Η δυναστεία Μπιτσάκου-Μανέτα: Σόι πάει το… υδάτινο βασίλειο με τους περίσσιους διαδόχους

Σάββατο, Νοέμβριος 19, 2022 - 11:00πμ
Το «μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει»

Η σοφή παροιμία λέει ότι το «μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» κι αυτό επιβεβαιώνεται κατά κόρον στο χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης, όπου η παράδοση κληρονομείται συχνά από γονέα σε απόγονο.

Το συναντούμε ευρέως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, μιλάμε για ολόκληρο... περιβόλι από μηλιές και μάλιστα ροδομηλιές, με εκλεκτούς καρπούς που αφήνουν για τα καλά τη γεύση τους, με σπουδαία επιτεύγματα και διακρίσεις.

Η γλυκιά ταλαντούχα πολίστρια Αφροδίτη Μπιτσάκου, που κατάφερε πρόσφατα, σε ηλικία μόλις 11 χρονών, να σκοράρει στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών με τον Άλιμο ΝΑΣ Betsson (στον νικηφόρο αγώνα με τον ΝΟ Λάρισας) και να γράψει ιστορία, δεν είναι τυχαία υπόθεση. Πρόκειται για γόνο μιας οικογένειας που ζει πολλά χρόνια στο υδάτινο βασίλειό της, στην πισίνα κι έχει στο αίμα της, στο DNA της, το πόλο. Όλοι γεννιούνται και ζουν μ´ αυτό, αλλά διακρίνονται κιόλας, όπως είχε γράψει στο sportin.gr σε πρόσφατο αφιέρωμα.

Ολόκληρη δυναστεία έχει δημιουργηθεί, σε μια από τις μητροπόλεις του αθλήματος, την Πάτρα, με κεντρικούς ήρωες δυο παλιές μεγάλες δόξες, τον Δημήτρη Μπιτσάκο και τη σύζυγό του Βούλα Μανέτα και άλλα 14 μέλη -δηλαδή 16 συνολικά (τουλάχιστον τόσα μετρήσαμε εμείς, τα επιβεβαιώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε)-, που είτε πρωταγωνίστησαν είτε συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. Κι έτσι, σόι πάει το βασίλειο, που βγάζει συνεχόμενους, περίσσιους διαδόχους.

Είναι ένα φαινόμενο που εξηγείται εύκολα, σύμφωνα με τον “πάτερ φαμίλια”, διεθνή φουνταριστό, γεννημένο σκόρερ και νυν προπονητή Δημήτρη Μπιτσάκο. «Διότι φτιάχτηκαν οι οικογένειές μας μέσα σ´ αυτόν τον χώρο, στην πισίνα. Εκεί γνωριστήκαμε, εκεί μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, εκεί φέρνουμε συγγενείς, φίλους, παρέες. Και είναι λογικό όταν αφιερώνεις εκεί όλο τον χρόνο σου, γίνεται τρόπος ζωής ή, να το πω καλύτερα, η ίδια σου η ζωή. Όσο για το ταλέντο και τις διακρίσεις που επίσης διαιωνίζονται, τι να πω; Μπορεί και να είναι κληρονομικό χάρισμα».

Ας δούμε, όμως, ένα ένα τα μέλη της χαρισματικής οικογένειας – δυναστείας και τα ξεχωριστά επιτεύγματα και τις διακρίσεις του καθενός και της καθεμιάς.

Ο ΠΑΤΕΡ ΦΑΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΛΕΚΤΗ ΤΟΥ

Ο χαρισματικός φουνταριστός Δημήτρης Μπιτσάκος, ο «καπετάνιος» της φαμίλιας, ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στον ΝΟ Πατρών, πέρασε από ΑΝΟ Γλυφάδας, Νηρέα Χαλανδρίου, Παναθηναϊκό, ΝΕ Πατρών, ΝΟ Αγ. Νικολάου, ΝΟ Αργοστολίου, Υδραϊκό. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με τον ΝΟ Πατρών, είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Κύπελλο, πήρε πρωταθλήματα Νέων και Εφήβων, ενώ πήγε τελικό στο LEN Trophy με τον ΝΟΠ. Με την Εθνική ομάδα Ανδρών έχει 107 συμμετοχές, πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη, είναι πρώτος σκόρερ στο κύπελλο όλων εποχών. Ως κολυμβητής είχε αναδειχθεί και βαλκανιονίκης. Προπονητής διετέλεσε στον ΝΟ Αργοστολίου, στον ΝΟΠ, στη ΝΕΠ και τώρα τεχνικός διευθυντής στον Άλιμο ΝΑΣ Betsson.

