Βασίλης Τόπαλος: «Θα μπορούσε να είχε σωθεί το παιδί»

Κυριακή, Ιανουάριος 8, 2023 - 12:00πμ
Αναπάντητα γιατί

Στον τραγικό θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ο οποίος έδωσε περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στην αθλητή. Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο».

Πριν την πτώση στην τουαλέτα δημιουργήθηκε το αιμάτωμα
Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο.
«Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου.
Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή».
Αναφορικά με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους αιμορραγία για να χαρακτηριστεί οξύ αιμάτωμα ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι είναι οι τέσσερις ημέρες. «Αυτές τις τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία», επεσήμανε ο ίδιος λέγοντας επίσης ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συμπτώματα δεν υπήρχαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο ότι η πτώση του αθλητή στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το χτύπημα που προκάλεσε την αιμορραγία εντοπίζεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης.

Ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί
Ο ιατροδικαστής μάλιστα εξήγησε ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί. «Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσήλια με στενή παρακολούθηση», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές, σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο. «Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Τέσσερις νέες καταθέσεις αναμένεται να πάρουν αύριο (07.01.2023) οι άνδρες της ΕΛΑΣ που ερευνούν την υπόθεση θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο γυμναστήριο της Καλλιθέας στις 2 Ιανουαρίου του 2023.
Τα τελευταία 24ωρα από τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Γενικής Αστυνομικής Ασφαλείας Αττικής, περνούν όλα τα πρόσωπα που ήταν τη μοιραία ήμερα του Δεκεμβρίου στο χώρο που αθλούνταν ο πυγμάχος. Ενώπιον των ανδρών της ΕΛΑΣ καταθέτουν όσα είδαν να διαδραματίζονται τόσο πριν από την αδιαθεσία και την πτώση του Βασίλη Τόπαλου στις τουαλέτες του αθλητικού χώρου αλλά κι όσα ακολούθησαν μετά από αυτή.
Το βράδυ της Τέταρτης και μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης στην οποία αναφέρεται ως αιτία θανάτου του Βασίλη Τόπαλου βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας κλήθηκε εκτάκτως να δώσει συμπληρωματική κατάθεση ο ιδιοκτήτης του γυμναστήριου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, αύριο αναμένεται να βρεθούν απέναντι από τους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας τέσσερα ακόμα άτομα που ήταν παρόντες στο τραγικό περιστατικό. Πρόκειται για τέσσερις αθλητές οι οποίοι προπονούνται κι αυτοί εκείνες τις ώρες στο γυμναστήριο.
Οι αθλητές εκτός από τη στιγμή που βρέθηκε πεσμένος στις τουαλέτες του γυμναστηρίου ο Βασίλης Τόπαλος, αναμένεται να ερωτηθούν εάν τον είδαν να παλεύει σε αγώνες sparing. Σε περίπτωση που επιβεβαιώσουν από τις απαντήσεις τους το παραπάνω είδος προπόνησης, τότε η επόμενο ερώτημα θα είναι εάν συμμετείχαν κι αυτοί.
Η ιατροδικαστική εξέταση αλλά και όλα τα στοιχεία που έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν προς το παρόν ότι το αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριου του κεφαλιού του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε λίγες ώρες πριν οδηγηθεί τη 16η Δεκεμβρίου του 2002 στο χειρουργείο.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς η πτώση του νεαρού αθλητή στο γυμναστήριο δεν θα μπορούσε από μόνη της να προκαλέσει το μοιραίο τραύμα, καθώς για να προκληθεί το συγκεκριμένο αιμάτωμα θα έπρεπε να είχε δεχθεί πιο ισχυρό χτύπημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φάκελος της προανάκρισης για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου αθλητή συμπληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της ερχόμενής εβδομάδας να σταλεί στις δικαστικές αρχές, οι οποίες αφού εξετάσουν τα στοιχεία θα αποφανθούν εάν και σε ποιους θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ

