Το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της Πάτρας

Σάββατο, Οκτώβριος 1, 2022 - 11:44πμ
Το μεγάλο στοίχημα

Μπορεί η Πάτρα να αποκτήσει ένα μόνιμο γεγονός με τεράστια δυναμική και αναπτυξιακό χαρακτήρα;

Μπορεί η Πάτρα να στηρίξει ένα μεγάλο μαζικό αθλητικό γεγονός που θα την καταστήσει επίκεντρο του διεθνούς αθλητισμού;

Η απάντηση είναι ναι. Και η απόδειξη είναι ο Νυκτερινός Ημιαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος» που θα διεξαχθεί κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου.

Η δημοτική αρχή της πόλης έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα. Εδώ και μήνες έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός πέριξ της αντιδημαρχίας αθλητισμού με ένα και μόνο ζητούμενο.

Η επανεκκίνηση του αγώνα, μετά από διετή αδράνεια λόγω μέτρων κατά της πανδημίας κορωνοϊού, να σηματοδοτήσει έναν νέο μεγάλο θεσμό για την Πάτρα.

Ισάξιο της δυναμικής του Πατρινού Καρναβαλιού! Με την απήχηση εκτός των τειχών που έχει ο εορτασμός του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα.

Ένας λαϊκός αγώνας δρόμου που θα προσελκύει χιλιάδες αγωνιζόμενων και ακόμα περισσότερων συνοδών και επισκεπτών.

Που θα τονώνει το ντόπιο οικονομικό στοιχείο, θα αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης, θα κάνει την Πάτρα πρωτεύουσα του δρομικού κινήματος. Όπως της αξίζει, αν συνυπολογίσει κανείς το εύρος και το τεράστιο μέγεθος των σπουδαίων αθλητών που ανέδειξε (Τσιμιγκάτος, Αδαμόπουλος, Ανδριόπουλος, Γκότσης, Αργυρόπουλος, Πολύζου, Νικολακοπούλου, Ρήγα, Πετροπούλου, Φωτοπούλου και τόσοι ακόμα).

Σε μια διαδρομή που μαγνητίζει με το φυσικό κάλλος και την αθλητική της αρτιότητα, ο Νυκτερινός Ημιαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος», είναι έτοιμος για την μεγάλη πρόκληση.

«Η προοπτική της ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου και της κατασκευής του γραμμικού πάρκου, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πλούσια δενδροφυτεία και πάνω από όλα το γεγονός ότι είμαστε η κατ' εξοχήν Ελληνική πόλη των μεγάλων δρομέων, βαδιστών και ειδικότερα των Μαραθωνοδρόμων, ευνοούν έναν δρομικό θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας, κάτι αντίστοιχο με το καρναβάλι μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.

Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήσει από το 2016 τις αθλητικές εκδηλώσεις τιμής για τον Φάνη Τσιμιγκάτο και φέτος, μετά από τα τρία χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται με τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», με σκοπό να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η Πάτρα είναι αθλητική πόλη, με τους παλιούς να δίνουν το παράδειγμα στη νέα γενιά. Ένα μεγάλο μπράβο, αξίζει σε όσους βάζουν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση αυτή. Ανοίγει ένας ωραίος δρόμος!

Εξαιρετική δουλεία των τεχνικών διευθυντών Γιώργου Τάνταρου και Γιάννη Δαγκόγλου Γιάννη και του Τεχνικού Συμβουλου του Ημιμαραθωνίου Κώστα Μπούσια.

Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του Ημιμαραθωνίου είναι η πλαισίωση του με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά. που έχουν κλειδώσει, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα δρομικά γεγονότα εξωτερικού χώρου έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της μαζικής ενεργούς συμμετοχής και ειδικότερα όταν πέραν του αγώνα μεγάλης απόστασης συμπεριλαμβάνονται και αγώνες μεσαίων ή μικρών αποστάσεων όπως συμβαίνει στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας που θα έχει και αγώνες 1.000 μ. για παιδιά και ΑΜεΑ και 5.000 μ. Αυτός είναι κι ένας πρόσθετος λόγος που η δημοτική αρχή επέλεξε να αναδείξει ως αθλητικό θεσμό της πόλης ένα δρομικό γεγονός.

