Έρχεται ιστορικός εμφύλιος αιωνίων σε λίγες εβδομάδες! Το 2-0 και το 13-0 στοιχειώνουν το τριφύλλι

Δευτέρα, Ιανουάριος 16, 2023 - 8:00πμ
Θα διασταυρωθούν μεταξύ τους με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον τελικό του Challenge cup

Όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες θα ζήσουμε έναν ιστορικό εμφύλιο ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Challenge cup) στο βόλεϊ ανδρών!
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ο Ολυμπιακός νίκησε  με 3-1 σετ την Στεάουα Βοκουρεστίου στο κλειστό του Ρέντη στον πρώτο προημιτελικό της διοργάνωσης, ενώ ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός έδρας με 1-3 σετ την Ολλανδική Οριόν. Συνεπώς, οι δύο Ελληνικές ομάδες βρίσκονται με το ένα πόδι στα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα διασταυρωθούν μεταξύ τους με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης, ενώ σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες οι δύο Ελληνικές ομάδες είναι τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός, ως πρωταθλητής Ελλάδας, έπρεπε να αγωνιστεί στο Champions League του βόλεϊ, αλλά εκεί η διάκριση είναι πρακτικά αδύνατη και επέλεξε τη λύση του αυτο-υποβιβασμού στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (Challenge cup) με το πρόσχημα ότι δεν διαθέτει γήπεδο προδιαγραφών Champions League, κάτι που αποδείχθηκε αναληθές, καθώς ο αγώνας με την Σπάρτακ Μιγιάβα για τους «32» του Challenge cup έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Άρα λοιπόν οι δύο αιώνιοι θα τεθούν αντιμέτωποι σε μία διοργάνωση με τον Παναθηναϊκό να συμμετέχει εκεί κατόπιν αυτο-υποβιβασμού.
ΤΟ 2-0 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
Όπως συμβαίνει πλέον και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στο βόλεϊ, υπάρχουν τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρώτη τη τάξει είναι το Τσάμπιονς λιγκ (πρώην κύπελλο πρωταθλητριών), δεύτερη τη τάξει είναι το CEV cup (πρώην κύπελλο κυπελλούχων και top teams cup) και τρίτη τη τάξει είναι το Challenge cup που διεκδικούν φέτος οι δύο Ελληνικές ομάδες.
Η μοναδική Ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους στο βόλεϊ είναι ο Ολυμπιακός και μάλιστα δύο φορές, το 1996 και το 2005. Μάλιστα και τις δύο φορές ο τίτλος ήταν το CEV cup, δηλαδή ο δεύτερος τη τάξει ευρωπαϊκός τίτλος. Στο Champions League, «ταβάνι» είναι ο τελικός της διοργάνωσης, όπου έχει φτάσει τρεις φορές ο Ηρακλής και δύο φορές ο Ολυμπιακός, ενώ στο Challenge cup «ταβάνι» είναι επίσης ο τελικός, όπου έχει φτάσει μία φορά ο Ολυμπιακός και μία φορά η Ορεστιάδα.

Συνολικά ο Ολυμπιακός έχει συμμετάσχει σε 12 final four ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο βόλεϊ (7 στο κύπελλο πρωταθλητριών, 4 στο κύπελλο κυπελλούχων, 1 στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ) και έχει αγωνιστεί σε 7 τελικούς (2 στο κύπελλο πρωταθλητριών, 4 στο κύπελλο κυπελλούχων και 1 στο challenge cup), ενώ έχει κατακτήσει και την τρίτη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων.
Εντός των συνόρων, η κυριαρχία είναι και πάλι «ερυθρόλευκη», καθώς ο κορυφαίος Ελληνικός πολυαθλητικός σύλλογος είναι πολυνίκης σε πρωταθλήματα, κύπελλα και λιγκ καπ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός μετράει 30 πρωταθλήματα έναντι 20 του Παναθηναϊκού, 16 κύπελλα έναντι 6 του Παναθηναϊκού και 7 λιγκ καπ έναντι 2 του Παναθηναϊκού. Μόνο στο σούπερ καπ υπάρχει άλλος πολυνίκης (Ηρακλής) με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να έχουν από 2 κατακτήσεις.
Συνολικά οι τίτλοι στο βόλεϊ είναι 57 για τον Ολυμπιακό (μαζί με τα δύο ευρωπαϊκά) και 30 για τον Παναθηναϊκό...
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο βόλεϊ γυναικών, η μοναδική Ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο, είναι ο Ολυμπιακός, με το Challenge cup του 2018.

ΤΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό αποτελεί απωθημένο για τον Παναθηναϊκό, παρότι θα υπολείπεται του Ολυμπιακού και σε αριθμό και σε αξία ευρωπαϊκών. Αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το Challenge cup, θα μειώσει σε 2-1 και όπως προαναφέραμε τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού είναι ο δεύτερος τη τάξει θεσμός και του ΠΑΟ θα είναι τρίτος τη τάξει. Αν πάλι τα καταφέρει ο Ολυμπιακός, τότε τα ευρωπαϊκά θα φτάσουν σε 3-0...

Το όνειρο όμως δεν περιορίζεται στο βόλεϊ... Μην ξεχνάμε ότι ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν έχει κατακτήσει ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο στον ομαδικό αθλητισμό, ενώ ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 13 ευρωπαϊκά σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα (δύο στο βόλεϊ ανδρών, ένα στο βόλεϊ γυναικών, τρία στο πόλο ανδρών και επτά στο πόλο γυναικών). Συνολικά λοιπόν 13-0 στα ευρωπαϊκά, ένα νούμερο που πλήττει καίρια τον εγωισμό του κάθε οπαδού του Παναθηναϊκού.

Όπως και να έχει, οι φετινοί ημιτελικοί αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον, αν τελικά οι δύο αιώνιοι τεθούν αντιμέτωποι και αναμένεται να ξυπνήσουν μνήμες από το μπάσκετ. Θυμίζουμε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί 22 φορές εκτός των συνόρων στο μπάσκετ και το συνολικό σκορ είναι 15-7 υπέρ του Ολυμπιακού.
Υποστήριξη: SilkTech