Φινάλε την Κυριακή στο Δρέπανο με Εθνική ομάδα για Ολυμπιακούς Αγώνες και Μαρίζα Ρίζου

Σάββατο, Σεπτέμβριος 3, 2022 - 8:31μμ
Μοναδικό θέαμα

Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους αθλητές που μετέχουν στο 1ο Open Πανελλήνιο πρωτάθλημα Formula Kite, KITEFOIL & TT:R by Coffee Island, που διεξάγεται στο Δρέπανο. Την Κυριακή (4/9) θα διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες ( έναρξη στις 12.00) σε όλες τις κατηγορίες. Θα έχουμε τους νικητές, ενώ θα γίνει γνωστή και η Εθνική ομάδα, η οποία σε προκριματικούς θα διεκδικήσει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι. 

Αναφορικά με το σημερινό πρόγραμμα στην κατηγορία Formula Kite διεξήχθησαν τρεις ιστιοδρομίες. Μετά και από αυτές η πρώτη τριάδα δεν άλλαξε. Και αποτελείται από τους Τάισον (1ος), Μαραμενίδη (2ος), Ουλίσε (3ος). Στην κατηγορία KiteFoil έγιναν άλλες τέσσερις ιστιοδρομίες. Στην γενική κατάταξη την πρώτη τριάδα αποτελούν οι Κ. Αργυριάδης (Α.Ι.Ο ΡΙΟΥ "ΙΑΣΩΝ"), Κονταρίνης (ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ), Δανηιλίδης (Α.Ι.Ο ΡΙΟΥ "ΙΑΣΩΝ"). Στην κατηγορία του ΤΤ:R έγιναν από τρεις ιστιοδρομίες. Αναφορικά με τα κορίτσια, προηγείται η Μαρία Τσιφρήκα (ΙΟ ΠΑΤΡΩΝ). Ενώ στα αγόρια ο νεαρός Πέτρος Κονταρίνης (ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ). 

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι το πάρτι ξεκίνησε από το πρωί. Στα decks βρέθηκαν οι Mr Panos &  Jovolos, Andy S, Ηeavy Pins, Nikos Diamantopoulos, Ms Lefki, CJ Jeff. Αύριο Κυριακή θα διεξαχθεί συναυλία με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρίζα Ρίζου. Τα τραγούδια της θα ταξιδέψουν  τους θεατές από τις 19.00, με την είσοδο να είναι ελεύθερη, όπως ήταν σε όλες τις δράσεις και τις προηγούμενες ημέρες. Αυτός θα είναι και ο καλύτερος επίλογος στη διοργάνωση. 

«ΜΑΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ» Ο Βασίλης Λίβας θέλει να κερδίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Ο 18χρονος αθλητής μαζί με τον Γάλλο Ντιρίπερ Ουλίσε (17 ετών), είναι οι νεαρότεροι που μετέχουν στην Formula Kite. «Μαγικό μέρος το Δρέπανο. Έχει το κανάλι, που περιβάλλεται από τα βουνά και μαζεύει τον αέρα στην θάλασσα. Εκεί που θέλουμε για να δώσουμε τους αγώνες», είπε ο Λίβας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι μέσα στους στόχους μου. Να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε Ολυμπιάδα. Κι έτσι έδειξα ενδιαφέρον στην κατηγορία Formula Kite. Απαιτείται πολλή δουλειά για να μπορέσω να φτάσω στο επίπεδο που θέλω. Οι αγώνες στο Δρέπανο θα με βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση». Στο τέλος ο 18χρονος αθλητής, υπογράμμισε ότι κάνει δύο χρόνια kitesurf, αλλά πολλά περισσότερα ασχολείται με την ιστιοπλοΐα γενικότερα. 

