H Γαλλία 2-1 την Αγγλία, ολοταχώς για το repeat (φωτό & βίντεο)

Κυριακή, Δεκέμβριος 11, 2022 - 12:05πμ
O Zιρού

Σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ντέρμπι που είχε τρία γκολ, μεγάλες φάσεις και απίστευτες μάχες, η Γαλλία υπέταξε με 2-1 την Αγγλία και πήρε το εισιτήριο για τους "4" του Μουντιάλ που θα βρει το Μαρόκο. Μοιραίος ο Χάρι Κέιν για τα "λιοντάρια" με χαμένο πέναλτι.

Το μεγάλο όνειρο της back to back κατάκτησης του Μουντιάλ παραμένει δυνατό, φωτεινό και κρυστάλλινο για την Γαλλία. Στο μεγάλο ντέρμπι των προημιτελικών κόντρα στην Αγγλία οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ που καθήλωσε το φίλαθλο κοινό για πάνω από 100 λεπτά, όμως στο φινάλε ήταν το ταλέντο, η εμπειρία και η ολύμπια ψυχραιμία των παικτών του Ντιντιέ Ντεσάμπ τα στοιχεία που μέτρησαν περισσότερο, για να χαρίσουν τη νίκη με 1-0 στους πρωταθλητές κόσμου και την πρόκρισή τους στους "4" του Παγκοσμίου Κυπέλλου για έβδομη συνολικά φορά στην ιστορία τους.

Οι μπλε πήγαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, παρότι δεν ήταν καλύτεροι από τους Άγγλους, βρίσκοντας ένα γκολ με άπιαστο μακρινό σουτ του Τσουαμενί, με το δεύτερο μέρος να έχει έναν απίστευτο ρυθμό και να φέρνει ασύλληπτες συγκινήσεις. Τα τρία λιοντάρια ισοφάρισαν στο 54' πέναλτι του Κέιν που έφτασε τα 53 γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας του και έπιασε στην κορυφή τον Ρούνεϊ όμως η απάντηση ήρθε από τον κορυφαίο σκόρερ της εθνικής Γαλλίας, Ζιρού, που έκανε το 1-2 με κεφαλιά-δυναμίτη στο 78', φτάνοντας τα 53 γκολ με τους μπλε.
Το ματς θα μπορούσε να οδηγηθεί στην παράταση αφού η Αγγλία είχε την χρυσή ευκαιρία με δεύτερο πέναλτι που κέρδισε στο ματς όμως στο ραντεβού με την ιστορία, ο Κέιν αποδείχτηκε ασυνεπής, αφού έστειλε τη μπάλα στον... ουρανό. Έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης πέταξε για τους Άγγλους και κατέληξε στα χέρια της Γαλλίας, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη (14/12) θα διεκδικήσει απέναντι στον Μαρόκο την παρουσία σε τελικό Μουντιάλ για δεύτερη σερί φορά.

Οι Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και Ντιντιέ Ντεσάμπ σεβάστηκαν απόλυτα το ποδοσφαιρικό δόγμα σύμφωνα με το οποίο "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει" και άφησαν άθικτες τις αρχικές ενδεκάδες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο παιχνίδι, που για την Αγγλία ήταν το επιβλητικό 3-0 επί της Σενεγάλης και για την Γαλλία το πειστικό 3-1 επί της Πολωνίας.
Στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης υπήρχε μία σχετική ισορροπία δυνάμεων (καλύτερη στιγμή σε αυτό το διάστημα για κάποια από τις δύο ομάδες η κεφαλιά του Ζιρού μετά από σέντρα του Ντεμπελέ, που σταμάτησε στην αγκαλιά του Πίκφορντ) όμως υπήρχε η αίσθηση πως αν ήταν κάποια ομάδα που θα έβρισκε δίχτυα, αυτή θα ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Αυτό ακριβώς έγινε στο 17', με γκολ που ήταν απόσταγμα του τεράστιου ταλέντου που συνοδεύει τους μπλε. Οι Γάλλοι κυκλοφόρησαν τη μπάλα έξω από την περιοχή του Πίκφορντ με τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Γκριεζμάν και ο τελευταίος που την ακούμπησε ήταν ο Τσουαμενί, ο οποίος με σουτ-οβίδα την έστειλε συστημένη χαμηλά στη δεξιά γωνία της εστίας του κίπερ της Έβερτον για το 1-0, με το δεύτερο διεθνές γκολ του σε 19 συμμετοχές.
Ωστόσο, οι παίκτες του Ντεσάμπ δεν προσπάθησαν να "χτίσουν" πάνω σε αυτό το γκολ και να επωφεληθούν από το μομέντουμ που έδειχνε να είναι με το μέρος τους αλλά αντίθετα έδωσαν χώρο, με την Αγγλία να ξεπερνάει γρήγορα τη ζαλάδα της μετά από το χτύπημα που δέχτηκε από τον Τσουαμενί και να έχει ένα εξαιρετικό δεκάλεπτο (20'-30') που κυνήγησε την ισοφάριση και μπορεί να αισθάνεται αδικημένη που δεν την βρήκε.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το πολύ καλό διάστημά της ήταν ο Χάρι Κέιν, που προκάλεσε πονοκέφαλο στους αντιπάλους του όντας μέσα σε όλες τις φάσεις. Στο 21' μπήκε παλικαρίσια στη μεγάλη περιοχή και ανάγκασε τον Λορίς σε σπουδαία επέμβαση, στο 25' ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Ουπαμεκανό στα όρια της μεγάλης περιοχής αλλά δεν δόθηκε παράβαση ούτε από τον διαιτητή ούτε από το VAR, ενώ στο 29' το δυνατό σουτ εκτός περιοχής υποχρέωσε τον -συμπαίκτη του στην Τότεναμ- Λορίς να εκτιναχτεί στην αριστερή γωνία του και να αποκρούσει σε κόρνερ.

