Βασίλης Τόπαλος: Πρόγραμμα μόνο με τρέξιμο και βάρη του είχε δώσει ο ομοσπονδιακός προπονητής

Πέμπτη, Ιανουάριος 5, 2023 - 9:35πμ
«Όχι σπάρινγκ», «πάτε χαλαρά, δεν χτυπιέστε» ήταν οι συστάσεις που είχε κάνει ο Αρτούρ Μικαελιάν

Μια νέα διάσταση στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, δίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής της πυγμαχίας Αρτούρ Μικαελιάν.

Ο πολύπειρος πυγμάχος και προπονητής της Εθνικής ομάδας αποκαλύπτει ότι είχε δώσει οδηγίες στον άτυχο Βασίλη Τόπαλο, καθώς και στους υπόλοιπους αθλητές της Εθνικής, την 1η Δεκεμβρίου, ότι από εκείνη την ημέρα μέχρι και την Πρωτοχρονιά σταματούσαν όλες οι έντονες δραστηριότητες, ενώ τους είχε ενημερώσει και για τη διακοπή των αγώνων σπάρινγκ, οι οποίοι άλλωστε πραγματοποιούνται, όταν πλησιάζουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

«Τους έδωσα ένα πολύ χαλαρό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε συντήρηση της φυσικής τους κατάστασης με τρεις φορές την εβδομάδα βάρη, τρέξιμο κάθε Σάββατο και μία μέρα τεχνικές στον σάκο. Τίποτα παραπάνω» λέει ο Αρτούρ Μικαελιάν.
Μάλιστα, τα ακριβή λόγια του ήταν: «Πάτε χαλαρά και δεν χτυπιέστε», ενώ επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να βάλιυν τον 16χρονο να κάνει σπάρινγκ.
«Τον έβαλαν με έναν 20χρονο που ήταν 70 κιλά» λέει η γιαγιά του 16χρονου
Υπενθυμίζεται πως η γιαγιά του 16χρονου είχε δηλώσει πως ο εγγονός της έπαιξε σε άλλη κατηγορία από αυτή που ταίριαζε στην ηλικία και τα κιλά του.
«Λιποθύμησε φαίνεται και έπεσε και χτύπησε βαριά το κεφάλι του. Το μωρό μας βρέθηκε στην εντατική. Εκεί έπεσε σε κώμα 17 μέρες και πέθανε. Εμείς μάθαμε ότι έγινε σπάρινγκ, τον βάλανε με έναν 20χρονο κάπου 70 κιλά και το δικό μας ήταν 60 κιλά και 16 ετών. Αυτό ξέρουμε» τόνισε στον Alpha η γιαγιά του 16χρονου, επισημαίνοντας πως ήταν σε διαφορετική κατηγορία.

Τι είναι το σπάρινγκ
Οι προπονήσεις των πυγμάχων είναι συνήθως ατομικές, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σπάρινγκ, που επί της ουσίας αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικής μάχης, όπου οι αθλητές βελτιώνουν την τεχνική τους στη χρήση χεριών και ποδιών, όπως φυσικά και την επίθεση και την άμυνά τους.
Οι μποξέρ φορούν μεγαλύτερα γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι προπονητές διακόπτουν πολύ συχνά τους αγώνες, για να δώσουν οδηγίες ή να δΑΡΤΟΥΡιορθώσουν λάθη.
Μία από τις βασικές οδηγίες που δίνουν οι προπονητές στους αθλητές πριν από αγώνες σπάρινγκ, είναι να μην έχουν καταπονηθεί το προηγούμενο βράδυ, καθώς πρέπει να είναι ξεκούραστοι και απαλλαγμένοι από στρες.

Το χρονικό
Ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης, Βασίλης Τόπαλος, πριν από δύο εβδομάδες ένιωσε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια προπόνησης. Διέκοψε την εξάσκηση και κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, όπου έχασε τις αισθήσεις του και χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια.
Ένας συναθλητής του στην πυγμαχία κατάλαβε έγκαιρα ότι κάτι κακό συνέβη. Είδε τότε τον 16χρονο πρωταθλητή πεσμένο στο πάτωμα και φώναξε άμεσα τον προπονητή και τον πατέρα του Βασίλη που παρακολουθούσε την προπόνηση.
Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εντόπισαν αιμάτωμα στο κεφάλι του 16χρονου αθλητή και προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Μετά από 17 ολόκληρες ημέρες στην εντατική ο Βασίλης υπέκυψε στα τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι από το λιποθυμικό επεισόδιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, που ανέλαβε να εξετάσει τη σορό του άτυχου αθλητή, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε είναι μια πολύ βαριά εγκεφαλική κάκωση, που οδήγησε σε εγκεφαλική νέκρωση.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν πει ο πατέρας του ανήλικου αθλητή Δημήτρης Τόπαλος και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο, Νίκος Γιδάκος, ο 16χρονος είχε λιποθυμικό επεισόδιο και χτύπησε στο μπάνιο του γυμναστηρίου, όπου γυμναζόταν.
protothema.gr