O πυμάχος που εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του τον Βασίλη Τόπαλο μίλησε στο Mega και περιέγραψε με λεπτομέρειες τις προσπάθειες όσων βρίσκονταν στο σημείο προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον 16χρονο αθλητή. Όπως επεσήμανε το πρώτο πράγμα που έκανε όταν τον είδε να βρίσκεται στο έδαφος ήταν να φωνάξει τους προπονητές.
«Ήμουν μέσα στην τουαλέτα. Άκουσα από έξω ένα 'μπαμ'. Βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο κάτω. Φώναξα αμέσως τους προπονητές και τον πατέρα του. Τους φώναξα όλους, όποιον μπορούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο προπονητής μου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εμείς παίρναμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτική ήταν αυτή η στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια διέψευσε τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να έκανε σπάρινγκ με τον 16χρονο, δηλώνοντας πως εκείνη την ημέρα δεν έκανε προπόνηση. «Ο Βασίλης ερχόταν συχνά στο γυμναστήριο και τον έβλεπα. Έκανε προπονήσεις σε εμάς. Εγώ δεν έκανα ποτέ προπόνηση με τον Βασίλη. Εκείνη τη μέρα δεν είχα βάλει γάντια, γιατί δεν είμαι καν στα κιλά του. Έχουν πει ότι εγώ έκανα σπάρινγκ μαζί του, ενώ εκείνη την ημέρα εγώ δεν έκανα καθόλου προπόνηση», δήλωσε ακόμη.
«Στο γυμναστήριο εκείνη τη μέρα γινόταν προπόνηση, όχι σπάρινγκ. Είναι ψέματα ότι γινόταν sparing. Έκαναν τεχνικές, όπως κάνει κάθε γυμναστήριο. Ο Βασίλης έκανε συνδυασμούς με τα άλλα παιδιά, δεν είναι ούτε βάρη, ούτε σπάρινγκ. Ήταν συνδυασμοί, στόχοι. Πιο πολύ για την δύναμη και την αντοχή», υποστήριξε.
Στη συνέχεια ο αθλητής είπε πως «το χτύπημα που είχε ο Βασίλης ήταν πολύ βαρύ. Στη ΓΑΔΑ μας ρώτησαν αν πήγε κάποιος και τον βάρεσε με λοστό στο μπάνιο. Δεν μπορεί αυτό το χτύπημα να έχει προκληθεί με γάντι. Ο Βασίλης ήταν πρωταθλητής, ήταν πολύ προσεχτικός, πάντα έκανε προπόνηση με γάντια και κάσκα».
Την ίδια ώρα ο ομοσπονδιακός προπονητής Αρτούρ Μικαελιάν, μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι μετά το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα είχε δώσει σαφείς οδηγίες για χαλαρές προπονήσεις.
«Μετά το πανευρωπαϊκό, συγκέντρωσα όλη την ομάδα και τους είπα 10 – 15 μέρες τελείως ξεκούραση. Οι αθλητές δεν είναι μηχανήματα, θέλουν ξεκούραση. Εγώ μετά έφυγα, πήγα στην Ισπανία, γύρισα και τους μάζεψα 3 του μήνα, Δεκέμβρη, κάναμε μια τελευταία προπόνηση απλά για να τους πω τι θα κάνουν μέχρι την πρωτοχρονιά. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή τους είπα βάρη, όλα χαλαρά, απλά να είναι σε φόρμα. Τρίτη, Πέμπτη σάκους στις τεχνικές σιγά σιγά και Σάββατο τρέξιμο μεγάλη απόσταση χωρίς ένταση. Αυτά που είπα, αυτά έπρεπε να κάνει, όχι ό,τι έκανε στο γυμναστήριο», τόνισε ο κ. Μικαελιάν.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου. Σήμερα άλλοι 4 πυγμάχοι, που ήταν στο γυμναστήριο της Καλλιθέας όταν ο νεαρός πρωταθλητής κατέρρευσε, αναμένεται να καταθέσουν στην υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας.
Ο 16χρονος πυγμάχος κατέρρευσε μέσα σε γυμναστήριο στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Βασίλης Τόπαλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο κεφάλι. Έδωσε την μεγάλη μάχη, αλλά ο θάνατος τον νίκησε και έφυγε τελικά από τη ζωή στις 2 Ιανουαρίου.
Από τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Γενικής Αστυνομικής Ασφαλείας Αττικής, θα περάσουν σήμερα άλλα 4 άτομα, προκειμένου να ριχτεί φως στην υπόθεση και να φανεί τι οδήγησε στον θάνατο του νεαρού παιδιού. Το βράδυ της Τετάρτης (4.1.2023) έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, όπου συνέβη το τραγικό συμβάν.
Τα κρίσιμα ερωτήματα
Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας βρέθηκε πεσμένος στις τουαλέτες του γυμναστηρίου. Οι αρχές εξετάζουν πως έγινε ο τραυματισμός του Βασίλη Τόπαλου και το αν μετείχε σε αγώνες σπάρινγκ και χτυπήθηκε εκεί ή έκανε προπόνηση και δέχτηκε εκεί κάποιο χτύπημα.
Οι αρχές προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα
Πώς και πότε προκλήθηκε το μοιραίο χτύπημα;
Συμμετείχε ή όχι σε αγώνες προσομοίωσης εκείνη την ημέρα;
Έκανε σπάρινγκ με μεγαλύτερους και πιο έμπειρους αθλητές;
Γιατί δεν ενημερώθηκε η ομοσπονδία για τους αγώνες σπάρινγκ που φέρεται να συμμετείχε;
Είχε ήδη το αιμάτωμα από πριν
Η ιατροδικαστική εξέταση αλλά και όλα τα στοιχεία δείχνουν ως τώρα ότι το αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του κεφαλιού του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε λίγες ώρες πριν οδηγηθεί τη 16η Δεκεμβρίου του 2002 στο χειρουργείο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η πτώση του νεαρού αθλητή στο γυμναστήριο δεν θα μπορούσε από μόνη της να προκαλέσει το μοιραίο τραύμα, καθώς για να προκληθεί το συγκεκριμένο αιμάτωμα θα έπρεπε να είχε δεχθεί πιο ισχυρό χτύπημα.
«Άκουσα από έξω ένα μπαμ, βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο»
Στο Live News μίλησε χθες ο πυγμάχος που βρήκε αναίσθητο τον Βασίλη Τόπαλο. Ο συναθλητής του 16χρονου πυγμάχου περιέγραψε την εικόνα που αντίκρυσε.
«Ήμουν μέσα στην τουαλέτα. Άκουσα από έξω ένα «μπαμ». Βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο κάτω. Φώναξα αμέσως τους προπονητές και τον πατέρα του.Τους φώναξα όλους, όποιον μπορούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο προπονητής μου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εμείς παίρναμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτική ήταν αυτή η στιγμή».

Υποστήριξη: SilkTech