Το γκολ δεν ήρθε για τους Άγγλους και η συνέχεια βρήκε τους Γάλλους να ελέγχουν τον ρυθμό, για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με τους παίκτες του Ντεσάμπ να έχουν το πάνω χέρι λόγω σκορ και εκείνους του Σάουθγκεϊτ να διατηρούν δικαίωμα στην ελπίδα για ανατροπή λόγω της αξιόλογης εμφάνισής τους.
Τα "τρία λιοντάρια" μπήκαν δυνατά στο δεύτερο μέρος και στο 47' έριξαν προειδοποιητική βολή με τον Μπέλιγχαμ που υποχρέωσε τον Λορίς σε επέμβαση παγκόσμιας κλάσης, με το 1-1 να "ψήνεται" και να έρχεται λίγα λεπτά αργότερα. Ο Σακά ελίχτηκε υπέροχα στη μεγάλη περιοχή και ανατράπηκε από τον Τσουαμενί, με τον διαιτητή να δείχνει την βούλα και τον Κέιν να γράφει το 1-1 νικώντας με εμφατικό τρόπο τον Λορίς, για να πιάσει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Αγγλίας με 53 γκολ τον Γουέιν Ρούνεϊ.

Το γκολ αυτό έβαλε... μπουρλότο στο ματς και στο δεκάλεπτο που ακολούθησε ο ρυθμός ήταν φρενήρης, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν τις στιγμές τους: οι Γάλλοι με τους Ραμπιό και Ζιρού και οι Άγγλοι με τους Σακά, Κέιν Μααγκουάιρ. Υπό αυτό το καθεστώς, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο τελευταίο τέταρτο, όπου εκεί άστραψε και βρόντηξε ο Ολιβιέ Ζιρού.
Και αυτό γιατί νικήθηκε στο 77' από τον Πίκφορντ που έκανε σούπερ επέμβαση, όμως ένα λεπτό αργότερα τρύπωσε στην καρδιά της άμυνας της Αγγλίας και μετά από φαρμακερή σέντρα του Γκριεζμάν από τα αριστερά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, για να κάνει το 2-1 για την ομάδα του με το 53ο γκολ στη διεθνή καριέρα του.

Οι συγκινήσεις δεν είχαν τελειώσει όμως εκεί, αφού λίγο αργότερα η Αγγλία φλέρταρε με την ισοφάριση, με τον Τεό Ερναντέζ να σπρώχνει υπέρ το δέον τον Μάουντ εντός περιοχής χωρίς να βλέπει τη μπάλα και τον διαιτητή να δείχνει την βούλα βλέποντας τη φάση στο μόνιτορ. Το 2-2 δεν έγινε όμως, αφού σε αυτό το ιστορικό ραντεβού με τον Λορίς ο Κέιν απέτυχε παταγωδώς, πετώντας τη μπάλα με δύναμη πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο 84ο λεπτό.
Το φινάλε βρήκε τους Άγγλους να ψάχνουν απελπισμένα το γκολ της ισοφάρισης και στο 101' είχαν την τελευταία ευκαιρία τους με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ράσφορντ, με τη μπάλα να καταλήγει όμως στην πάνω πλευρά των διχτύων και τους Γάλλους να πανηγυρίζουν μία τεράστια πρόκριση στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (90' Γκρίλις), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (79' Μάουντ), Ράις, Μπέλιγχαμ, Σακά (79' Στέρλινγκ), Κέιν, Φόντεν (85' Ράσφορντ)

