Μουντιάλ 2022: Πρόκριση για Μαρόκο και Κροατία

Πέμπτη, Δεκέμβριος 1, 2022 - 7:08μμ

Έπεσε η αυλαία για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ 2022, με το Μαρόκο να κάνει την έκπληξη και να τερματίζει στην 1η θέση και την Κροατία να ακολουθεί, αφήνοντας εκτός νυμφώνος το Βέλγιο.

Τα ζευγάρια των 16 για Μαρόκο και Κροατία

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, 17:00 1Ε - Κροατία, (Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 17:00 Μαρόκο - 2E, (Στάδιο Education City, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Η Κροατία θα αγωνιστεί νωρίτερα, τη Δευτέρα, και θα αντιμετωπίσει το νικητή του 5ου ομίλου, που μπορεί να είναι η Ισπανία, η Ιαπωνία ή η Κόστα Ρίκα.
Την Τρίτη, το Μαρόκο θα αντιμετωπίσει το δεύτερο του ίδιου ομίλου, που εκτός από τις τρεις προαναφερθείσες ομάδες μπορεί να είναι και η Γερμανία.

ΠΕΡΑΣΕ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

Η Κροατία κράτησε το Βέλγιο από κάτω στη βαθμολογία του 6ου ομίλου του Μουντιάλ 2022 με το 0-0 στην Αλ Ραγιάν και πήρε την πρόκριση στα νοκ άουτ πίσω από το Μαρόκο.

Με καλή απόδοση και αρκετές ευκαιρίες, οι φιναλίστ του προηγούμενου τουρνουά απειλήθηκαν μόνο από τον Ρομέλου Λουκάκου στο 2ο ημίχρονο που σπατάλησε τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες και πλέον κοιτάζουν τον επόμενο αντίπαλο που θα προκύψει από τη 2η θέση του 5ου ομίλου το βράδυ. Οι "κόκκινοι διάβολοι" αποχωρούν δίκαια από το θεσμό, πιθανόν σε ένα τέλος εποχής της "χρυσής γενιάς" τους.

Η Κροατία δεν άλλαξε σε σχέση με τον Καναδά ως ομάδα που κερδίζει, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αναγκαστικά άλλαξε, ύστερα από την ήττα από το Μαρόκο. Οι αδερφοί Αζάρ έμειναν στον πάγκο, όπως και ο Μισί Μπατσουαγί με τον Αμαντού Ονανά. Μόλις στο 10ο δευτερόλεπτο ο Ίβαν Πέρισιτς απείλησε με σουτ την εστία του Τιμπό Κουρτουά, όμως τα επόμενα λεπτά ανήκαν στους "κόκκινους διαβόλους" και κυρίως στις γρήγορες επιθέσεις τους που εκμεταλλεύονταν την άμυνα με κενά των Κροατών.
Ο Γιανίκ Καράσκο και ο Ντρις Μέρτενς είχαν δύο καλές στιγμές, μέχρι τη φάση του 18', που σημάδεψε τον αγώνα. Ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι σε πάτημα του Αντρέι Κράμαριτς, όμως στη συνέχεια κλήθηκε να δει τη φάση από τη σκοπιά του οφσάιντ. Έκρινε ότι ο Ντέγιαν Λόβρεν που συμμετείχε στη φάση επηρέασε τον αντίπαλό του κι έτσι άλλαξε απόφαση.

Το 0-0 διατηρήθηκε, αλλά οι Κροάτες άρχισαν να περιορίζουν τους Βέλγους στο γήπεδό τους, ψάχνοντας με κάθε τρόπο το 1-0. Εξάλλου, το Μαρόκο είχε πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων απέναντι στον Καναδά, σκορ που δεν ευνοούσε κάποια από τις δύο ομάδες στο "Αχμάντ μπιν Αλί".
Στην ανάπαυλα, ο Μαρτίνεθ έριξε στη μάχη τον Ρομέλου Λουκάκου, όμως οι Κροάτες συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ και να εκτελούν μέσα από την περιοχή. Ο Τιμπό Κουρτουά κράτησε το μηδέν και έδωσε τη σκυτάλη στον επιθετικό της Ίντερ, που την... έχασε μέσα από το χέρι του. Απέτυχε δύο φορές σε κενή εστία μέσα σε δύο λεπτά, πρώτα με σουτ στο δοκάρι κι ύστερα με κεφαλιά ψηλά κι ενώ ο (κακός) Ντόμινικ Λιβάκοβιτς είχε εξουδετερωθεί.
Οι ευκαιρίες του Βελγίου ισορρόπησαν την εικόνα του αγώνα και άνοιξαν τον ρυθμό, με τον Ζλάτκο Ντάλιτς να αποσύρει τον Μάρκο Λιβάγια και να βάζει τον Μπρούνο Πέτκοβιτς, αφού ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ δεν έπιασε την ίδια απόδοση με το παιχνίδι κόντρα στον Καναδά.

