμα

Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ο ΑΟ ΠΕΛΟΨ ΠΑΤΡΩΝ σε συνεργασία με παράγοντες της ομοσπονδίας softball και με μέλη της επιτροπής Baseball συμμετείχε στην 1η Ημερίδα Ανάπτυξης του αγωνίσματος Baseball Five στην Αχαΐα!


Σε ανακοίνωση του ο πατρινός όμιλος, ενημερώνει σχετικά με την ημερίδα: "Οι αθλητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τους κανόνες και τις απαιτήσεις του νέου αγωνίσματος το οποίο και θα είναι ενταγμένο ως Ολυμπιακό αγώνισμα στους ερχόμενους ολυμπιακούς αγώνες νεότητας του 2026!
Ο ΑΟ ΠΕΛΟΨ Πατρών πιστός στην δέσμευση του για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αχαΐα συνεχίζει να δίνει νέες επιλογές για τις νέες και τους νέους αθλητές της πόλης μας!


Πληροφορίες αγωνίσματος Baseball5
Το Baseball5 (προφέρεται Μπέιζμπολ5) είναι μια παραλλαγή του παιχνιδιού του μπέιζμπολ. [1] Υπάρχουν πέντε παίκτες σε κάθε ομάδα και κάθε ομάδα έχει πέντε περιόδους (innings). [2] Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπέιζμπολ Σόφτμπολ πρότεινε το παιχνίδι το 2018. [3]
Baseball5
WBSC Baseball5.jpg
Ύψιστη διοικητική αρχή
WBSC
Χαρακτηριστικά
Επαφή Περιορισμένη
Μέλη ομάδας 8 (5 στο γήπεδο)
Μικτών φύλων Απλό ή μεικτό
Κατηγοριοποίηση Κλειστού χώρου ή ανοικτού χώρου
Κανόνες και τρόπος παιχνιδιού
Το Γήπεδο
Το εσωτερικό γήπεδο (infield) έχει σχήμα τετράγωνο, με μία βάση σε κάθε γωνία. Η απόσταση μεταξύ των βάσεων είναι 13 μέτρα ή 42,5 πόδια. Η κανονική περιοχή (fair territory) έχει ένα τετράγωνο σχήμα 18 μέτρων ή 59 ποδιών ανά πλευρά, στην οποία μία από τις γωνίες συμπίπτει με την κύρια βάση (home plate). Το πλαίσιο του ροπαλοφόρου (batter's box) έχει τετράγωνο σχήμα 3 μέτρων (10 πόδια) ανά πλευρά. Βρίσκεται έξω από την κανονική περιοχή και είναι κατασκευασμένο πάνω στην προέκταση των δύο γραμμών φάουλ που διασχίζουν η μία την άλλη στην γωνιά της κύριας βάσης.
Το ιδανικό σχήμα και το μέγεθος όλων των βάσεων είναι ένα τετράγωνο των 50 εκατοστών (1,6 πόδια) ανά πλευρά. Προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις, η πρώτη βάση είναι «διπλή». Το ιδανικό ύψος των φραχτών είναι 100 εκατοστά ή 3 πόδια. Ωστόσο, κάθε οργανισμός πρωταθλήματος/τουρνουά μπορεί να αποφασίσει για άλλους τρόπους περιορισμού του αγωνιστικού χώρου, όπως η χρήση υπαρχόντων τειχών ή η σήμανση του εδάφους.
Επίθεση


Χτυπώντας (hitting) στο Baseball5
Η πράξη του χτυπήματος (hitting) λαμβάνει χώρα ενώ ένα ροπαλοφόρος (hitter) είναι εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο του ροπαλοφόρου και θα παραμείνει εντός των γραμμών έως ότου η χτυπημένη μπάλα μπει σε κανονική περιοχή. Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί δυνατά είτε με την παλάμη είτε με γροθιά. Η Πρώτη Αναπήδηση (First Bounce) πρέπει να είναι κοντινή σε απόσταση 3 μέτρων (10 πόδια) από την κύρια βάση. Ο ροπαλοφόρος στην ενέργειά του να τρέξει προς την πρώτη βάση (first base), μετά την τοποθέτηση της μπάλας στο παιχνίδι, πρέπει να αγγίξει τη βάση. Προκειμένου να παραμείνει ασφαλής, ο ροπαλοφόρος πρέπει να παραμείνει στην περιοχή που περιλαμβάνεται στη βάση και την περιοχή ασφαλείας του 1,5 μέτρου (5 πόδια) που συνδέεται με αυτή.
Πώς οι επιθετικοί παίκτες αποκλείονται λόγω αντικανονικών συμπεριφορών/ενεργειών:
Αγγίζοντας (πατώντας) σε μια από τις γραμμές του πλαισίου του ροπαλοφόρου ενώ χτυπάνε την μπάλα
Στέλνοντας την μπάλα (χτυπώντας την) σε φάουλ περιοχή
Με το να χτυπηθούν από μια κανονικά χτυπημένη μπάλα
Κάνοντας μια χτυπημένη μπάλα να μην αγγίξει το κανονικό έδαφος τουλάχιστον μία φορά πριν αγγίξει τους φράχτες ή πριν περάσει πάνω από τους φράχτες
Μη σεβόμενοι τη σειρά χτυπήματος (batting order) και χτυπώντας στη θέση ενός συμπαίκτη
Από έναν δρομέα που φεύγει από τη βάση πριν ο ροπαλοφόρος χτυπήσει την μπάλα
Προσπερνώντας έναν συμπαίκτη κατά το τρέξιμο των βάσεων
Με το να αγγιχτούν (tagged) όταν δύο ή περισσότεροι δρομείς είναι στην ίδια βάση. Αυτός που βρίσκεται πίσω στη σειρά χτυπήματος θα κηρυχθεί «άουτ» (out)
Σε μια κατάσταση με βάσεις φορτωμένες (bases loaded) και 2 άουτ, αν ο δρομέας στην 3η βάση πρέπει να είναι ο επόμενος ροπαλοφόρος στη σειρά χτυπήματος, κάθε δρομέας προωθείται 1 βάση: ο δρομέας στην τρίτη βάση πηγαίνει να χτυπήσει και ένας έκτακτος δρομέας (pinch runner) τοποθετείται στην πρώτη βάση. Σε ομάδες με μόνο 5 παίκτες, ο πρώτος παίκτης που κηρύχθηκε άουτ σε αυτή την περίοδο γίνεται έκτακτος δρομέας στην πρώτη βάση. Η σειρά χτυπήματος πρέπει να τηρείται πάντα.
Άμυνα