Η εκλεκτή σύζυγος του Δημήτρη, η Βούλα Μανέτα, τερματοφύλακας, αγωνίστηκε στο μεγάλο πρωτάθλημα των Γυναικών με τον Ποσειδώνα Πατρών και στη συνέχεια με τη ΝΕ Πατρών, με την οποία έφτασε στους “4” του LEN Trophy, το 2010. Ως διεθνής, με την Εθνική Νεανίδων, κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Η Αφροδίτη Μπιτσάκου είναι εγγονή του μέλους του ΝΟΠ Ανδρέα Μπιτσάκου και της επί χρόνιας γραμματέας, Μαργαρίτας και επίσης εγγονή των παραγόντων της ΝΕΠ, Χρήστου και Φρόσως Μανέτα.

ΤΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΤΕΚΝΑ

Η Μαργαρίτα Μπιτσάκου, 20 χρονών, μεγαλύτερη κόρη των Δημήτρη και Βούλας, έχει αγωνιστεί σε ΝΕ Πατρών, Εθνικό Πειραιά και τώρα στον Άλιμο ΝΑΣ, σε επίπεδο Α1 Γυναικών. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα ηλικιακά με τη ΝΕΠ, Νέων Γυναικών και Νεανίδων και πολλά μετάλλια με δεύτερες και τρίτες θέσεις σε ηλικιακά πρωταθλήματα. Με τις Εθνικές Ομάδες, οι κορυφαίες της διακρίσεις είναι (μέχρι στιγμής) το αργυρό μετάλλιο με τη Νέων Γυναικών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πέρυσι στη Νετάνια και με τη Νεανίδων το 2018 χάλκινο, στο Παγκόσμιο του Βελιγραδίου.

Ο γιος τους Χρήστος Μπιτσάκος, 18 χρονών, αγωνίζεται στην Α1 Ανδρών με τον ΓΣ Περιστερίου, ενώ έχει περάσει από Παναθηναϊκό και φυσικά τον ΝΟ Πατρών. Με τον Παναθηναϊκό έχει πάρει δύο ηλικιακά πρωταθλήματα. Ως διεθνής, με την Εθνική Εφήβων κατέκτησε στη Μάλτα πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό και φέτος στο Παγκόσμιο στο Βελιγράδι την 4η θέση.

Η Αφροδίτη Μπιτσάκου, που προαναφέραμε, είναι 11 χρονών, ξεκίνησε στη ΝΕ Πατρών και τώρα αγωνίζεται στον Άλιμο ΝΑΣ. Έχει κατακτήσει τη 2η θέση με τη ΝΕΠ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μίνι κορασίδων, ενώ από πέρυσι ανήκει Άλιμο. Την περασμένη σεζόν, σε ηλικία 10 χρονών και κάτι πέτυχε 4 γκολ στην Α2 Γυναικών σε 5 αγώνες. Θα παίξει, φυσικά σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα και φέτος με το σκουφάκι του συλλόγου. Παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας της έχει κληθεί, ήδη, στην προεθνική Κορασίδων.

Η ΣΥΝΥΦΑΔΑ ΚΙ Ο ΑΝΙΨΙΟΣ

Αδερφός του Δημήτρη είναι ο Στάθης Μπιτσάκος. Ο ίδιος μπορεί να μην ασχολείται με το πόλο, αλλά η σύζυγός του είναι η Αγγελική Τσίστα, συνυφάδα της Βούλας, η οποία έχει αγωνιστεί στον ΝΟ Πατρών, στη ΝΕ Πατρών και στον Ποσειδώνα, με διακρίσεις.

