Μουντιάλ 2022: Φόβοι για τη «γρίπη της καμήλας» – Σκοτώνει έναν στους τρεις που κολλάνε

Κυριακή, Νοέμβριος 27, 2022 - 2:00μμ
Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

Το Μουντιάλ 2022 είναι σε εξέλιξη και καθώς πλήθος οπαδών από όλο τον κόσμο ταξιδεύει στο Κατάρ, οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να γίνει διασπορά της «γρίπης της καμήλας», ενός ιού που σκοτώνει το ένας στους τρεις από όσους νοσούν.
Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη γρίπη συγγενή του κορονοϊού και τονίζουν πως μπορεί τα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού την τελευταία δεκαετία δεν είναι πολλά, ωστόσο τα στοιχεία θνησιμότητας είναι αυτά που τρομάζουν τους ειδικούς.
Μάλιστα, η «γρίπη της καμήλας» ή αλλιώς «MERS» είναι ένας από τους 8 πιθανούς κινδύνους μόλυνσης που θεωρητικά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά για να δουν από κοντά αγώνες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
Σημειώνεται, ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Επίσης, οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον κορωνοϊό και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί συνιστούν ήδη σε όλους τους ταξιδιώτες στην περιοχή να αποφεύγουν να αγγίζουν τα θηλαστικά, όπως και να πίνουν γάλα ή να τρώνε κρέας από καμήλες.
Τα συμπτώματα του MERS ξεκινούν όπως αυτά της κλασικής γρίπης, ωστόσο, με βάση τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν, δείχνει πως σκοτώνει το 35% όσων νοσήσουν, καθώς δεν έχει βρεθεί θεραπεία.

Υποστήριξη: SilkTech