Η Ημέρα Baseball5 στη Ρώμη, η ομάδα της Γαλλίας προσπαθεί να βγάλει έναν Κουβανό δρομέα άουτ (Μάιος, 2018)
Οι 5 παίκτες (1ης Βάση, 2ης Βάση, 3ης Βάση, Σόρτστοπ [Shortstop] και Μέσος) της αμυντικής ομάδας θα βρίσκονται σε κανονική περιοχή όταν ο ροπαλοφόρος χτυπά την μπάλα.
Η αμυνόμενη ομάδα θα πρέπει να αποκλείσει 3 αντιπάλους σε κάθε περίοδο προκειμένου να αλλάξει πλευρά και να γίνει η επιτιθέμενη ομάδα. Πώς η άμυνα βγάζει «άουτ»:
Αγγίζοντας τη βάση (ενώ βρίσκεται στην κατοχή της η μπάλα) στην οποία ο δρομέας είναι «αναγκασμένος» να τρέξει
Πιάνοντας μια χτυπημένη μπάλα πριν αυτή αγγίξει το έδαφος τουλάχιστον μία φορά
Αγγίζοντας έναν δρομέα όταν αυτός/αυτή δεν είναι σε βάση (αγγίζοντας τον δρομέα με την μπάλα στα χέρια)
Εάν η μπάλα εγκαταλείψει το γήπεδο λόγω αμυντικού λάθους (λάθος πάσα ή λάθος πιάσιμο), κάθε δρομέας λαμβάνει μία επιπλέον βάση. Σε μια κατάσταση με βάσεις φορτωμένες και 2 άουτ, αν ο δρομέας στην 3η βάση πρέπει να είναι ο επόμενος ροπαλοφόρος στη σειρά χτυπήματος, κάθε δρομέας προωθείται 1 βάση: ο δρομέας στην τρίτη βάση πηγαίνει να χτυπήσει και ένας έκτακτος δρομέας τοποθετείται στην πρώτη βάση. Σε ομάδες με μόνο 5 παίκτες, ο πρώτος παίκτης που κηρύχθηκε άουτ σε αυτή την περίοδο γίνεται έκτακτος δρομέας στην πρώτη βάση. Η σειρά κτυπήματος πρέπει να τηρείται πάντα.
Τέλος παιχνιδιού
Το παιχνίδι τελειώνει στο τέλος της πέμπτης περιόδου εάν μια ομάδα έχει σημειώσει περισσότερους πόντους (runs) από τον αντίπαλο. Σε περίπτωση που η Γηπεδούχος Ομάδα είναι μπροστά στο σκορ μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης επίθεσης της Φιλοξενούμενης Ομάδας, το παιχνίδι τελειώνει και η Γηπεδούχος Ομάδα κερδίζει.
Σε περίπτωση ισοπαλίας, οι ομάδες πρέπει να παίξουν και να ολοκληρώσουν επιπλέον περίοδο (ή περιόδους) μέχρις ότου μία ομάδα σκοράρει περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο. Ο παίκτης που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει πέμπτος για την έκτη περίοδο τοποθετείται στην πρώτη βάση ως δρομέας. Οι παίκτες που έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν πέμπτος και τέταρτος στην έβδομη περίοδο τοποθετούνται στην πρώτη και τη δεύτερη βάση και ούτω καθεξής με τρεις παίκτες για τις επόμενες περιόδους μέχρι το τέλος του αγώνα.
Ένα παιχνίδι τελειώνει εάν μια ομάδα προηγείται με 15 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου ή με 10 στο τέλος της τέταρτης. Σε περίπτωση που μια ομάδα φτάσει σε ένα προβάδισμα 10 ή περισσοτέρων πόντων κατά τη διάρκεια της αρχής της πέμπτης περιόδου, το παιχνίδι πρέπει να ολοκληρωθεί.

Υποστήριξη: SilkTech