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ

* Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, όπου ο 16χρονος πυγμάχος, Βασίλης Τόπαλος, λιποθύμησε στις 16 Δεκεμβρίου 2022 και δύο εβδομάδες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή δίνει το απόγευμα της Τετάρτης συμπληρωματική κατάθεση.
Το αιμάτωμα που προκάλεσε το θανατηφόρο τραυματισμό του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε στον δεξιό κρόταφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές θα ερευνήσουν, πλέον, αν αυτό το αιμάτωμα προκλήθηκε κατά την πτώση του όταν λιποθύμησε, ή σε κάποιον αγώνα προπόνησης λίγο νωρίτερα ή τις προηγούμενες ημέρες.

Η ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα είναι η κηδεία του άτυχου 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Η κηδεία του πρωταθλητή πυγμαχίας Βασόλη Τόπαλου θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Ασπρόπυργο, μισή ώρα νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη, δηλαδή στις 14:00 αντί στις 14:30.
Η Υποδιεύθυνση αντιμετώπισης αθλητικής βίας που ερευνά την υπόθεση, μελετά κάθε στοιχείο που έχει στα χέρια της και κινείται για να βρει ποια ήταν η ακριβής αιτία για τον άδικο χαμό του Βασίλη Τόπαλου ο οποίος ήδη μεγαλουργούσε στο χώρο της πυγμαχίας.
Μάλιστα χθες το βράδυ ο ιδιοκτήτης της σχολής όπου κατέρρευσε ο αθλητής, κλήθηκε εκτάκτως να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, προκειμένου να περιγράψει τις ακριβείς συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα που έγινε το μοιραίο.
Οι γιατροί του Τζανείου νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο 16χρονος Βασίλης σε κωματώδη κατάσταση, τον υπέβαλαν αμέσως σε ιατρικές εξετάσεις μεταξύ των οποίων και αξονική τομογραφία. Διέγνωσθη ένα αιμάτωμα, το οποίο έχριζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Αφού χειρουργήθηκε, νοσηλεύτηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών τελικά ο 16χρονος υπέκυψε στα τραύματα του στις 2 Ιανουαρίου 2023.

Σε αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης
Όπως αποκάλυψε το newsit.gr η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι το αιμάτωμα που προκάλεσε το θανατηφόρο τραυματισμό του Βασίλη Τόπαλου δημιουργήθηκε στον δεξιό κρόταφο και σε μέρος του δεξιού τμήματος του εγκεφάλου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι ιατροδικαστές θα ερευνήσουν, πλέον, αν αυτό το αιμάτωμα προκλήθηκε κατά την πτώση του όταν λιποθύμησε στο γυμναστήριο στις 16 Δεκεμβρίου 2022, ή στον αγώνα προπόνησης που έδωσε εκείνη την ημέρα λίγο νωρίτερα, με Γεωργιανό πυγμάχο ή τις προηγούμενες ημέρες.
Πάντως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας πυγμαχίας ολοκλήρωσαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους -μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Τόπαλος- έλαβαν οδηγία από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να ρίξουν ρυθμούς, καθώς "οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί".
Έως και σήμερα η αρμόδια υπηρεσία έχει πάρει καταθέσεις από όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενώ δεν αποκλείεται εκτός από τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, να καταθέσουν και άλλοι συμπληρωματικά αλλά και να υπάρξουν και κάποιες νέες καταθέσεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει συγγενείς του 16χρονου, αλλά και όσοι ήταν στο γυμναστήριο, ο νεαρός αθλητής πήγε στην τουαλέτα επειδή δεν ένιωθε καλά. Εκεί εντοπίστηκε λιπόθυμος, ενώ είχε χτυπήσει από την πτώση στο κεφάλι του.

"ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΜΑΙ"

«Δεν με πείθει» ότι η πτώση από ύψος προκάλεσε το αιμάτωμα και κατά συνέπεια τον θάνατο του 16χρονου αθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, τόνισε με νόημα ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
Ειδικότερα, ο ιατροδικαστής ανέφερε για τον θάνατο του νεαρού αθλητή πυγμαχίας: «Εμένα για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα να σας πω την αλήθεια δεν με πείθει η πτώση από ύψος και δη στο πλαίσιο ενός λιποθυμικού (επεισοδίου). Πρέπει να δούμε λίγο τις συνθήκες της πτώσης, το ύψος από το οποίο έπεσε, αν χτύπησε, πώς χτύπησε, γιατί συνήθως στα λιποθυμικά επεισόδια να ξέρετε ότι προηγείται μια ζάλη, μια συμπτωματολογία που προειδοποιεί τον ασθενή ότι θα λιποθυμήσει».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Συνεπώς οι πτώσεις αυτές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο με ένα συγκοπτικό επεισόδιο στο οποίο ασθενής χάνει ακαριαία τις αισθήσεις του. Συνεπώς, μια τέτοια κάκωση θα πρέπει να ψαχτεί νομίζω πιο βαθιά για το πώς προκλήθηκε».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε και τις κακώσεις των μαλακών μορίων γιατί δεν μπορεί με τέτοια κάκωση να εμφανίζεται αυτόνομη χωρίς να υπάρχει κάποια συνοδός βλάβη στο κρανίο. Όλα αυτά θα εξεταστούν και θα βγει ένα συμπέρασμα για το πώς εντέλει προκλήθηκε αυτή η αιμορραγία».
«Έχουμε μια τραυματική κάκωση, έχουμε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα[...] Δεν έχει σημασία ότι είναι στη μια πλευρά η βλάβη, μια τέτοια βλάβη συνήθως στη μία πλευρά συμβαίνει. Γι'αυτό ο προπονητής είπε ότι μετά από ένα νοκ άουτ πάντα πρέπει να γίνονται εξετάσεις μαγνητικές αξονικές για να αποκλειστούν τυχόν εγκεφαλικές κακώσεις ή αιμορραγίες εντός του κρανίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μόνιμη αναπηρία για τον αθλητή. Είναι μια τραυματική κάκωση, αυτήν η οποία καταγράφεται από την ιατροδικαστική μέχρι στιγμής. Πρέπει να ερευνηθούν και τα χτυπήματα που δέχθηκε ο νεαρός αλλά και η πτώση για τυχόν αιιοπαθολογία, δηλαδή ως πιθανή αιτία για τη δημιουργία του αιματώματος» σημείωσε.
Σε ερώτηση αν ο άτυχος 16χρονος είχε κάποια πάθηση που δεν γνώριζε και με το χτύπημα επιδεινώθηκε η κατάστασή του ο ιατροδικαστής απάντησε: «Το αιμάτωμα από τη στιγμή που χειρουργήθηκε και έγινε και η νεκροτομή του έχει κάποια χαρακτηριστικά. Μπορούμε δηλαδή να αποδώσουμε σε αυτό το αιμάτωμα τη χρονική στιγμή την οποία δημιουργήθηκε. Συνεπώς, μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ένα οξύ αιμάτωμα, αν είναι υποξύ αιμάτωμα ή αν είναι χρόνιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οριοθετήσουμε χρονικά σε κάποιες αντιδράσεις, σε κάποια αδρά όρια τη στιγμή της δημιουργίας του. Απ' όσο ενημερώνομαι μιλάμε για ένα οξύ αιμάτωμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε τη στιγμή της πρόκλησης».
Τέλος, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σαφώς και οι εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς έγινε και νομίζω ότι έχουν δείξει ήδη. Απλά νομίζω ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η δικογραφία και οι υπόλοιπες εξετάσεις για να επαληθεύσουν τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ


Συγγενείς και φίλοι του 16χρονου βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση σοκ από τον ξαφνικό χαμό του αγαπημένου τους Βασίλη
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον 16χρονο πυγμάχο, Βασίλη Τόπαλο. Με βαθιά θλίψη και οδύνη, συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον βραβευμένο πυγμάχο, μη μπορώντας να πιστέψουν πως «χάθηκε» τόσο άδικα.
Η κηδεία του Βασίλη Τόπαλου τελείται στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στον Ασπρόπυργο ενώ στη συνέχεια η οικογένεια, οι φίλοι και ο κόσμος του Ελληνικού Αθλητισμού θα πουν το «ύστατο χαίρε»στον 16χρονο πρωταθλητή Ευρώπης στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού.
Απαρηγόρητοι οι γονείς του αδυνατούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή ενώ είχε πολλά ακόμα να δώσει στο χώρο της πυγμαχίας. Συγγενείς ,φίλοι του 16χρονου βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση σοκ από τον ξαφνικό χαμό του.

