ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου: Οι ρίζες της και οι Πατρινοί πρωτοπόροι στο στίβο

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 28, 2022 - 2:00μμ
Η πρώτη κίνηση για ίδρυση Ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων

Είναι τόσο παλιά όσο και ο στίβος! Ο λόγος για την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, που με το όνομα αυτό είναι η πρεσβεύουσα αρχή του κλασικού αθλητισμού στην Βορεία Πελοποννησο και Δυτική Ελλάδα. Την ονομασία αυτή φέρει από το 1997, όταν μετεξελίχθηκε η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ που είχε ιδρυθεί από το 1949.
Ομως οι ρίζες της είναι βαθύτερες. Τα στελέχη του στίβου στην Πάτρα ήταν πρωτοπόροι στην ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας πριν από 120 και πλέον χρόνια.
Η πρώτη κίνηση για ίδρυση Ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων έγινε στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895. Ο Παναχαϊκός ήταν ο πρωτοστάτης σε αυτή την ιστορία καθώς κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της ΓΕ Πατρών, του Πανελληνίου, του Εθνικού. Ο Χρήστος Κορύλλος ως πρόεδρος του Παναχαϊκού παρουσίασε την ιδέα του, για την ίδρυση του ΣΕΑΓΣ, στον Ιωαν. Φωκιανό, πρόεδρο του Πανελληνίου, και στον Αιμίλιο Γερούση, πρόεδρο της ΓΕΠ, ιδέα που επιδοκιμάστηκε! Μάλιστα, υπέγραψαν και σχετικό πρακτικό, με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1895.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε μετά το τέλος των Α' Ολυμπιακών Αγώνων, τον Μάιο του 1896, όταν και πάλι βρίσκονταν στην Πάτρα οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου, για να παρακολουθήσουν τους ετήσιους αγώνες του Παναχαϊκού. Τελικά, στις 25 Οκτωβρίου 1896 κάλεσαν σε Συνέδριο τους εκπροσώπους όλων των σωματείων, οι εργασίες του οποίου θα άρχιζαν την 11η Ιανουαρίου 1897, όπως κι έγινε. Ο ΣΕΓΑΣ (ΣΕΑΓΣ τότε) ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που ιδρύθηκε και καλλιέργησε, από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμπι, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο κ.ά) που στη συνέχεια έγιναν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.
Ήταν δε μόλις η τρίτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ευρώπη!
Κι αν θέλετε να το πάμε πιο μακριά, αν υπήρχε παρόμοια δομή και οργάνωση τότε, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. θα ήταν η εποπτεύουσα αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων! Η Αρχαία Ολυμπία είναι το ιστορικότερο και σημαντικότερο "αθλητικό έδαφος" στην Ελλάδα. Και είναι η κορωνίδα από μια σειρά πόλεις που κουβαλούν τεράστια αθλητική ιστορία και ανήκουν στη δύναμη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π.
Από την μετεξέλιξη του 1997, καθώς μέχρι τότε η ΤΕ αφορούσε στην Αχαΐα, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ έγινε η αρχή για τα σωματεία στίβου Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου - Κεφαλλονιάς. Το 2015 μεγάλωσε κι άλλο, καθώς προστέθηκαν στη δύναμή της και τα σωματεία της Αιτωλοακαρνανίας. Ετσι έχει πλέον στη δύναμή της όλους τους αθλητικούς συλλόγους των νομών Αχαΐας, Ιονίων Νήσων (Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης κλπ, εκτός Κέρκυρας) και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι, με γεωγραφικά κριτήρια, η μεγαλύτερη Ένωση Αθλητικών Σωματείων Πανελλαδικά, ενώ με πληθυσμιακά κριτήρια, η 3η σε όλη την Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!
Το 1949 λοιπόν, όπως προείπαμε, ο στίβος της πόλης αποκτά τη δική του εποπτεύουσα αρχή, την ΤΕ ΣΕΓΑΣ, με πρώτο πρόεδρο τον Τιμολέοντα Βοΐλα, γνωστό συμβολαιογράφο και παλιό πρόεδρο της Παναχαϊκής, ενώ γραμματέας ήταν ο Μαγγίνας (τον διαδέχτηκε ο Σούλος, ενώ μετά ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα ο Ανδρέας Παπαχριστόπουλος, από τους μακροβιότερους παράγοντες).
Τα πρώτα γραφεία της ΤΕ ήταν σε πολυκατοικία επί της Κορίνθου και Φιλοποίμενος (Β' όροφος), ακολούθως μεταφέρθηκαν στην Κορίνθου 245 (μεταξύ Αγίου Νικολάου και Κολοκοτρώνη), επίσης στην Κολοκοτρώνη και Αγίου Ανδρέου, στην Αγίου Νικολάου τη δεκαετία του '80, αργότερα (δεκαετία '90) στο στενό, στη Βούρβαχη πίσω από την πλατεία Γεωργίου. Τέλος από τις αρχές του 2000 βρίσκονται στο προπονητικό της κέντρο στου Λαδόπουλου.
Σπουδαίοι παράγοντες του αθλητισμού της Πάτρας υπηρέτησαν ακολούθως την ΤΕ από τη θέση του προέδρου. Εν ενεργεία πρόεδρος είναι ο Βαγγέλης Τζελάτης, που τυγχάνει της εμπιστοσύνης των σωματείων ήδη από το 1983, είναι δε ο μακροβιότερος πρόεδρός στην ιστορία της.
Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ διοργανώνει παραδοσαικά επιτυχημένους αγώνες, από πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, εώς λαϊκούς αγώνες μαζικούς αθλητισμού.
Τείνει να γίνει τα τελευταία χρόνια, λόγω της πρωτοφανούς επιτυχίας και αρτιότητας των διοργανώσεων της, η μόνιμη έδρα του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου.
Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. για δεκαετίες διοργανώνει το σπουδαίο διεθνές μίτινγκ "Τοφάλεια" στο οποίο έχουν πάρει μέρος μερικοί από τους σημαντικότερους αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού, είναι δε η μονιμότερη διεθνής αθλητική διοργάνωση στην ευρύτερη περιοχή.
Και δεν είναι το μόνο μίτινγκ, αφού υπάρχουν ακόμα τα "Αιγιάλεια", τα "Φωτιάδεια", το «Βαδίζω στην Πάτρα» και τόσα ακόμα.
Τέλος είναι δεκάδες ακόμα οι αθλητικές δράσεις. Με τη στήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. διεξάγονται πολλοί ακόμα αγώνες, σχολικά πρωταθλήματα, διασυλλογικά πρωταθλήματα, μαραθώνιοι, ημιμαραθώνιοι και λαϊκοί αγώνες.
Και φυσικά όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την προκοπή και ανάπτυξη του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή. Δεκάδες νέοι διακρίθηαν στον αθλητισμό και έζησαν το όνειρό τους. Τα σωματεία της Ενωσης φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις και τα ρεκόρ της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΒΠ είναι από τα καλύτερα της χώρας.
Σήμερα είναι δεκάδες οι πρωταθλητές που ξεκίνησαν από τα σωματεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π. κι έστω κι αν μεταγράφηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας εξακολουθούν να κάνουν υπερήφανες τις ιδιαίτερες πατρίδες τους με τα κατορθώματά τους.
Σε ότι αφορά το Run Greece της Πάτρας; Προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Το Run Greece της Πάτρας, που κάθε χρόνο κάνει νέο ρεκόρ συμμετοχών, είναι η μεγαλύτερη, μαζικότερη και πολυπληθέστερη αθλητική εκδήλωση στην Ελλάδα εκτός Αθήνα και Θεσσαλονίκης!
Ραντεβού την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην πλατεία Γεωργίου.
ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech