Πρώην επικεφαλής μηχανικός της Red Bull: "Ο Φέτελ ήταν πιο ολοκληρωμένος οδηγός από τον Φερστάπεν"

Κυριακή, Νοέμβριος 13, 2022 - 5:00μμ
Ο πρώην επικεφαλής μηχανικός της Red Bull Racing, Γκιγιόμ Ροκλέν, είπε ότι ο Μαξ Φερστάπεν είναι αδύναμος στο τεχνικό κομμάτι της Formula 1

Ο Γκιγιόμ Ροκλέν, που πλέον έχει αναλάβει επικεφαλής της ακαδημίας νέων οδηγών της Red Bull, έχει επιβλέψει από τη θέση του επικεφαλής μηχανικού την ανάδυση τόσο του Σεμπάστιαν Φέτελ όσο και του Μαξ Φερστάπεν προς την κορυφή της Formula 1. Και λέει, τώρα, πως στην ίδια ηλικία ο Γερμανός ήταν πιο ολοκληρωμέος οδηγός από όσο είναι σήμερα ο Ολλανδός.
Παρότι ο Μαξ Φερστάπεν έδειχνε ανίκητος φέτος στο δρόμο για το δεύτερο διαδοχικό του παγκόσμιο πρωτάθλημα, με μια αντίστοιχα ανίκητη Red Bull RB18 από τον Ιούλιο και μετά, ο Ροκλέν υποστηρίζει ότι η μεγάλη αδυναμία του 25χρονου στις τεχνικές πτυχές του μονοθεσίου του παραμένει.
«Πιστεύω ότι ο Σεμπάστιαν ήταν πιο ολοκληρωμένος οδηγός από τον Μαξ, όταν έφτασε σε εμάς» είπε μιλώντας στο γαλλικό Eurosport ο Ροκλέν, που κατείχε τη θέση του επικεφαλής μηχανικού από το 2015 μέχρι να αναλάβει φέτος το νέο ρόλο του στην ακαδημία νέων οδηγών της RBR. «Σε επαγγελματικό επίπεδο, στην τεχνική του, στην πνευματικότητα, [ο Φέτελ] εκπαιδεύτηκε από τη 'σχολή' Σουμάχερ, που ήταν το είδωλό του.
»Έκανε πολλές ερωτήσεις, κατέγραφε πολλές σημαιώσεις, και όταν ήρθε σε εμάς ήταν πολύ λεπτομερής. Δεν ήταν σύμπτωση ότι κέρδισε πολλά πρωταθλήματα. Ήταν περισσότερο προετοιμασμένος τεχνικά, πνευματικά. Πιστεύω ότι ο Μαξ ίσως είχε περισσότερο φυσικό ταλέντο, και σε αυτό βασίστηκε κυρίως. Αλλά ο Σεμπάστιαν ήταν ο πιο ολοκληρωμένος».
Ο Ροκλέν συνέχισε: «Ο Μαξ ήταν ανέκαθεν αφεντικό. Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, ξέρει τι θέλει και είναι πολύ ευθύς. Αλλά, θα είμαι ειλικρινής, ο Μαξ είναι αδύναμος τεχνικά σε σχέση με άλλους οδηγούς με τους οποίους έχουμε δουλέψει. Πιστεύω ότι έχει να κάνει αρκετή πρόοδο σε αυτό. Είναι ηγέτης βάσει της συμπεριφοράς του, των αποτελεσμάτων του. Αλλά πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα, και στο τρόπο που βοηθά στην εξέλιξη του αυτοκινήτου».
Πέραν αυτών, ωστόσο, ο Ροκλέν στάθηκε στην ωριμότητα που επέδειξε φέτος ο Φερστάπεν σε σχέση με τις εκρήξεις και τον παρορμητισμό του στην περσινή του μάχη για τον τίτλο με τον Λιούις Χάμιλτον: «Αυτό που με αντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι κατά κάποιο τρόπο έχασε την 'απελπισμένη δίψα' που είχε πέρσι. Ωρίμασε. Κέρδισε σταθερότητα.
»Η κατάκτηση του πρωταθλήματος του προσέφερε πολλή αυτοπεποίθηση, και οδηγεί με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι κάτι που γίνεται μεμιας. Είναι κάτι προοδευτικό, που πέρασε μέσα από διάφορα στάδια. Ξεκίνησε στη F1 πολύ νέος με μεγάλες φιλοδοξίες, και ίσως χωρίς την ωριμότητα που πάει μαζί με αυτές. Επίσης, ξεκίνησε με την Toro Rosso που έχει λιγότερες υποδομές και εμπειρία. Μετά άρχισαν όλα αυτά τα στάδια όταν ήρθε στη Red Bull.
Η ομάδα είχε περισσότερη αυτοπεποίθηση, παρελθόν επιτυχιών, και ήταν πιο κοντά στο στόχο του. Κέρδισε έναν αγώνα αμέσως μαζί μας, και αυτό του επέτρεψε να κάνει ένα βήμα μπροστά. Σταδιακά, κερδίζοντας περισσότερους αγώνες, ανέπτυξε στενούς δεσμούς συνεργασίας με τους μηχανικούς του», κατέληξε ο Γάλλος.

Υποστήριξη: SilkTech