ΤΟ ΟΙΔΗΜΑ

Το αργότερο τέσσερις ημέρες πριν χειρουργηθεί, είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με πρώτα επιστημονικά δεδομένα το αιμάτωμα στο δεξί μέρος του κεφαλιού του Βασίλη Τόπαλου που αφαίρεσαν οι γιατροί του Τζανείου νοσοκομείου στις 16 Δεκεμβρίου του 2022.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και των γιατρών που χειρούργησαν τον άτυχο νεαρό πυγμάχο, ο 16χρονος που διακομίσθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Πειραιά, έφερε οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο του κεφαλιού του. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και για ένα τραύμα παρόμοιο με αυτά που προκύπτουν από σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Στην ιατροδικαστική εξέταση το τραύμα του άτυχου πυγμάχου αναφέρεται ότι προκλήθηκε από «κάκωση υψηλής κινητικής ενέργειας λόγω αδράνειας κι επιβράδυνσης». Δηλαδή πρόκειται για ένα σφοδρό χτύπημα που τράνταξε τον εγκέφαλο του παιδιού και μπορεί να προήλθε είτε από την πτώση του, είτε από χτυπήματα που μπορεί να δέχτηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων sparing εκείνη την ημέρα ή τα προηγούμενα 24ωρα.
Όσον αφορά τώρα το είδος του αιματώματος, αλλά και τη χρονική στιγμή που προήλθε οι ειδικοί τα χωρίζουν σε τρεις κατηγορίες. Στο οξύ υποσκλήριδιο που μπορεί να δημιουργηθεί από λίγες ώρες έως 4 ημέρες, το υποξύ υποσκληρίδιο μπορεί να έχει αναπτύξει από την 4η ημέρα έως κι ένα μήνα και το χρόνιο υποσκηρίδιο αιμάτωμα το έχει διάρκεια ζωής πάνω τριάντα ημέρες. «Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μέχρι τέσσερις μέρες.
Ο ασθενής όμως θα πρέπει να έχει συμπτώματα όπως ζαλάδα, αστάθεια, διαταραχές ακοής και πονοκέφαλο. Δεν μπορεί αυτό να έγινε πριν τέσσερις μέρες και ξαφνικά να εμφανίστηκε μετά τον αγώνα. Μπορεί να χτυπήσω στις 10 η ώρα το πρωί να νιώσω μία αδιαθεσία, μετά να βελτιωθώ κλινικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα κι έπειτα από λίγη ώρα να αρχίσει να μεγεθύνεται η αιμορραγία», λέει στο newsit.gr o ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης και συνεχίζοντας προσθέτει: "Η φλεβική αιμορραγία είναι αργή, θέλει χρόνο. Μετά το πρώτο χτύπημα θα προκαλέσει μία ζαλάδα ή μία απώλεια συνείδησης με ελαφρά συμπτώματα συνήθως, ή μπορεί και καθόλου. Η αιμορραγία αρχίζει και εμφανίζει συμπτώματα, και αφού βελτιωθείς για λίγο, θα αρχίζεις να υποτροπιάζεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες τώρα του newsit.gr, ο Βασίλης Τόπαλος λίγη ώρα πριν βρεθεί πεσμένος στην τουαλέτα του γυμναστηρίου βρίσκονταν στο ρινγκ φορώντας επιδέσμους, γάντια και κάσκα και πάλευε με το Γεωργιανό πυγμάχο στο αγώνα sparing.Εκείνη την ώρα ένιωσε αδιαθεσία και πήγε να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπο του. Βρέθηκε στο πάτωμα κι αμέσως οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Σε πέντε λεπτά μπήκε στο χειρουργείο και αφού αφαιρείται το αιμάτωμα διασωληνώνεται. Δημιουργείται όμως μετατραυματικό αιμάτωμα το οποίο αποτελεί και την αιτία θανάτου του 16χρονου.
newsit.gr

Υποστήριξη: SilkTech