Ο μεγάλος γιος τους (των Αγγελικής Τσίστα – Στάθη Μπιτσάκου), ο Ανδρέας Μπιτσάκος, 17 χρονών, που ξεκίνησε από τον ΝΟ Πατρών, τώρα αγωνίζεται στον ΓΣ Περιστερίου, σε επίπεδο Α1 Ανδρών. Έχει κατακτήσει και με τις δύο ομάδες μετάλλια σε ηλικιακά πρωταθλήματα. Διεθνής και αυτός, με την Εθνική Εφήβων, 4ος στο Ευρωπαϊκό και 7ος στο Παγκόσμιο φέτος.

Ο μικρότερος αδερφός του Ανδρέα, ο Κωνσταντίνος Μπιτσάκος, είναι τώρα 14 χρονών, επίσης πολίστας και ήδη διακεκριμένος, καθώς έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μίνι Παίδων, με ΝΟ Πατρών.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ, Ο ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Η Βούλα Μανέτα, όμως, έχει και τρεις αδερφές, που όλες πήραν το μικρόβιο της υδατοσφαίρισης, διακρίθηκαν και μετέδωσαν τη… φώτιση στα παιδιά τους. Κατ’ αρχάς η Σοφία Μανέτα αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική με το σκουφάκι του Ποσειδώνα Πατρών, μετέπειτα ΝΕ Πατρών. Κορυφαίες διακρίσεις της ως διεθνής ήταν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με την Εθνική Νεανίδων και το αργυρό στο Ευρωπαϊκό.

Με τον Χάρη Τσιμάρα, που έχει παίξει πόλο στην Α1 και στην Ευρώπη με τον ΝΟ Πατρών (κυπελλούχος), αλλά και στον Θρίαμβο και τον ΝΟ Αργοστολίου, έχουν δυο κόρες, επίσης φυντάνια του αθλήματος.

Η Ευδοκία Τσιμάρα, 19 χρονών σήμερα, παίζει Α1 με το σκουφάκι του Αλίμου. Ξεκίνησε στη ΝΕ Πατρών, πέρασε από ΝΟ Βουλιαγμένης και με τους δύο συλλόγους αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Νέων Γυναικών. Ως διεθνής, με την Εθνική Νέων Γυναικών ήταν χάλκινη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον περασμένο Ιούλιο. Έχει κληθεί και σε καμπ της Εθνικής Γυναικών.

Η άλλη κόρη τους και αδερφή της Ευδοκίας, η Ευφροσύνη Τσιμάρα, 18 χρονών, είναι διεθνής παίκτρια της ΝΕ Πατρών. Έχει δυο σπουδαίες διακρίσεις με τις Εθνικές ομάδες. Το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων φέτος και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Κορασίδων το 2019 στο Κίρισι.

Η Μαρία Μανέτα, επίσης αδερφής της Βούλας, είναι παλιά παίκτρια του Ποσειδώνα και της ΝΕ Πατρών, που με την Εθνική Νεανίδων έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα δικά της παιδιά είναι πολύ μικρά, αλλά θεωρείται σίγουρο πως και αυτά θα μυρίσουν χλώριο στην πισίνα.

Με ευρωπαϊκό μετάλλιο και η Όλγα Μανέτα, που διέπρεψε με τη ΝΕ Πατρών. Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Προδρομίτη που έχει κάνει επίσης καριέρα στο άθλημα, αγωνιζόμενος με το σκουφάκι του ΝΟ Πατρών, του ΝΟ Αργοστολίου και του ΟΠΑΘΑ Πατρών. Η κόρη τους Θεοδώρα Προδρομίτη, 13 ετών, παίζει στη ΝΕ Πατρών, έχει κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κορασίδων με την ομάδα της αχαϊκής πρωτεύουσας και χρυσό την προηγούμενη χρονιά με τον ΠΑΟΚ. Έχει κληθεί κι αυτή στην προεθνική ομάδα Κορασίδων.

Ας είναι όλοι τους και όλες τους πάντα γεροί, να αυξάνονται, να πληθύνονται και να κατακυριεύσουν τις πισίνες!

ΠΗΓΗ: polo.apexsports.gr

Υποστήριξη: SilkTech