Γ. Παπανδρεόπουλος - Δ. Σκλάβου, η «ψυχή» του Κούρου

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 2, 2022 - 5:53μμ
Σκλάβου - Παπανδρεόπουλος

Στον «ΑΟΠ Κούρος Πάτρας», ο αθλητισμός είναι ο δρόμος και ο προορισμός. Η ευγενής άμιλλα, το «χτίσιμο» της προσωπικότητας πάνω στη βάση της αρχής του σεβασμού στον άλλον και της καλλιέργειας του αθλητικού ιδεώδους που οδηγεί σε σωματική και ψυχική αρμονία, είναι η στόχευση των υπευθύνων του γνωστού και αγαπημένου Σωματείου στίβου. Ο πρωταθλητισμός, είναι κάτι που ακολουθεί και σίγουρα εδράζεται σε μια υγιώς δομημένη αθλητική εκκίνηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι μικροί αθλητές βρίσκουν στον «Κούρο» το δικό τους αθλητικό σπίτι, όπου μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, να δοκιμάσουν δυνάμεις, να διδαχθούν με γνώση και ασφάλεια σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως  η συνεργασία, η ισότητα, το γεφύρωμα των όποιων διαφορών  μεταξύ των ανθρώπων, η ευγένεια, η αξία του θάρρους, η καθαρότητα στη μάχη.

Και βεβαίως, οι μικροί αθλητές του «ΑΟΠ Κούρος Πάτρας», έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους, έχοντας στο πλευρό τους ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν και να αναγνωρίσουν μέσα τους έναν μικρό πρωταθλητή που θα κατακτήσει κορυφές και θα ανέβει βάθρα, όπως έχει συμβεί με πολλά από τα παιδιά του Σωματείου που κάνουν υπερήφανους τους προπονητές τους, φέροντας πολλές νίκες, πολλά μετάλλια και πολλά χαμόγελα φυσικά.

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών (ξεκινούν τη Δευτέρα 5/9) στο Σωματείο με τις μεγάλες επιτυχίες και την εγγυημένη δουλειά στην ανάδειξη αθλητών στίβου, μιλήσαμε με τους προπονητές Γιώργο Παπανδρεόπουλο και Δήμητρα Σκλάβου, οι οποίοι μας εξήγησαν τους στόχους των Ακαδημιών και τα οφέλη που έχει ένα νέο παιδί που γράφεται στον Κούρο.

Πότε και πώς ιδρύθηκε ο Κούρος;

Δ.Σ.: «Ο ΑΟΠ ΚΟΥΡΟΣ ιδρύθηκε το 1995 με μπροστάρη τον Γιώργο Παπανδρεόπουλο, ενώ από το 2003 δραστηριοποιήθηκε το τμήμα του στίβου με πρώτο προπονητή τον ίδιο, ο οποίος ως  πανελληνιονίκης και κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ, ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία το 1986. Σήμερα, το προπονητικό δυναμικό του συλλόγου αποτελείται από τους Γιώργο Παπανδρεόπουλο , πρ. Ομοσπονδιακό προπονητή και Πρόεδρο των Προπονητών Δυτικής Ελλάδας, που ασχολείται με το κομμάτι του αγωνιστικού αθλητισμού και από εμένα (Δήμητρα Σκλάβου) στις ακαδημίες αλλά και την προετοιμασία Σωμάτων Ασφαλείας και υποψηφίων ΤΕΦΑΑ. Επίσης, υπό την εποπτεία του έχει το κομμάτι των ρίψεων, ο Γεράσιμος Θεοδώρου».

Ποιους αθλητές έχει αναδείξει ο σωματείο σας;

Γ.Π.: «Ο ΑΟΠ ΚΟΥΡΟΣ στην μέχρι τώρα διαδρομή της πορείας του έχει αναδείξει αρκετούς αθλητές τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο όπως οι: Αρματά Σοφία και η Ρήγα Σοφία (μαραθώνιος), Μητρόπουλος Φώτης (πρωταθλητής Ελλάδος με 14.08 στα ψηλά εμπόδια), Μαρτζάκλη Νίκη, (πανελληνιονίκης στα 800μ και 1500μ.), Κυπραίου Μαλβίνα (πρωταθλήτρια Ελλάδος στα Σύνθετα κλειστού στίβου), Ντουλαπτσή Δάφνη (πανελληνιονίκης  στο τριπλούν), Ανδρεοσόπουλο Άγγελο(πανελληνιονίκης στο μήκος και στα υψηλά εμπόδια), Παπανδρεοπούλου Καλλιόπη (πανελληνιονίκης στο άλμα εις Ύψος), Καΐπης Μιχαήλ (πανελληνιονίκης στο άλμα εις Ύψος) κ.α.».  

