Ντοκουμέντο: Ο Αστέρας Πατρών στην Κεφαλλονιά το 1923

Πέμπτη, Οκτώβριος 27, 2022 - 5:31μμ
Λίγο πριν τη σέντρα του ματς

Μια σπάνια φωτογραφία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το sportin.gr. Aφορά στον Λευκό Αστέρα Πατρών, ένα από τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία της Αχαΐας.

Η φωτογραφία ανήκει στη συλλογή Βαγγέλη Μενάγια που ευγενώς μας την παραχώρησε.

Εικονίζονται οι παίκτες του Λευκού Αστέρα από κοινού με τους ποδοσφαιριστές του Παγκεφαλληνιακού, σε φιλικό που έγινε στις 14 Οκτωβρίου 1923, προφανώς στην Κεφαλλονιά.

Στην οπίσθια όψη της φωτογραφίας που ταχυδρομήθηκε ως καρτ - ποστάλ διαβάζουμε:
«Προς τον Κον Χρήστον Μπικατώρον Γεν. Γραμματέα του Π.Γ.Σ. Εις ανάμνησιν της νίκης του Παγκεφαλληνιακού Γυμν. Συλλόγου της 14/10/23 έναντι Λευκού Αστέρος Πατρών. Ο πρόεδρος.

Ο Λευκός Αστέρας ήταν αμιγές ποδοσφαιρικό σωματείο της Πάτρας.
Ιδρύθηκε το 1923, τη χρονιά που επανενώθηκαν Παναχαϊκός και Γυμναστική Εταιρεία σε Παναχαϊκή, από μέλη των δύο συλλόγων που δεν αποδέχτηκαν την ένωση και αποφάσισαν να ιδρύσουν νέο σύλλογο, τον Λευκό Αστέρα, που λόγω έλλειψης πολλών αθλητών φτιάχνει μόνο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ο Λευκός Αστέρας συμμετείχε σε όλα τα προπολεμικά τοπικά πρωταθλήματα πάντα στην Α΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Πατρών, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει ποτέ τον τίτλο του πρωταθλητή.
Εμβλημα είχε ένα λευκό αστέρι και χρώματα μαύρο - άσπρο. Είχε δικό του γήπεδο από το 1923 στην εξοχική τότε περιοχή του Σκαγιοπουλείου.

Είχε 10 συμμετοχές στα τοπικά πρωταθλήματα, 5 στην Α' (’24, ’25, ’26, ’27, ’31) και 5 στη Β' (’29, ’30, ’33, ’34, ’35) - κανένα στη Γ'.

Είχε και τμήμα στίβου. Διαλύθηκε το 1963.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech