Ο λογιστής που κέρδισε το Μαραθώνιο και το πριμ για τη γέννηση του γιου του

Δευτέρα, Νοέμβριος 14, 2022 - 6:15μμ
Πανευτυχής

Μπορεί να μην υπάρχουν ελίτ δρομείς στο Μαραθώνιο της Αθήνας, είναι όμως ελίτ οι ιστορίες που προκύπτουν (αραιά και που). Όπως η χθεσινή με τον λογιστή από το Λαγονήσι που κέρδισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο στην 3η του προσπάθεια και με το πριμ έβγαλε τα έξοδα της γέννας του γιου του που τον περιμένει σε μερικές εβδομάδες.

Ο 29χρονος Χαράλαμπος Πιτσώλης δεν ήταν μεταξύ των φαβορί, όχι μόνο για τη νίκη αλλά και για να βρεθεί στην πρώτη τριάδα. Έχοντας να αντιμετωπίσει αντιπάλους αφοσιωμένους όλο το χρόνο στην προετοιμασία για το Μαραθώνιο, ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. 

Όταν οι αντίπαλοι του έκαναν προετοιμασίες στο εξωτερικό, για αρκετές εβδομάδες στο υψόμετρο, αυτός δούλευε 08:00 με 17:00 ως βοηθός λογιστή σε ιδιωτική εταιρία. Έκανε τρεις διπλές προπονήσεις την εβδομάδα (η μία τα ξημερώματα πριν από τη δουλειά) πηγαίνοντας από το Λαγονήσι στο Ζωγράφου (35χλμ απόσταση) και τις υπόλοιπες μέρες έγραφε χιλιόμετρα στην παραλιακή. Μέχρι που άρχισε να σκοτεινιάζει νωρίς και αναγκάστηκε να τρέχει στα σκοτάδια. Πολλές φορές με κίνδυνο να τον χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο και άλλες φορές τρέχοντας να ξεφύγει και από τα σκυλιά. Όλα αυτά και ενώ η σύζυγος είναι εγκυμονούσα στο διάδοχο.

Με τον αθλητισμό άργησε να ασχοληθεί καθώς έφτασε 18 ετών για να αρχίσει τις πρώτες του προπονήσεις στο στίβο με τον Γιώργο Ζώρζο. Μέχρι που μετακόμισε για σπουδές στην Πάτρα και ο προπονητής του, τον έστειλε συστημένο στον Γιάννη Δαγκόγλου να τον αναλάβει μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα. 

Ο Πιτσώλης, γεννημένος το 1993 σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο και «πέρασε τα καλύτερά του χρόνια» στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπου προπονούνταν ανελλιπώς για πολλά χρόνια.

Αθλητής των 10.000μ, πήγε στον Δαγκόγλου με ατομικό ρεκόρ 34 λεπτά μεγάλο και επέστρεψε στην Αθήνα με 31:42.26. Στο μεταξύ, το 2014 πήρε μια πρώτη γεύση από το Μαραθώνιο, βοηθώντας την σπουδαία πατρινή πρωταθλήτρια Σοφία Ρήγα να κυνηγήσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αθλήτρια του Δαγκόγλου τότε η Ρήγα, επικράτησε στο Μαραθώνιο της Αθήνας με 2:45:38 με τον Πιτσώλη να της κάνει το «λαγό» για 30χλμ.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, επιστρέφει στην Αθήνα με την προτροπή του Δαγκόγλου να δοκιμάσει στο μαραθώνιο. Ο Πιτσώλης συνεχίζει τις προπονήσεις του με τον Ζώρζο και το 2019 θα τρέξει τον πρώτο του μαραθώνιο. Θα είναι ο Αυθεντικός στην Αθήνα και με 2:27:31 θα ολοκληρώσει στην τρίτη θέση, πίσω από τον Κώστα Γκελαούζο (2:19:02) και τον Παναγιώτη Καραΐσκο (2:26:28).

Ο δεύτερος μαραθώνιος της καριέρας του, ήταν πάλι στην Αθήνα το 2021, πάλι τερμάτισε στην 3η θέση και πάλι με ατομικό ρεκόρ (2:24:05).
Φέτος επέλεξε να δοκιμάσει και μία πιο εύκολη διαδρομή από αυτήν της Αθήνας και έτρεξε στη Βιέννη τον περασμένο Απρίλιο για να κάνει 2:23:22 έχοντας πάντα στο πλευρό του, την αγαπημένη του Μαρία Ελένη.

Ο 4ος μαραθώνιος της καριέρας του ήταν ο χθεσινός. Κέρδισε πιο σύντομα από οποιοδήποτε άλλο Έλληνα δρομέα τον εμβληματικό αγώνα και μαζί τα 5.000 ευρώ από το ίδρυμα Λεβέντη συν τα 1.000 ευρώ του ΣΕΓΑΣ για την πανελλήνια νίκη. Το ποσό είναι το πρώτο που λαμβάνει στη δρομική του καριέρα και θα διατεθεί εξ’ ολοκλήρου στα… γεννητούρια. Άξιος.

Λίγες ημέρες πριν τον Μαραθώνιο, στις 15 Οκτώβρη, είχε ξανάρθει στην γούρικη και αγαπημένη του Πάτρα, και είχε τρέξει στον νυκτερινό ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», όπου ήταν 4ος με 1.08.55. Φαίνεται πως ο αγώνας αυτός, με την εξαιρετική διαδρομή (την οποία συ-σχεδίασε ο πρώην προπονητής του, Γιάννης Δαγκόγλου), που ήταν ενταγμένος στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, βοήθησε τον Πιτσώλη στο να φτάσει στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Και να γίνει διάσημος, για το ταλέντο του, την αξία του και το ήθος του, καθώς μετά τον τερματισμό του στο Καλλιμάρμαρο, στάθηκε στη γραμμή του τερματισμού για να χειροκροτήσει τον 2ο, τον Κώστα Γκελαούζο.

* Με στοιχεία του Θανάση Νικολάου από το sportsfeed.gr

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech