Γράφει ιστορία η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη! Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα 20χλμ. βάδην

Σάββατο, Αύγουστος 20, 2022 - 2:48μμ
Μύθος!

«Αυτοκράτειρα» του βάδην σε όλη την Ευρώπη η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα στους δρόμους του βροχερού Μονάχου και κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο και στα 20 χλμ., μετά την πρώτη θέση που είχε κατακτήσει πριν από μερικές ημέρες στα 35 χλμ. του ίδιου αγωνίσματος.

Με εξαιρετική τακτική, απαράμιλλη αντοχή και τεράστια ψυχικά αποθέματα, η Ντρισμπιώτη σταδιακά κέρδιζε θέσεις στην κούρσα και από τη στιγμή που πέρασε επικεφαλής δεν έπεσε ποτέ από την κορυφή! Η ψυχολογία της ήταν σε τρομερά επίπεδα, κι αυτό φάνηκε από την τηλεοπτική μετάδοση της ΕΡΤ όταν απευθύνθηκε στον προπονητή και τους δικούς τους ανθρώπους που ήταν κατά μήκος της διαδρομής και είπε «θα τις πατήσω όλες κάτω».

Όπως και έκανε, καθώς στα τελευταία χιλιόμετρα όχι μόνο εδραιώθηκε στην πρώτη θέση αλλά άνοιξε και τη διαφορά από τις υπόλοιπες αθλήτριες και είχε τον νου της και στον… χρόνο που θα κάνει. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τερμάτισε πρώτη, πήρε δεύτερο χρυσό μετάλλιο και τερμάτισε με ένα απίθανο χαμόγελο στα χείλη. Η Ελληνίδα αθλήτρια, μάλιστα, έγινε η πρώτη από τη χώρα μας που κάνει «νταμπλ» χρυσών μεταλλίων σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τερμάτισε έχοντας κάνει προσωπικό ρεκόρ στα 20 χλμ., με χρόνο 1.29'03''. Μετά τον τερματισμό δεν έλειψαν τα χαμόγελα αλλά και η συγκίνηση, ενώ αμέσως πήρε με βίντεο κλήση τους δικούς της ανθρώπους στην Καρδίτσα, την οικογένειά της, για να χαρούν μαζί αυτή τη νέα μεγάλη επιτυχία!

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της στο Μόναχο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, κατέκτησε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 χιλιόμετρα βάδην μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη νίκη της στα 35χλμ.
"Δεν ξέρω τι να πω. Ήξερα πως ήμουν πάρα πολύ καλά. Ζήτησα από τον προπονητή μου να μπω στα 20 χλμ. Είναι ατομικό μου ρεκόρ, πίστευα θα μπορούσα να είχα σπάσει και το Πανελλήνιο ρεκόρ αν είχα καταλάβει πόσο κοντά ήμουν. Ήμουν μόνο 5 δευτερόλεπτα μακριά, αλλά δεν κοίταξα το ρολόι μου ποτέ. Απλά μπήκα μπροστά και είπα να τελειώσω την κούρσα. Ήμουν σίγουρη ότι μπορούσα", τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στην ΕΡΤ.
Γράφει ιστορία η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη! Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στα 20χλμ. βάδην-ΒΙΝΤΕΟ
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έβαλε τα κλάματα στην απονομή του χρυσού μεταλλίου
"Οι άλλες κοπέλες ανέβαζαν ρυθμό συνεχώς και έπεφταν μετά από λίγο. Εγώ κρατούσα σταθερό ρυθμό και ήξερα πως θα μου έρθουν. Είναι θέμα τακτικής, τα χιλιόμετρα θέλουν υπομονή. Είχα τον ρυθμό μου, ήμουν σταθερή και στο τέλος μπορούσα να ανεβάσω ταχύτητα γιατί ήμουν ξεκούραστη. Οπότε στα τελευταία 6 χλμ έκανα αυτό που έπρεπε", ανέφερε.
Η Ντρισμπιώτη ανέφερε όμως πως δεν είχε στην αρχή στο μυαλό της τη νίκη. "Πίστευα ότι θα μπορούσα να ήμουν στη δεκάδα. Δεν πίστευα πως θα είμαι στα μετάλλια. Δεν ξέρω αν βλέπατε τον αγώνα, αλλά εγώ συνεχώς κοιτούσα δεξιά κι αριστερά. Έβλεπα ότι άρχισαν να κουράζονται και ήμουν έτοιμη" .
Από την πλευρά του ο προπονητής της Ναπολέων Κεγαλόπουλος τόνισε ότι το χρυσό το είχαν αποκλείσει.
"Το χρυσό το είχαμε αποκλείσει. Αλλά φαίνεται πως δεν το είχε αποκλείσει η Αντιγόνη και έκανε αυτό που έκανε" δήλωσε. "Κέρδισε η ψυχή της και όχι το κορμί της".
Στη συνέχεια είπε πως της χρωστά μία μπύρα... "Ξεκούραση χρειάζεται αλλά κυρίως δικαιούται μια μπύρα που της την έχω στερήσει και την αγαπάει τόσο πολύ".
"Θα την έπινα έτσι κι αλλιώς. Την έχω ζητήσει αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έχει έρθει ακόμη" σχολίασε, γελώντας, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
"Εγώ την αφήνω να πιει μια μπύρα, αλλά μου χρωστάει μια σαμπάνια που πρέπει να την πιούμε στο Παρίσι σε δύο χρόνια. Και εκεί πρέπει να είναι η Αντιγόνη που ξέρουμε", ανταπάντησε ο προπονητής της.