Οι Κροάτες δοκίμασαν σε δύο περιπτώσεις τα αντανακλαστικά του Κουρτουά, όμως οι Βέλγοι πήραν τα "ηνία" στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ψάχνοντας το γκολ πρόκρισης. Θα το έβρισκαν αν ο Λουκάκου δεν αποτύγχανε από τη μικρή περιοχή δύο φορές, σε ακόμα δύο τεράστιες ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Ο Λουκάκου ήταν ο μοιραίος του Βελγίου, που αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (90+2' Μάγερ), Κράμαριτς (64' Πάσαλιτς), Λιβάγια (64' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς
ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72' Τίλεμανς), Αλντεβάιρελντ, Βερτόνχεν, Μενιέ (87' Ε. Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ, Μέρτενς (46' Λουκάκου), Καράσκο (72' Ντοκού)

ΣΤΟΥΣ 16 ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Ημέρες 1986 ζει το Μαρόκο! Ο Χακίμ Ζιγιές και η παρέα του επικράτησαν 2-1 του εξαιρετικού Καναδά και πήραν την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ παίρνοντας μάλιστα την πρώτη θέση του ομίλου! Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εκπληκτικοί Αφρικανοί θα διασταυρωθούν με τη Γερμανία όπως ακριβώς πριν από 36 χρόνια στα γήπεδα του Μεξικού και ψάχνουν... απάντηση για τον τότε αποκλεισμό τους από τα «πάντσερ».

Για τον Καναδά ο Τζον Χέρντμαν επέλεξε το 3-4-3. Ο Μπόργιαν στο τέρμα, Τζόνστον, Βιτόρια και Μίλερ η τριάδα της άμυνας, με τον Χόιλετ να παίρνει όλη τη δεξιά πτέρυγα και τον Αντεκούγμπε την αριστερή. Στα χαφ, Οσόρια και Καγέ, ενώ στην επιθετική τριπλέτα, έπαιξαν ο Μπιουκάναν αριστερά, ο Ντέιβις δεξιά και στην κορυφή ο Λάριν.

Για το Μαρόκο ο Βαλίντ Ρεγκραγκί προτίμησε το 4-3-3. Ο Μπόνο επέστρεψε στα γκολ ποστ, με τον Χακίμι, τον Μαζράουι στα άκρα της άμυνας και τους Αγκέρ, Σάις στα στόπερ. Ο Άμπραμπατ στη θέση «έξι» με τον Ουνάχι και τον Σαμπίρι να κινούνται στο άξονα και λίγο πιο μπροστα. Στην επίθεση ο Ελ Νεσίρι ήταν στην κορυφή, με τον Ζιγιές να κινείται δεξιά και τον Μπουφάλ αριστερά.
To Mαρόκο ήταν εκείνο το οποίο ξεκίνησε πιέζοντας τον Καναδά με την πίεση να αποφέρει καρπούς. Στο 4ο λεπτό, ο Τζόνστοουν γύρισε άσχημα την μπάλα στον Μπόργιαν, ο οποίος στην προσπάθεια να απομακρύνει έδωσε άθελα την πάσα στον Ζιγιές, ο οποίος με υπέροχο σκάψιμο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Το σκηνικό δεν άλλαξε και οι Αφρικανοί συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο με κατοχή μπάλας, με τον Καναδά να επιχειρεί να βρει γκολ στην κόντρα. Σε μια από τις αντεπιθέσεις των Καναδών, ο Μπιουκάναν έχασε μεγάλη ευκαιρία να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, έπειτα από γύρισμα του Χόιλετ στο 16ο λεπτό του ματς.

Επτά λεπτά αργότερα, το Μαρόκο έφτασε στο 2-0 με τον Ασχράφ Χακίμι να βγάζει μια ονειρεμένη ασίστ στην πλάτη της άμυνας του Καναδά εκεί που κινούνταν ο Εν Νεσίρι, ο οποίος με καταπληκτικό τελείωμα έβαλε υποθήκη πρόκρισης για την ομάδα του. Στο 33’ οι Αφρικανοί βρήκαν ξανά χώρο με τον Μπουφάλ να πατά περιοχή, όμως το σουτ του κόπηκε από την προβολή του Βιτόρια.

Οι Καναδοί, μπήκαν ξανά στο ματς στο 40’. Ανάπτυξη από τα αριστερά με τον Αντεκούγκμπε να κάνει η σέντρα χαμηλά και τον Αγκέρ με προβολή να στέλνει άθελα του την μπάλα στα δίχτυα του Μπόνο μειώνοντας σε 2-1 που ήταν και το σκορ για το πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη, το Μαρόκο επιχείρησε να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ δίνοντας χώρο στην αντίπαλη ομάδα. Το παιχνίδι έγινε αρκετά σκληρό και η πρώτη υποψία ευκαιρίας ήρθε στο 58’ για τον Καναδά. Ο Χόιλετ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Ντέιβιντ έκανε την κίνηση στο σημείο του πέναλτι με τον Ντέιβις να κάνει την προβολή και να στέλνει την μπάλα άουτ.

Οι προπονητές προχώρησαν σε αλλαγές με τον Τζον Χέρντμαν να κάνει το σχήμα του πιο επιθετικό για την ομάδα του Καναδά. Από το 60’ και έπειτα ο ρυθμός έπεσε με τον Καναδά να έχει την κατοχή και να πιέζει.

Στο 72’ ωστόσο ο Καναδάς έφτασε πολύ κοντά στο 2-2 όταν από το κόρνερ που εκτέλεσε ο Μπιουκάναν, ο Χάτσινσον με κεφαλιά-βολίδα έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μπόνο με το 2-1 υπέρ του Μαρόκο να παραμένει.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Καναδά στο δεύτερο ημίχρονο δεν μετουσιώθηκε σε άλλο γκολ με το 2-1 να μένει ως το τέλος και την ομάδα του Μαρόκο, να παίρνει την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 36 χρόνια εκεί όπου εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία.

Υποστήριξη: SilkTech