Θυμίζουμε ότι οι αγώνες στο Δρέπανο είναι μια διοργάνωση που ανέλαβε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με το Cape Drepano. Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Δήμου Πατρέων. Η Coffee Island αποτελεί τον επίσημο χρυσό χορηγό της διοργάνωσης η οποία πλαισιόνεται με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες. Ως ασημένιος χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΛΟΥΞ, και χάλκινοι χορηγοί οι Τιτάν , Ολυμπία Οδός, Cape Drepano Watersports, KiteSurf Greece και Belehas Transfer Solutions. Τέλος χορηγός του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών είναι η Super Cargo.

Ξέφρενο πάρτι στο Δρέπανο
Το Σάββατο (3/9) το Δρέπανο κινήθηκε σε χορευτικούς ρυθμούς. Από νωρίς το πρωί γνωστοί djs διασκέδασαν τον κόσμο που βρέθηκε εκεί για να δει και την 3η μέρα αγώνων αναφορικά με το 1ο Open Πανελλήνιο πρωτάθλημα Formula Kite, KITEFOIL & TT:R by Coffee Island.
Στον χώρο που στήθηκε ειδικά για το καλλιτεχνικό κομμάτι της διοργάνωσης, από τις 11 το πρωί τα decks έπαιζαν μουσική. Και μέχρι αργά το βράδυ που ολοκληρώθηκε το πάρτι, πέρασαν από εκεί πάνω από 3.000 άτομα.
Χόρεψαν και διασκέδασαν στους ρυθμούς των γνωστών djs, Mr Panos & Jovolos, Andy S, Ηeavy Pins, Nikos Diamantopoulos, ενώ την βραδιά έκλεισαν οι Ms Lefki και CJ Jeff.
Το πάρτι ήταν ξέφρενο και όλοι είχαν να λένε για την όμορφη βραδιά στο Δρέπανο.
Σήμερα Κυριακή (4/9) το φινάλε προβλέπεται εντυπωσιακό και όλη η περιοχή θα κινηθεί σε ρυθμούς Μαρίζας Ρίζου, της οποίας η συναυλία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19.00, με ελεύθερη είσοδος για όλους! Νωρίτερα θα γίνουν οι απονομές στους νικητές, ενώ οι τελικοί σε όλες τις κατηγορίες θα αρχίσουν στις 12.00.
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με το αθλητικό σωματείο Cape Drepano, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Δήμου Πατρέων.
Η Coffee Island αποτελεί τον επίσημο χρυσό χορηγό της διοργάνωσης η οποία θα πλαισιωθεί με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες. Ως ασημένιοι χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι Λούξ και Heineken Silver, και χάλκινοι χορηγοί οι Τιτάν , Ολυμπία Οδός, Cape Drepano Watersports, KiteSurf Greece και Belehas Transfer Solutions. Οι συναυλίες και όλα τα DJs sets είναι Powered by Bacardi, καθώς η εταιρεία αποτελεί χρυσό χορηγό του πολιτιστικού προγράμματος.
Τέλος χορηγός του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών είναι η Super Cargo.

Ανακοίνωση του Νίκου Παπαδημάτου
Ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκος Παπαδημάτος και τα μέλης της Επιτροπής Διοίκησης απλεστειλαν στους Προέδρους του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και του Αθλητικού Σωματείου Cape Δρέπανο την ακόλουθη επιστολή:
Αξιότιμοι κ.κ Πρόεδροι του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και του Αθλητικού Σωματείου Cape Δρέπανο:
Η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πατρών σας συγχαίρει θερμά για την διοργάνωση του 1ου Open Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Formula Kite, KITEFOIL & TT:R by Coffee island στο Δρέπανο Αχαΐας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή της πρόσκλησης και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην διοργάνωση.
Οι προσπάθειες σας συνιστούν σπουδαίο παράδειγμα για την προβολή και την ανάπτυξη της πόλης των Πατρών.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας, για κάθε δυνατή βοήθεια και εκφράζουμε την απόλυτη υποστήριξη μας στο έργο σας.

