Οι «χειμερινοί» της Πάτρας- Πού «βουτάνε», πόσοι είναι και τι συνιστούν

Πέμπτη, Νοέμβριος 17, 2022 - 9:28πμ
«Μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα»

Ευεξία και άσκηση στα παγωμένα νερά. Οι λάτρεις της χειμερινής κολύμβησης στην Πάτρα, λένε στο thebest.gr ότι «μπαίνεις στο νερό και τα ξεχνάς όλα». «Ο κολυμβητής μπορεί να παραμείνει μέσα στη θάλασσα από 20 έως 30 λεπτά, κάτι που εξαρτάται από τις αντοχές και την εξοικείωση κάθε κολυμβητή. Σε περίπτωση που δει ότι λαχανιάζει, πρέπει να βγει από τη θάλασσα. Από την πρώτη κιόλας βουτιά, οι κολυμβητές νιώθουν αναζωογονημένοι»,
Μιλώντας, στο thebest.gr ο πρόεδρος των χειμερινών κολυμβητών του Ρίου Παντελής Αθανασίου, λέει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ρίου έχει περίπου 80 κολυμβητές, που ξεκινούν από 35 ετών και φτάνουν μέχρι και τα 80 έτη και οι ώρες που προτιμούν κυρίως οι μεσημεριανές δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και 3-4 το απόγευμα, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τις πολύ πρωινές. Σε ό, τι αφορά, τις υποδομές, αναφέρει: «Υπάρχουν αποδυτήρια από το καλοκαίρι για να αλλάζουμε. Επίσης, υπάρχει ένα ξύλινο στέγαστρο, δίπλα στο Δημορηγόπουλο, που μπορούμε να καθόμαστε για να αντιμετωπίζουμε το βοριά. Επιλέγουμε πού θα κολυμπήσουμε ανάλογα τον αέρα αλλά και τις συνήθειες του καθενός».
Ο χειμερινός κολυμβητής Άγγελος Κωνσταντίνου που κολυμπά στην περιοχή της Πλαζ, όπως και ακόμα 50 καθημερινοί κολυμβητές, δίνει στο thebest.gr την γενικότερη εικόνα, για τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουν όσοι ασχολούνται: «Είναι ένα χόμπι ευεξίας, νιώθεις καλά με την επαφή του νερού της θάλασσας και επειδή έχεις σταθερή σχέση με το νερό όλο το χρόνο, δεν αντιμετωπίζεις κινδύνους με την πρόκληση του κρύου. Το κίνητρο πολλών είναι η γυμναστική αλλά και για άλλους η χαλάρωση. Επίσης να πω ότι δεν υπάρχει το «δεν αρρωσταίνω επειδή είμαι χειμερινός κολυμβητής», απλά ο οργανισμός αμύνεται καλύτερα λόγω της ευεξίας που σου προσφέρει». Μιλώντας για την προστασία τους, βγαίνοντας από το νερό, λέει ότι θα χρειάζονταν ένα υπόστεγο για να μπορούν να προφυλαχτούν από τους ανέμους και μας μεταφέρει την γνώμη ενός 87χρονου πατρινού χειμερινού κολυμβητή, που του είπε «να προτιμάς ημέρες με μπουνάτσα και ηλιοφάνεια».

* Της Κωνσταντίνας Ανδριοπούλου

Υποστήριξη: SilkTech