Ενόργανη γυμναστική: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της ντροπής

Παρασκευή, Νοέμβριος 25, 2022 - 2:00μμ
Οι καταγγελίες των 27 αθλητριών και αθλητών για κακοποιητικές συμπεριφορές προπονητών/τριών και παραγόντων

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος (βαδίζουμε στον 13ο μήνα) από τη μέρα που όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ομοσπονδία γυμναστικής, ΓΓΑ, υφυπουργός Αθλητισμού, ΕΟΕ) παρέλαβαν τον πλήρη φάκελο με τις καταγγελίες 27 (αρχικά) αθλητριών και αθλητών της ενόργανης γυμναστικής για κακοποιητικές συμπεριφορές προπονητών/τριών και παραγόντων από τη δεκαετία του '80 μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.
Μέχρι πριν από δέκα μέρες, πέρα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης (τέθηκε στο αρχείο λόγω παραγραφής των αδικημάτων), δεν συνέβη το παραμικρό από πλευράς ομοσπονδίας για μια τόσο δυσώδη υπόθεση! Ομως εκείνο που ενδιέφερε τις αθλήτριες ήταν το ηθικό σκέλος, δηλαδή η πειθαρχική δίωξη των ενόχων και η εξυγίανση στο άθλημα. Καμιά έρευνα από την ΕΓΟ, σαν να ήθελε να κουκουλωθεί η υπόθεση.
Ομως στις αρχές του μήνα η ΓΓΑ άλλαξε τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΓΟ (ισχύει πλέον από τις 10.11.2022) στον οποίο προβλέπονται ποινές σε προπονητές για διάφορα παραπτώματα (ο προηγούμενος ΠΚ είχε μοναδική ποινή την παραπομπή τους στην ΕΦΙΠΗΔ και ήταν ένας από τους λόγους που οι αθλήτριες δεν πήγαν να καταθέσουν στην ομοσπονδία). Πλέον με την αλλαγή αυτή η Δικαστική Επιτροπή θα μπορεί να δικάσει τις καταγγελίες των 27 αθλητριών και αθλητών με τον νέο ΠΚ, αρκεί βέβαια να παραλάβει τον πλήρη φάκελο που έχει στα χέρια της η ΕΓΟ, τον οποίο όμως, παρά τις συνεχείς κλήσεις της, η ομοσπονδία επιμένει πεισματικά (αν και της είχε ζητηθεί ακόμη και από τον Λευτέρη Αυγενάκη στις 18/1/22) να μην παραδίδει, με το πρόσχημα ότι από τη στιγμή που ο φάκελος αρχειοθετήθηκε ποινικά δεν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω έρευνα!
Στην ημερήσια διάταξη πάντως του ΔΣ της ΕΓΟ περιλαμβάνεται η επιστολή της Δικαστικής Επιτροπής προς το διοικητικό συμβούλιο με την οποία ζητά να της σταλεί και η (εκ του καταστατικού απαιτούμενη) εμπεριστατωμένη έκθεση για τις καταγγελίες των 27 αθλητριών και αθλητών (τις αρχικές καταγγελίες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται ονόματα, τις είχε αποστείλει το ΔΣ στη Δικαστική Επιτροπή). Η έκθεση λειτουργεί τυπικά ως «έγκληση» για να ξεκινήσουν οι καταθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Δικαστική Επιτροπή ζητά επίσης να μάθει γιατί το ΔΣ έστειλε τις καταγγελίες και όχι και την έκθεση, αφού δεν υπάρχει παραγραφή, καθώς το καταστατικό της ΕΓΟ (άρθρο 32) θεωρεί πειθαρχικά απαράγραπτα τα «ατιμωτικά αδικήματα».
Κύκλοι πάντως της ΓΓΑ ανέφεραν πως «αν η ΕΓΟ δεν συμμορφωθεί άμεσα, η Δικαστική Επιτροπή θα έρθει σε εμάς για γνωμοδότηση».
Αξίζει να θυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ενόργανης Βασιλική Τσαβδαρίδου αρνήθηκε να πάρει το βραβείο της στο περιθώριο του διεθνούς μίτινγκ γυμναστικής «Horizon Cup» στη Μίκρα. Εκεί κλήθηκαν να βραβευτούν έπειτα από 26 χρόνια (!) οι κοπέλες της εθνικής ομάδας που προκρίθηκε για πρώτη φορά (και μοναδική έως σήμερα σε άντρες και γυναίκες) σε Ολυμπιακούς Αγώνες (στην Ατλάντα το 1996). Η Τσαβδαρίδου εξήγησε ότι δεν παραλαμβάνει το βραβείο από τη στιγμή που η ομοσπονδία δεν έχει κάνει το παραμικρό να διαλευκανθεί η βρόμικη υπόθεση, αιφνιδιάζοντας τον β΄ αντιπρόεδρο Αβραάμ Σαπρανίδη που ήταν παρών. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία και την ανησυχία σας και γι' αυτό η ομοσπονδία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει για την υπόθεση» ψέλλισε αμήχανα ο κ. Σαπρανίδης αλλά δεν έπεισε κανέναν.
Ακόμη χειρότερη και –επιεικώς– απαξιωτική ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΓΟ Θανάση Σταθόπουλου. Σε ένα παραλήρημα αλαζονείας δήλωσε ότι «όποια/ος επανέρχεται στο θέμα αυτό εξυπηρετεί προσωπικούς σχεδιασμούς και ζημιώνει τη γυμναστική». Είναι ο ίδιος πρόεδρος ο οποίος με δηλώσεις του υποσχόταν «όλα στο φως»...

πηγη: Documento.gr

Υποστήριξη: SilkTech