Ο ΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ

Ένας από τους αθλητές μύθους για τον πατραϊκό στίβο, και όχι μόνο, είναι ο αξέχαστος Φάνης Τσιμιγκάτος, τον οποίο η Πάτρα τιμά με την αφιέρωση του νυκτερινού ημιμαραθωνίου, που θα γίνει στις 15/10).

Ο Φάνης ήταν  ένας σπουδαίος αθλητής, με αυθεντική λαϊκότητα. Η  αγωνιστικότητα, η ανθεκτικότητα, το πείσμα και το πάθος, που τον χαρακτήριζαν στις ατέλειωτες αθλητικές διαδρομές του, τον συνόδευαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής ακόμη και στην καθημερινότητα του. Ποτέ δεν προσποιήθηκε  ότι ήταν κάτι άλλο από τον πραγματικό εαυτό του. Μαζί με τα χαρίσματα και τις αρετές του ανυπόκριτα άφηνε να ξεχυθούν ορμητικά και οι ανθρώπινες αδυναμίες του.

Χειμαρρώδης, καταιγιστικός, δεικτικός, καυστικός , σκωπτικός, σαρκαστικός, συγκινησιακός και δεινός ατακαδόρος  στον προφορικό του λόγο. Ότι έλεγε, καθημερινό, απλοϊκό ή κοινωνικό, πολιτικό περισσότερο σοβαρό  το υποστήριζε με όλα τα εκφραστικά μέσα του σώματος. Το βλέμμα, το πρόσωπο, τα χέρια σε συμφωνική αρμονία με το λόγο. Ένας απολαυστικός περιπλανώμενος λαϊκός περφόμερ στους δρόμους της πόλης .Τον συναντούσες παντού και πάντα είχε κάτι να σου πει.

Αιρετικός αθλητής, καινοτόμος και τολμηρός στις προπονητικές μεθόδους που υιοθετούσε, κάποιες από τις οποίες σε πρώιμο πειραματικό στάδιο με πολύ υψηλά επίπεδα επιβάρυνσης και καταπόνησης.  Στη μακρόχρονη αθλητική του καριέρα κατήγαγε μεγάλες νίκες σε εθνικό κυρίως αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Έξι φορές Πανελληνιονίκης στο  Μαραθώνιο. Στην Κλασσική διαδρομή της Αθήνας δύο φορές χρυσός , μία αργυρός και δύο χάλκινος, ενώ κατείχε το ρεκόρ της Κλασσικής διαδρομής με 2:19.55 για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια (1983-98).

Η διεθνής επιτυχία του το  1974, στους Βαλκανικούς αγώνες, που είχαν μεγάλο κύρος τότε, χαρακτηρίζει την προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταπεραμέντο του. Εκδιωγμένος από τον ΣΕΓΑΣ για αντισυμβατική συμπεριφορά, προπονείται μόνος του στη διαδρομή Πάτρα  -Αίγιο με βαριά παπούτσια και παίρνει το αργυρό μετάλλιο.

Ο Φάνης όμως δεν θα μείνει στην ιστορία της πόλης μόνο για τα αθλητικά του κατορθώματα. Ανήσυχο πνεύμα με παραστάσεις από τα ταξίδια του και αναπτυγμένη κοινωνική συνείδηση, αναζητάει μια διαδρομή πολλαπλής χρήσης για τρέξιμο, περπάτημα και αναψυχή μέσα στη φύση και τη βρίσκει στο πιο ιδανικό μέρος.

