Ο Μάικλ Φελπς στέλνει ένα μήνυμα στους άντρες: «Κάντε ψυχοθεραπεία»

Σάββατο, Ιανουάριος 14, 2023 - 10:00πμ
Ο θρύλος της κολύμβησης Μάικλ Φελπς δε διστάζει να μιλήσει για τη δική του πάλη με την ψυχική ασθένεια

Θα μπορούσα να δείχνω δημοσίως συνεχώς χαρούμενος, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες βίωνα ψυχικές καταρρεύσεις για τις οποίες κανείς δεν γνώριζε τίποτα, λέει ο 37χρονος Φελπς.
Ως άνδρας αθλητής, νομίζω ότι ένιωθα ότι έπρεπε να είμαι «μάτσο» και σκληρός, λέει. Μας διδάσκουν να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και ότι το να τα μοιραζόμαστε είναι ένδειξη αδυναμίας.
Το 2014, ο πιο πολυνίκης Ολυμπιονίκης όλων των εποχών, κλείστηκε σε ένα υπνοδωμάτιο για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.
Σχεδόν ντρεπόμουν για τα πράγματα που περνούσα και ένιωθα, αποκαλύπτει ο Φελπς. Ένιωθα επίσης ότι ήμουν παγιδευμένος και ότι δεν υπήρχε κανείς στον οποίο θα μπορούσα να ανοιχτώ.
Ο Φελπς λέει ότι η ψυχοθεραπεία τον έσωσε.
Θα είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι φοβήθηκα πάρα πολύ όταν πήγα για πρώτη φορά σε ψυχολόγο, λέει. Δεν ήθελα να μπω μέσα και να πω σε κάποιο άγνωστο πρόσωπο τα πράγματα που ένιωθα.. αυτό είναι δύσκολο.
Ο Φελπς δεν είναι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Ενώ σχεδόν το 12% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ψυχοθεραπεία το 2019, μόλις το 7% των ανδρών πήγαν σε ψυχολόγο, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας. Ο Φελπς ελπίζει ότι αυτοί οι αριθμοί θα αλλάξουν.
Αν δεν είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να νιώσω την αδυναμία, δεν ξέρω αν θα ήμουν εδώ (σήμερα), λέει. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους εαυτούς μας.
Ο Φελπς, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Νικόλ έχουν τρεις γιούς, τον Boomer, 6 ετών, τον Beckett, 4 ετών, και τον Maverick, 3 ετών αναγνωρίζει ότι η ψυχοθεραπεία τον έκανε καλύτερο πατέρα και σύζυγο. Αν δεν φροντίζουμε τους εαυτούς μας, πώς υποτίθεται ότι θα φροντίσουμε τους άλλους; λέει.
Ο Φελπς ενθαρρύνει τους πατεράδες να ελέγχουν την ψυχική υγεία τους μαζί με τους φίλους τους. Θα μπορούσαν να πουν κάτι σαν: 'Γεια σου, φίλε. Ελπίζω να είναι όλα καλά. Παλεύεις με τίποτα φωνές στο μυαλό σου;. Έτσι αποκαλούμε τις σκοτεινές σκέψεις που μπαίνουν στο κεφάλι μας, εξηγεί.
Αν πραγματικά αφιερώνεις χρόνο για τη σωματική και την ψυχική υγεία, τότε γίνεσαι πραγματικά σούπερ ήρωας, λέει. Ο Φελπς ξεκίνησε το νέο έτος γράφοντας έναν λεπτομερή κατάλογο στόχων, όπως λέει. Δεν πρόκειται να τα παρατήσω, λέει. Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά και θα πετύχω όλους τους στόχους μου.
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

today.com

Υποστήριξη: SilkTech