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (79' Κομάν), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού

Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Κατάρ – Εκουαδόρ 0-2 (1ος Όμιλος)
Αγγλία – Ιράν 6-2 (1ος όμιλος)
Σενεγάλη – Ολλανδία 0-2 (1ος όμιλος)
ΗΠΑ – Ουαλία 1-1 (2ος όμιλος)
Αργεντινή – Σαουδική Αραβία 1-2 (3ος όμιλος )
Δανία – Τυνησία 0-0 (4ος όμιλος)
Μεξικό – Πολωνία 0-0 (3ος όμιλος)
Γαλλία – Αυστραλία 4-1 (4ος όμιλος)
Μαρόκο – Κροατία 0-0 (6ος όμιλος)
Γερμανία – Ιαπωνία 1-2 (5ος όμιλος )
Ισπανία – Κόστα Ρίκα 7-0 (5ος όμιλος)
Βέλγιο – Καναδάς 1-0 (6ος όμιλος)
Ελβετία – Καμερούν 1-0 (7ος όμιλος)
Ουρουγουάη – Νότια Κορέα 0-0 (8ος όμιλος)
Πορτογαλία – Γκάνα 3-2 (8ος όμιλος)
Βραζιλία – Σερβία 2-0 (7ος όμιλος)
Ουαλία – Ιράν 0-2
Κατάρ – Σενεγάλη 1-3
Ολλανδία – Εκουαδόρ 1-1
Αγγλία – ΗΠΑ 0-0
Τυνησία – Αυστραλία 0-1 (4ος όμιλος)
Πολωνία – Σαουδική Αραβία 2-0 (3ος όμιλος)
Γαλλία – Δανία 2-1 (4ος όμιλος)
Αργεντινή – Μεξικό 2-0 (3ος όμιλος)
Ιαπωνία – Κόστα Ρίκα 0-1 (5ος όμιλος)
Βέλγιο – Μαρόκο 0-2 (6ος όμιλος)
Κροατία – Καναδάς 4-1 (6ος όμιλος)
Ισπανία – Γερμανία 1-1 (5ος όμιλος)
Καμερούν – Σερβία 3-3 (7ος όμιλος)
Νότια Κορέα – Γκάνα 2-3 (8ος όμιλος)
Βραζιλία – Ελβετία 1-0 (7ος όμιλος)
Πορτογαλία – Ουρουγουάη 2-0 (8ος όμιλος)
Εκουαδόρ – Σενεγάλη 1-2 (1ος όμιλος)
Ολλανδία – Κατάρ 3-0 (1o όμιλος)
Ιράν – ΗΠΑ 0-1 (2ος όμιλος)
Ουαλία – Αγγλία 0-3 (2ος όμιλος)
Αυστραλία – Δανία 1-0 (4ος όμιλος)
Τυνησία – Γαλλία 1-0 (4ος όμιλος)
Πολωνία – Αργεντινή 0-2 (3ος όμιλος)
Σαουδική Αραβία – Μεξικό 1-2 (3ος όμιλος)
Καναδάς – Μαρόκο 1-2 (6ος όμιλος)
Κροατία – Βέλγιο 0-0 (6ος όμιλος)
Ιαπωνία – Ισπανία 2-1 (5ος όμιλος)
Κόστα Ρίκα – Γερμανία 2-4 (5ος όμιλος)
Γκάνα – Ουρουγουάη 0-2 (8ος όμιλος)
Νότια Κορέα – Πορτογαλία 2-1 (8ος όμιλος)
Σερβία – Ελβετία 2-3 (7ος όμιλος)
Καμερούν – Βραζιλία 1-0 (7ος όμιλος)

Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Ντόχα: Ολλανδία-ΗΠΑ 3-1
Αργεντινή-Αυστραλία 2-1
Γαλλία-Πολωνία 3-1
Αγγλία-Σενεγάλη 3-0
Ιαπωνία-Κροατία 1-1 (3-1 στα πέναλτι)
Βραζιλία – Νότια Κορέα 4-1
Μαρόκο-Ισπανία 0-0 (3-0 στα πέναλτι)
Πορτογαλία – Ελβετία 6-1

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
Κροατία - Βραζιλία 1-1 (3-1 πεν.)
Ολλανδία - Αργεντινή 2-2 (3-4 πεν.)
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
Μαρόκο - Πορτογαλία 1-0
Αγγλία - Γαλλία 1-2

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
Αργεντινή - Κροατία (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
Γαλλία - Μαρόκο (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου
17:00 Ηττημένος SF1 - Ηττημένος SF2 (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

ΤΕΛΙΚΟΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
17:00 Νικητής SF1 - Νικητής SF2 (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Υποστήριξη: SilkTech