Το έλος της Αγυιάς, ο  μικρός σπάνιος υδροβιότοπος, που βρίσκεται βόρεια στις παρυφές του  πολεοδομικού ιστού, σε μια μικρή μύτη της ξηράς που μπαίνει στη θάλασσα, δεν διέθετε τότε ούτε ένα ασφαλές δίκτυο κίνησης για πεζούς  στο εσωτερικό του, παρά το γεγονός ότι η χρήση του σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι η αναψυχή.

Μέσα σε αυτό το μαγευτικό χώρο ο Φάνης οραματίζεται αυτό που λείπει. Μια διαδρομή για να τρέχουν και να περπατούν οι Πατρινοί ανάμεσα στα αρμυρίκια, τις λεύκες, τα πεύκα, τις λεύκες και τις ιτιές , υπό τους ήχους των Ερωδιών, των Γλαρονιών και πολλών άλλων πτηνών.  Παρά τις μεγάλες δυσκολίες κι αντιδράσεις που συνάντησε μπαίνει μπροστά, συσπειρώνει γύρω του κι άλλους συμπολίτες και τελικά πραγματοποιεί το όραμα του.

Σήμερα το έλος της Αγυιάς που προς τιμήν του μεγάλου αθλητή πήρε το όνομα του, είναι το κυριότερο σημείο αναφοράς αναψυχής και μαζικής άθλησης των εργαζομένων και της νεολαίας της πόλης και μαζί με το Νότιο Πάρκο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Πλατανόδασος και το νέο Πάρκο στον Κόκκινο Μύλο συγκροτούν ένα επαρκές δίκτυο που δεν είχε ποτέ η πόλη.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Ο αξεπέραστος μαραθωνοδρόμος της Παναχαϊκής πέτυχε εννέα πανελλήνια ρεκόρ στην καριέρα του.
* Στα 15 μίλια ανδρών (24.030μ.) με 1.19'.37''.0 το 1974 σε προκριματικούς αγώνες στον Μαραθώνα.
* Στα 25.000μ. ανδρών με 1.20'.16''.0 το 1977 σε λαϊκό αγώνα 25.000μ.
* Στα 15 μίλια ανδρών (24.030μ.) με 1.17'.11''.0 το 1977 σε λαϊκό αγώνα 25.000μ.
* Στα 15.000μ. με 46'.20''.0 στις 2/8/1981 στους «Ειδικούς αγώνες» στο Φάληρο.
* Στα 20.000μ. με 1.00'.50''.0 στις 2/8/1981 στους «Ειδικούς αγώνες» στο Φάληρο.
* Στην κλασική διαδρομή μαραθωνίου με 2.19'.55''.0 το 1982.

Επίσης ήταν ή είναι κάτοχος των εξής πανελληνίων ρεκόρ βετεράνων:
* 35-39 ετών (10.000μ.) 30'.26''.0 το 1983 (το ρεκόρ έχει αλλάξει κάτοχο).
* 40-44 ετών (10.000μ.:) 31'.52''.0 το 1987.
* 40-44 ετών (μαραθώνιος) 2.22'.54''.0. το 1987 στη Μελβούρνη.

Στην μεγάλη του καριέρα κατέκτησε συνολικά οκτώ μετάλλια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών - γυναικών.
Δείτε τον πίνακα:

ΕΤΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΘΕΣΗ

1981

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

1

1981

Ανοικτός

Ανδρών

10.000μ.

3

1980

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

1

1978

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

1

1977

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

1

1975

Ανοικτός

Ανδρών

10.000μ.

3

1974

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

1

1973

Ανοικτός

Ανδρών

Μαραθώνιος

3

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

* H σελίδα της διοργάνωσης με όλα τα στοιχεία είναι εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/
* Η διεξαγωγή του αγώνα, που πιστώνεται στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ όλα δείχνουν πως ο αγώνας του 2023, θα έχει διεθνή χαρακτήρα!
* Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/patrasnightmarathon/
* Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι φόρμες εγγραφής, τόσο για τον ημιμαραθώνιο, όσο και για τον παράπλευρο αγώνα 5 χλμ.

