Επιτυχημένη η παρουσίαση του βιβλίου «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου»

Τετάρτη, Οκτώβριος 19, 2022 - 9:36πμ
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 το βράδυ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Με επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 το βράδυ στη φιλόξενη αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στην οδό Ρ. Φεραίου και Γκότση, το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Την όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Γωνιά του βιβλίου - Παπαχρίστου και οι Εκδόσεις Πατάκη.
Το βιβλίο αυτό πέρα από μία βιογραφία μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής δημοσιογραφίας και της κοινωνικής ζωής, είναι ταυτόχρονα λεύκωμα και ντοκουμέντο, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για μια περίοδο δεκαετιών στην ιστορία της χώρας και του Τύπου που συντελέστηκαν κομβικές εξελίξεις και αλλαγές.
Αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του βιβλίου φώτισαν και ανέδειξαν ο καθένας από την πλευρά του οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση παρουσίασης, Γιώργος Δάσιος, Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Τάσσος Σταθόπουλος, δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης, Βασίλης Ρούβαλης συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Κρίστυ Κουνινιώτη.
Ο Χάρης Λυµπερόπουλος (1922-2020) ήταν ένας «πατριάρχης» του αθλητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, ένας δημοσιογράφος που τίμησε το λειτούργημα όσο λίγοι.
Αξιοσημείωτο βιογραφικό στοιχείο : Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του είχε ραφείο στην Πάτρα κι έμενε στα Ψηλά Αλώνια. Ωστόσο, κάποια στιγμή άρχισαν οι οικονομικές δυσκολίες. Ήταν η εποχή 1909- 1910, όταν το φαινόμενο της μετανάστευσης βρισκόταν σε παγκόσμια έξαρση, ειδικά στην Ευρώπη· η Αμερική προσέφερε εργασία σε όλους. Γι' αυτό, μετά τον θάνατο του παππού του, η μητέρα και τ' αδέλφια του πατέρα του πήγαν στην Αμερική. Η Πάτρα παρέμεινε, όμως, πάντα, στον νου όλων ως ο τόπος καταγωγής της οικογένειας.
Ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου της Κατερίνας Λυμπεροπούλου θα βρει, μαρτυρίες για μεγάλες προσωπικότητες που διακρίθηκαν και σε άλλου είδους στίβους. Από τον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -που έσωσε τον Λυμπερόπουλο από βέβαιη εξορία κι ίσως θάνατο στα χρόνια του Εμφυλίου- έως τον στρατάρχη Τίτο -ο οποίος στην ψυχροπολεμική περίοδο παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον νεαρό τότε συντάκτη της Αθηναϊκής- αλλά και τον Νάσο Μπότση, θρυλικό εκδότη της Απογευματινής, με τον οποίο έφεραν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένθετο αθλητικό τετρασέλιδο σε πολιτική εφημερίδα.
Μνήμες και μαρτυρίες που τεκμηριώνονται από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα. Κι όλα με φόντο την εξέλιξη και την αλλαγή της Αθήνας από τον Μεσοπόλεμο έως τις αρχές του 21ου αιώνα- ένα καρδιογράφημα της πρωτεύουσας του περασμένου αιώνα».
Τέλος να τονίσουμε ότι το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» έλαβε την τιμητική διάκριση των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση, για το έτος 2022.
*Οι φωτό είναι του Ανδρέα Αλ. Βρή.

Υποστήριξη: SilkTech