Εγκώμια για το 1ο Open Πανελλήνιο πρωτάθλημα Formula Kite, KITEFOIL & TT:R by Coffee Island
Σημαντικό γεγονός για την Πάτρα και όραμα, που πήρε σάρκα και οστά χαρακτήρισε ο υφυπουργός εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, τη διοργάνωση του 1ου Open πρωταθλήματος Formula Kite, KITEFOIL & TT:R by Coffee Island. Συγκεκριμένα ο κ. Κατσανιώτης τόνισε: « Σαφώς και πρόκειται για σημαντικό γεγονός για την Πάτρα και για τους νέους ανθρώπους. Αυτό που εμείς οι παλαιότεροι το βλέπαμε ερασιτεχνικά, σήμερα πήρε σάρκα και οστά το όραμα των ανθρώπων που αξιοποίησαν το Δρέπανο και τα νέα παιδιά θα έχουν έναν χώρο εξαιρετικό, όχι μόνο απλά να συμμετέχουν σε αγώνες Kite, όπως κάνουν τώρα, αλλά να αγαπήσουν τη θάλασσα, να αγαπήσουν το μέρος, να αγαπήσουν τον αέρα μας».
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ : «TO KITESURF ΕΔΩΣΕ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ»
Η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε: Το Kitesurf έδωσε φτερά στην Αχαΐα. Υπάρχουν άξια παιδιά, που εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν πάρα πολύ. Φέτος αυτό το Ολυμπιακό άθλημα έφερε στην περιοχή μας αυτό που της αξίζει.Ο αθλητισμός, ο αθλητισμός του νερού, αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες εδώ, έδωσαν έναν πολλαπλασιαστή δύναμης στην Αχαΐα. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλα αυτά τα παιδιά που διοργάνωσαν το 1ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
ΜΑΡΚΟΥ: «ΕΧΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΕΙ»
Από την πλευρά του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, επισήμανε: «Έχω εντυπωσιαστεί από τη διοργάνωση. Πρώτη φορά έρχομαι σε επαφή με αυτό το σπορ, το οποίο είναι γοητευτικότατο και αναδεικνύει την θαλασσινή παράδοση της Ελλάδας και την υδάτινη παράδοση της Πάτρας. Θα δώσει ώθηση σε ένα άθλημα που δίκαια είναι ολυμπιακό. Μπράβο στους διοργανωτές».
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»
Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Νικολακόπουλος, πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται πάντα κοντά σε τέτοιες διοργανώσεις. Στηρίζουμε τον αθλητισμό και τα ερασιτεχνικά σωματεία και τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν το αθλητικό και πολιτιστικό υπόβαθρο αυτού του τόπου».
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών με το Cape Drepano, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Δήμου Πατρέων. Η Coffee Island αποτελεί τον επίσημο χρυσό χορηγό της διοργάνωσης η οποία πλαισιόνεται με διάφορες παράλληλες δραστηριότητες. Ως ασημένιος χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΛΟΥΞ, και χάλκινοι χορηγοί οι Τιτάν , Ολυμπία Οδός, Cape Drepano Watersports, KiteSurf Greece και Belehas Transfer Solutions. Τέλος χορηγός του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών είναι η Super Cargo.

Στη μαγευτική παραλία του Δρέπανου στην Αχαΐα οι κορυφαίοι του kitesurf έχουν δώσει ραντεβού για το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα που έχει ιστορική σημασία καθώς θα συσταθεί η πρώτη Ολυμπιακή ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Ανάμεσά τους και ο 75χρονος Γιάννης Καλογεράτος που θεωρείται από τους πρωτοπόρους του αθλήματος που έχει φανατικούς φίλους, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Ο αετός στο Δρέπανο
 Όπως λέει  η αγάπη του για την οικογένεια του, τη φύση, τη θάλασσα αλλά και το αγαπημένο του χόμπι που είναι το κάιτ σερφ έχουν προτεραιότητα στη ζωή του και νιώθει σαν έφηβος. Παρακολουθεί τους αθλητές και τις αθλήτριες και περιμένει τη στιγμή που θα τελειώσει το αγωνιστικό πρόγραμμα ώστε να πάρει τον αετό του και τη σανίδα του. Φτερουγίζει σαν αετός πάνω από το εντυπωσιακό κομμάτι άμμου που σχίζει τα νερά και μοιάζει με... δρέπανο. Στο βάθος ορθώνεται επιβλητικά η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης Ρίου - Αντιρρίου να φτερουγίσει στον πατραϊκό κόλπο σαν άλλος Ίκαρος.

Τόπο στα νιάτα...
 «Παρότι μου προτάθηκε να αγωνιστώ στο 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάιτ σερφ ήταν απόφαση μου να μείνω έξω από τον αγώνα. Το αγωνιστικό κομμάτι του πρωταθλητισμού έχει διαφορετική φιλοσοφία, άλλες απαιτήσεις, άλλο πρόγραμμα. Το σκέφτηκα πολύ. Η δική μου πορεία είναι διαφορετική. Χαίρομαι όμως που έχουμε πολλές συμμετοχές, υψηλό ανταγωνισμό και νέες παρουσίες σε αυτό το όμορφο άθλημα».

40 χρόνια σε μία σανίδα
 Για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αναμνήσεων ώστε να αποκαλύψουμε πως ένας Κεφαλλονίτης από τα Δεμένικα έγινε μάστερ στο κάιτ σερφ χρειάστηκε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο 40 χρόνια, όταν έκαναν στην εμφάνιση τους στην Ελλάδα οι πρώτες σανίδες του σερφ και ο 35χρονος τότε Γιάννης Καλογεράτος έκανε την αγορά της ζωής του: «Το 1982 πήρα την πρώτη μου σανίδα σερφ. Κάναμε ατελείωτες ώρες. Περίμενα όλη την ημέρα να τελειώσω τη δουλειά μου για να έρθω εδώ στο Δρέπανο ή στην παραλία στην Πάτρα για να κάνω σερφ».

Τρελάθηκα από την πρώτη στιγμή
 Ανήσυχο πνεύμα ο Κεφαλλονίτης παρακολουθούσε κάθε εξέλιξη στο αγαπημένο του σπορ και η εξέλιξη ήταν το κάιτ σερφ καθώς η πορεία, η ταχύτητα και εν τέλει η απογείωση του αθλητή εξαρτάται από ένα πανί ενώ τα πόδια του είναι δεμένα στη σανίδα. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 έκανε το δεύτερο μεγάλο βήμα: «Από την πρώτη στιγμή που το είδα τρελάθηκα. Ήταν οι αρχές της δεκαετίας του '90».

Μας δίδαξε ένα παλικάρι από τη Ραφήνα
 «Αν δεν κάνω λάθος ήμουν ο τρίτος στην Ελλάδα που πήρα αετό και έκανα κάιτ σεφ. Πρωτοπόρο ήταν ένα παλικάρι από τη Ραφήνα που είχε έρθει εδώ και μας το έδειξε. Από τότε κολλήσαμε μια ολόκληρη παρέα. Είμαστε περίπου 20 φίλοι που κάνουμε κάιτ. Αρχικά ήμασταν στον ΝΟ Πατρών που είχε τμήμα σερφ αλλά μετά το διέλυσε το τμήμα. Ερχόμαστε εδώ στο Δρέπανο που και το μέρος είναι καταπληκτικό αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές».

Κάνω μαζί με τον 6χρονο εγγονό μου

Συνταξιούχος αλουμινάς ο κυρ Γιάννης έχει παραδώσει την επιχείρηση στα δύο παιδιά του 48 και 47 ετών και καθημερινά απολαμβάνει το αγαπημένο του άθλημα. «Κάθε μέρα πηγαινοερχόμαστε οικογενειακώς από την Πάτρα στο Δρέπανο κάνοντας συνολικά 52 χιλιόμετρα».

