Βαριά ποινή σε ιδιοκτήτη ομάδας NBA για ρατσιστική και σεξιστική συμπεριφορά

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 15, 2022 - 8:00πμ
Ένα χρόνο εκτός NBA θα μείνει ο ισχυρός άνδρας των Φοίνιξ Σανς

Με την ποινή αποκλεισμού για ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων τιμώρησε το NBA τον ιδιοκτήτη των Φοίνιξ Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ.
Η λίγκα του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη πραγματοποίησε, όπως αναφέρουν το ESPN και το Reuters, ενδελεχή έρευνα για τις καταγγελίες εναντίον του ιδιοκτήτη των Σανς, σχετικά με ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια και περιπτώσεις άνισης συμπεριφοράς εναντίον γυναικών.
«Είχε συμπεριφορά που παραβίαζε ξεκάθαρα τα κοινά πρότυπα του χώρου εργασίας, όπως αντικατοπτρίζονται στους κανόνες και τις πολιτικές της ομάδας και της Λίγκας. Αυτή η συμπεριφορά περιελάμβανε τη χρήση ρατσιστικών χαρακτηρισμών, άνιση μεταχείριση των εργαζομένων γυναικών, δηλώσεις και συμπεριφορά που σχετίζονται με το φύλο και σκληρή μεταχείριση των εργαζομένων που κατά καιρούς συνιστούσε εκφοβισμό» αναφέρει η ανακοίνωση του NBA.
Παράλληλα, συμπληρώνει πως ο Σάρβερ «εμπλέκεται σε εξευτελιστική και σκληρή μεταχείριση εργαζομένων, μεταξύ άλλων φωνάζοντας και βρίζοντας εναντίον τους».
Η λίγκα διεξήγαγε έρευνα σε βάθος για τη συμπεριφορά του Ρόμπερ Σάρβερ στα 17 χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής της ομάδας των Σανς, μετά από ένα δημοσίευμα του ESPN τον Νοέμβριο του 2021 που μιλούσε για ρατσισμό και μισογυνισμό από τον ιδιοκτήτη των «Ήλιων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέθεσαν για την υπόθεση άνω των 300 ατόμων, τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τις 80.000 σελίδες, ενώ συμπεριλήφθηκε και άλλο υλικό όπως email, μηνύματα κειμένου και βίντεο.
Σύμφωνα με το πόρισμα ο Σάρβερ «συμμετείχε σε συμπεριφορά που παραβίαζε ξεκάθαρα τα κοινά πρότυπα του χώρου εργασίας, όπως αντικατοπτρίζεται στους κανόνες και τις πολιτικές της ομάδας και του πρωταθλήματος».
Συμμετείχε στην έρευνα, διαφώνησε με την ποινή
Όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι Μπάξτερ Χολμς και Άντριαν Γουαναρόφσκι, ο Σάρβερ αν και συνεργάστηκε πλήρως με το NBA στην ερευνητική διαδικασία, διαφώνησε με την ποινή που του επιβλήθηκε.
«Η τιμωρία έγινε σε μεγάλο βαθμό σκληρό», ανέφεραν πηγές από την πλευρά του ιδιοκτήτη των Σανς.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο των 10.000.000 δολαρίων είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο από το NBA και τα χρήματα πρόκειται να διατεθούν για την «αντιμετώπιση φυλετικών και φυλετικών ζητημάτων εντός και εκτός του χώρου εργασίας».
«Να αναγνωρίσουμε τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού» λέει ο κομισάριος του NBA
Σχολιάζοντας την απόφαση της λίγκας, ο κομισάριος του NBA Άνταμ Σίλβερ χαρακτήρισε «ανησυχητική και απογοητευτική» τη συμπεριφορά του Ρόμπερτ Σάρβερ, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφής «η δέσμευσή μας να τηρούμε τα κατάλληλα πρότυπα στους χώρους εργασίας του NBA».
«Ελπίζω ότι η κοινότητα του ΝΒΑ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό το σπουδαίο παιχνίδι για τους ανθρώπους παντού και τις αξίες της ισότητας, του σεβασμού και της ένταξης που προσπαθεί να εκπροσωπεί» πρόσθεσε ο Σίλβερ.
Παράλληλα, σημείωσε πως ανεξάρτητα από θέση, δύναμη ή πρόθεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη λίγκα θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον διαβρωτικό και βλαβερό αντίκτυπο της ρατσιστικής και εξευτελιστικής γλώσσας και συμπεριφοράς.
«Εκ μέρους ολόκληρου του NBA, ζητώ συγγνώμη από όλους όσους επηρεάστηκαν από την ανάρμοστη συμπεριφορά που περιγράφεται στην έκθεση των ερευνητών. Πρέπει να τα πάμε καλύτερα» κατέληξε ο Άνταμ Σίλβερ.

Υποστήριξη: SilkTech