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του σωματείου;

Δ.Σ.: «Αναμφίβολα, η πορεία της  Αντωνίας Στεργίου, που υπήρξε 12 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ, (έχει την 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο ύψος, με επίδοση 1.97μ.) διακρίσεις και μετάλλια σε πανευρωπαϊκούς,  βαλκανικούς και μεσογειακούς αγώνες, συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και με δύο παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η μοναδική στην ιστορία του πατραϊκού κλασικού αθλητισμού!».

Μπορεί ένας αθλητής να έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και πως μπορεί να γίνει εφικτό αυτό;

Γ.Π.: «Η φιλοσοφία και η προσδοκία μας είναι να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον στίβο. Να μάθουν να παλεύουν, να πειθαρχούν, να μην εγκαταλείπουν. Η σωστή προπονητική καθοδήγηση σε συνδυασμό με τη συνέπεια και την υπομονή μπορεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλητών μας είναι παιδιά που μας ακολουθούν χρόνια. Και εμείς με τη σειρά μας, είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά γιατί πέρα από εξαιρετικοί αθλητές είναι και παιδιά με θέσεις σε πολύ καλές σχολές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας.»

Η σημερινή κατάσταση ποια είναι;

Δ.Σ: «Αυτή τη στιγμή στο τμήμα των ακαδημιών υπάρχει πληθώρα ταλαντούχων παιδιών που δουλεύουν συστηματικά, προσπαθώντας να αναδείξουν τις δυνατότητες που έχουν και να συμβάλλουν δυναμικά στον ελληνικό  αθλητισμό».

Ποιος είναι ο σκοπός του Κούρου;

Γ.Π.: «Σκοπός του συλλόγου μας είναι η καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας, της προσπάθειας, και της επιμονής. Βασική αρχή του σωματείου είναι  καθαρός αθλητισμός που είναι και ο οδηγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται».

Μιλήστε μας για την παραγωγική διαδικασία που ακολουθείτε

Γ.Π.: «Τα τελευταία χρόνια οι Ακαδημίες είναι το στήριγμα του τμήματος. Εκεί μέσα βρίσκουμε τα κατάλληλα παιδιά, παιδιά με ταλέντα και με ιδιαίτερες ικανότητες. Είμαστε ο σύλλογος που δουλεύουμε όλα τα αγωνίσματα και δίνουμε έμφαση στον σωστό αγωνιστικό αθλητισμό. Πρώτα βγάζουμε αθλητές και μετά πρωταθλητές. Ο αθλητισμός είναι για όλους, ο πρωταθλητισμός για λίγους. Αυτοί οι λίγοι μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά. Όπως κάναμε με την Αντωνία Στέργιου των δύο Ολυμπιάδων. Αν διευρυνθεί η βάση των αθλουμένων, τότε – είναι μαθηματικά βέβαιο πως – θα βρεθούν περισσότερα παιδιά με δυνατότητες, με ταλέντο. Και αν αυτά τα παιδιά «δουλευτούν» σωστά, θα μπορέσουν να κάνουν πρωταθλητισμό. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναπτυχθεί η βάση. Μέσα από εκεί θα έρθει ο υγιής πρωταθλητισμός. Να μπορέσουν να μπουν στους χώρους περισσότερα παιδιά και να γυμναστούν, για να έχουμε τη δυνατότητα – με την καθοδήγηση άξιων προπονητών – να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Με τις Στρατιωτικές Σχολές τι γίνεται;

Δ.Σ.: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σαφής στροφή των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές, όπου η επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών είναι άμεση, άρα και το ενδιαφέρον γι’ αυτές τις σχολές μεγάλο. Στο σωματείο ασχολούμαστε επισταμένα με την προετοιμασία αυτών των παιδιών, συμμεριζόμαστε την προσπάθεια και τις ανησυχίες τους και γι’ αυτό οι επιτυχίες μας σε αυτές τις σχολές, όπως επίσης και στην προετοιμασία για το ΤΕΦΑΑ, είναι μεγάλες. Με το μεγάλο εύρος ωρών και την καθημερινή παρουσία μας στο στάδιο, μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των υποψηφίων, δεδομένου ότι έχουν ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα λόγω των φροντιστηρίων».

Πού γίνονται οι προπονήσεις και ποιό είναι το ωράριο λειτουργίας;

Δ.Σ.: «Οι προπονήσεις των αθλητών πραγματοποιούνται στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 4 - 9 μ.μ. και Σάββατο 10 – 12 π.μ.».

Ποιά τμήματα έχει ο Κούρος;

Γ.Π.: «Μίνι - Προαγωνιστικό τμήμα – Αγωνιστικό-προετοιμασία ΤΕΦΑΑ  και Στρατιωτικών Σχολών».

Info:

Περισσότερες  πληροφορίες στα τηλέφωνα: 697 7072244 / 694 7831390

[email protected] 

www.kourospatras.gr  

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057153532457

Οι εγγραφές ξεκινούν στις 5/9

Υποστήριξη: SilkTech