«Τα παιδιά έχουν αναλάβει την επιχείρηση αλλά κάνουν και αυτοί κάιτ όπως και τα έξι μου εγγόνια. Ο μεγαλύτερος εγγονός μου είναι 19 ετών. Ο μικρότερος είναι 6 ετών και αυτές τις ημέρες του κάνω μαθήματα σερφ και κάνουμε μαζί. Όλα μου τα εγγόνια έχουν μάθει και κάνουν σερφ και κάιτ και χαίρομαι πολύ για αυτό».

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν πρώτη
 «Μέσα από αυτά τα δύο αθλήματα λαμβάνεις γνώσεις για τη θάλασσα και τη φύση και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για το κομμάτι του πρωταθλητισμού αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια μου μπορεί να το επιλέξουν, ειδικά τώρα που έγινε το κάιτ Ολυμπιακό άθλημα. Μην ξεχνάτε πως είμαστε στην Ελλάδα και τα θαλάσσια αθλήματα θα μπορούσε να ήταν πιο ανεπτυγμένα. Θα μπορούσαμε να είχαμε παντού διεθνείς επιτυχίες».

Έχω πιει πολύ νερό για να μάθω
 Όπως ξεκαθάρισε όμως στο κάιτ σερφ ισχύει το «κάθε αρχή και δύσκολη»: «Η αλήθεια είναι πως στην αρχή χρειάζεται πολύ δουλειά. Ξέρετε πόσο νερό έχω πιει για να μάθω κάιτ σερφ; Προσωπικά είμαι αυτοδίδαχτος. Παιδεύτηκα πολύ για να μάθω. Δεν είχα κάποιον να μου δείξει, ούτε είχαμε πληροφόρηση τότε από το ίντερνετ. Είναι φοβερή η αίσθηση που νιώθεις όταν απογειώνεσαι και παίζεις με τον αέρα και την θάλασσα».

Δεν χωρούν επιπολαιότητες

Όπως κάθε θαλάσσιο άθλημα έτσι και το κάιτ χρειάζεται σεβασμό, γνώσεις και εμπειρία με τα στοιχεία της φύσης: «Εάν λάβεις όλα τα προβλεπόμενα μέτρα είναι πέρα για πέρα ασφαλές άθλημα. Δεν χωρούν επιπολαιότητες. Κατ' αρχήν πρέπει να υπάρχει και δεύτερο άτομο για να σε βοηθήσει στην αρχή. Πρέπει να ειδοποιείς και να ενημερώνεις για τις κινήσεις σου».

«Χρειάζεται προσοχή με τα σχοινιά, τη δύναμη και τα ρεύματα του ανέμου, ειδικά όταν ο αέρας είναι ανατολικός μήπως σε απομακρύνει από την ακτή. Όλα αυτά όμως κρύβουν μία μοναδική γοητεία και φυσικά ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτό που σε απελευθερώνει». 

Το κόστος του εξοπλισμού και το «κόλλημα»
 Όσο για το κόστος του εξοπλισμού είπε: «Ο εξοπλισμός σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι λίγο ακριβός. Το πανί με τα ειδικά σχοινιά, μάτσες κλπ μπορεί να φτάσουμε τις 2.500 Ευρώ και περίπου 800 Ευρώ η σανίδα. Σίγουρα σε χαμηλότερο επίπεδο μπορείς να τα βρεις όλα αυτά πολύ φθηνότερα, στα 500-600 Ευρώ ή να πάρεις και μεταχειρισμένα».

Έκανες... κόλλησες
 «Το πιο σωστό όμως είναι να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου σε κάποια από τις σχολές που υπάρχουν. Εδώ στο Δρέπανο υπάρχουν δύο σχολές. Λαμβάνεις μαθήματα και γνώσεις και εάν σου αρέσει προχωράς. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να μην κολλήσεις».

ethnos.gr

Υποστήριξη: SilkTech