Australian Open: Απαγορεύτηκαν οι ρωσικές σημαίες στις εξέδρες

Τετάρτη, Ιανουάριος 18, 2023 - 10:00πμ
Και της Λευκορωσίας

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Ουκρανού πρέσβη και αφού θεατές που παρακολούθησαν αγώνες στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς, τις κρατούσαν στα χέρια τους.
«Οι σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, απαγορεύονται στο Australian Open», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση τέθηκε σε «άμεση» ισχύ: «Η αρχική μας πολιτική, ήταν ότι οι φίλαθλοι θα μπορούσαν να τις φέρουν μαζί τους, αλλά δεν θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν αναστάτωση».
Η ρωσική σημαία... εθεάθη την Δευτέρα στην πρεμιέρα του Australian Open, στον αγώνα του πρώτου γύρου μεταξύ της Ουκρανής, Κατερίνα Μπάιντλ και της Ρωσίδας, Καμίλα Ραχίμοβα. Στην συνέχεια, στις εξέδρες, οι Ουκρανοί φίλαθλοι κάλεσαν τις υπηρεσίες ασφαλείας και την αστυνομία να αντιδράσουν.
Μια ρωσική σημαία... εμφανίσθηκε επίσης στο Rod Laver Arena κατά την διάρκεια του αγώνα μεταξύ του Ρώσου, Ντανιίλ Μεντβέντεφ και του Αμερικανού, Μάρκος Χιρόν.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία, Βασίλ Μιροσιτσένκο, κάλεσε την αυστραλιανή ομοσπονδία να αναλάβει δράση.
«Καταδικάζω έντονα την δημόσια επίδειξη ρωσικών σημαιών κατά την διάρκεια του αγώνα της Ουκρανής τενίστριας, Κατερίνα Μπάιντλ στο Australian Open», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι κάλεσε την αυστραλιανή ομοσπονδία να επιβάλει την πολιτική της «ουδέτερης σημαίας».
Ο Μιροσιτσένκο, προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τους αρμόδιους του Australian Open, να απαγορεύσουν την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων παικτών όπως συνέβη πέρυσι στο Wimbledon.
«Θα μπορούσατε να αποκλείσετε τους Ρώσους παίκτες, παίρνοντας θέση και απαντώντας σοβαρά σε αυτά τα προβλέψιμα περιστατικά, αλλά επιλέξατε την δειλία», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Ουκρανία, Νταγκ Τράπετ.
Η Λευκορωσίδα, Αρίνα Σαμπαλένκα, Νο 5 στον κόσμο, επεσήμανε ότι δεν έχει αντίρρηση για την απόφαση να απαγορευθούν οι σημαίες «εάν όλοι νιώθουν καλύτερα έτσι», ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το άθλημα δεν είναι πολιτικό»:
«Δεν έχω κανέναν έλεγχο σε αυτό. Τι να πω; Το έκαναν, εντάξει, χωρίς σημαίες. Είμαι σίγουρη ότι οι Ουκρανοί είναι πληγωμένοι από αυτό κι εάν η Tennis Australia πήρε αυτήν την απόφαση για να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα, εντάξει», σχολίασε η έμπειρη τενίστρια.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, Ρώσοι και Λευκορώσοι παίκτες έχουν αγωνισθεί με ουδέτερα «χρώματα» σε αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του Australian Open.

Υποστήριξη: SilkTech