Μουντιάλ 2022, Δανία: Η FIFA απαγόρευσε τη χρήση μηνυμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις προπονητικές φανέλες

Κυριακή, Νοέμβριος 13, 2022 - 8:00πμ
Η ενημέρωση της

Η FIFA γνωστοποίησε την αρνητική απάντησή της στο αίτημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας να χρησιμοποιήσει ένα μήνυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις φανέλες που θα χρησιμοποιούν οι διεθνείς για προπονήσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.
Η υπόθεση αρχίζει αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν αποσύρθηκαν οι δύο χορηγοί της προπονητικής φανέλας θεωρώντας ότι η εμφάνιση του brand τους στο Κατάρ θα λειτουργήσει αρνητικά και τη θέση του πήραν οι εταιρίες Arbejdernes Landsbank και Danske Spil. Για να μην υπάρξει αντίστοιχο ζήτημα, αποφασίστηκε στις φανέλες να υπάρχει ένα μήνυμα στο ύψος του στομαχιού: "Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους" ή στα δανέζικα "Menskeregetteigs for alle".
Η ομοσπονδία της Δανίας απευθύνθηκε στην παγκόσμια αρχή για να πάρει τη σχετική άδεια, όμως αντιθέτως εισέπραξε άρνηση, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη ο διευθυντής της ομοσπονδίας, Γιάκομπ Γένσεν.
Η FIFA επικαλέστηκε σχετικό άρθρο στο οποίο απαγορεύονται τα πολιτικά μηνύματα και απέρριψε το αίτημα. Σύμφωνα με την αναθεώρηση των κανονισμών στις 5 Σεπτεμβρίου ενόψει Μουντιάλ, απαγορεύεται η εμφάνιση πολιτικών, θρησκευτικών ή προσωπικών μηνυμάτων σε προπονητικές εμφανίσεις ή εμφανίσεις αγώνα ή εξοπλισμό (πχ. βαλίτσες, ποτήρια κλπ.) ή σώματα, όπως και τα κάθε είδους σλόγκαν σε οποιαδήποτε γλώσσα ή τύπο από παίκτες, διαιτητές, παράγοντες αγώνα
"Η προπονητική φανέλα απορρίφθηκε για τεχνικούς λόγους. Λουπούμαστε γι' αυτό. Θεωρούμε ότι το μήνυμα Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους είναι οικουμενικό και όχι πολιτικό κάλεσμα και είναι κάτι που όλος ο κόσμος μπορεί να το υποστηρίξει", υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Γένσεν.

Υποστήριξη: SilkTech