Χρήσιμες πληροφορίες νυκτερινού ημιμαραθωνίου "Φάνης Τσιμιγκάτος"
Απόσταση : 21.097 μ.
Ημερομηνία διεξαγωγής : 15 Οκτωβρίου 2022 ώρα 18.00΄
Εκκίνηση : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Τερματισμός : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Περιγραφή Διαδρομής : Δείτε εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/perigrafi-diadromon/
Δικαίωμα συμμετοχής : Άνω των 18 ετών
Τροφοδοσία αθλητών: Θα υπάρχουν σταθμοί στην εκκίνηση, ανά 2,5 χιλ. και στον τερματισμό με νερό, ισοτονικό ποτό, μπανάνα ή αλμυρό snack
Ιατρική κάλυψη : Εκκίνηση, ανά 6-7 χιλ. ,τερματισμός και μηχανοκίνητη μονάδα
Ενθάρρυνση αθλητών : Εκκίνηση και ανά 6-7 χιλιόμετρα
Χημικές τουαλέτες : Εκκίνηση, ανά 5-6 χιλιόμετρα και τερματισμός

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι εγγραφές (ηλεκτρονικά και δια ζώσης), όσων θέλουν να πάρουν μέρος στον ημιμαραθώνιο:
Μέγαρο Λόγου & Τέχνης ισόγειο - Πλατεία Γεωργίου 17 Τ.Κ. 26221 Πάτρα: Καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 - 12.00
Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου, Γραφείο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ - Τέρμα Ηλέκτρας & Τεμπών Τ.Κ. 26333 Πάτρα: Καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή 19.00΄ - 21.00΄ & Σάββατο 10.00΄- 12.00΄
E-mail:
Πληροφορίες: [email protected]
Εγγραφές αθλητών: [email protected]
Εγγραφές εθελοντών: HYPERLINK "mailto:[email protected][email protected]
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Μέγαρο Λόγου & Τέχνης 4ος όροφος - Πλατεία Γεωργίου 17 Τ.Κ. 26221 Πάτρα - Τηλέφωνα: 2610-271609 / 6937-295010

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Πελετίδης Κώστας, Δήμαρχος Πατρέων – Πρόεδρος.
Γεροπαναγιώτη Κατερίνα, Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Πετρόπουλος Τάκης, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Δήμου Πατρέων.
Μαντάς Πέτρος, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΓΑΣ.
Παυλάκης Γιάννης, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.
Μπαλάσης Νίκος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου.
Σεμιτέκολος Παναγιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Παναχαϊκής Γ.Ε.
Παπανδρεόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.
Χριστόπουλος Κώστας, Πρόεδρος Δ.Σ. Συνδέσμου Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Βόρειας Πελοποννήσου.
Τζελάτης Βαγγέλης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου.
Πεγλερίδης Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου.
Σκλάβου Παρασκευή, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Α.Ο.Π. Κούρος.
Αποστολόπουλος Κίμων, Πρόεδρος Δ.Σ. Λέσχης Περιπατητών, Δρομέων και Μαραθωνοδρόμων Πάτρας.
Ροζής Άγγελος, Ειδικός Γραμματέας Δ.Σ. Παναχαϊκής Γ.Ε.
Βενέρης Βασίλης, Προπονητής Στίβου Παναχαϊκής Γ.Ε.
Πετρόπουλος Γιώργος, Διεθνής μπασκετμπολίστας.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παυλάκης Γιάννης, Πρόεδρος.
Πετρόπουλος Τάκης.
Σεμιτέκολος Παναγιώτης.
Μαντάς Πέτρος.
Σκλάβου Παρασκευή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τζελάτης Βαγγέλης – Πρόεδρος.
Μπαλάσης Νίκος.
Παπανδρεόπουλος Γιώργος.
Βενέρης Βασίλης.
Χριστόπουλος Κώστας.

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
Τάνταρος Γιώργος.
Δαγκόγλου Γιάννης.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Μπούσιας Κώστας.

Υποστήριξη: SilkTech