Η ΑΠΟΝΟΜΗ

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση της κατά την απονομή του χρυσού μεταλλίου στα 20χλμ. βάδην, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 35 και 20 χιλιόμετρα βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ανέβηκε ξανά μέσα σε 93 ώρες το υψηλότερο σκαλί του βάθρου, γράφοντας ιστορία.

Την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου, η σπουδαία αθλήτρια δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση της κι έτσι το χαμόγελο έγινε δάκρυα χαράς.

Συνολικά η Ελλάδα έφτασε στα 33 στη διοργάνωση αυξάνοντας έτσι τη συλλογή.
Αναλυτικά όλα τα μετάλλια σε ευρωπαϊκά ανοικτού στίβου
Χρυσά (13)
Μίλτος Τεντόγλου 2022 Μόναχο Μήκος 8.52μ.
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 2022 Μόχανο 35χλμ Βάδην 2:47.00
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 2022 Μόχανο 20χλμ Βάδην 1:29.03
Κατερίνα Στεφανίδη 2018 Βερολίνο Επί κοντώ 4,85 μ.
Μίλτος Τεντόγλου 2018 Βερολίνο Μήκος 8,25 μ.
Βούλα Παπαχρήστου 2018 Βερολίνο Τριπλούν 14,60 μ.
Κατερίνα Στεφανίδη 2016 Αμστερνταμ Επί κοντώ 4,81 μ.
Περικλής Ιακωβάκης 2006 Γκέτεμποργκ 400μ εμπ. 48.46
Κώστας Κεντέρης 2002 Μόναχο 200μ. 19.85
Κατερίνα Θάνου 2002 Μόναχο 100μ. 11.10
Κατερίνα Βόγγολη 2002 Μόναχο Δισκοβολία 64.31 μ.
Μιρέλα Μανιάνι 2002 Μόναχο Ακοντισμός 67.47 μ
Όλγα Βασδέκη 1998 Βουδαπέστη Τριπλούν 14,55 μ.
Αννα Βερούλη 1982 Αθήνα Ακοντισμός 70,02 μ.
Ασημένια (8)
Κατερίνα Στεφανίδη 2022 Μόναχο Επί κοντω 4,75μ.
Μαρία Μπελιμπασάκη 2018 Βερολίνο 400 μ. 50.45
Νικόλ Κυριακοπούλου 2018 Βερολίνο Επί κοντώ 4,80 μ.
Κατερίνα Στεφανίδη 2014 Ζυρίχη Επί κοντώ 4,60 μ.
Λούης Τσάτουμας 2014 Ζυρίχη Μήκος 8,15 μ.
Φανή Χαλκιά 2006 Γκέτεμποργκ 400μ εμπ. 54.02
Πηγή Δεβετζή 2006 Γκέτεμποργκ Τριπλούν 15,05 μ.
Χρήστος Παπανικολάου 1966 Βουδαπέστη Επί κοντώ 5,05 μ.
Χάλκινα (11)
Δημήτρης Τσιάμης 2018 Βερολίνο Τριπλούν 16,78 μ.
Βούλα Παπαχρήστου 2016 Άμστερνταμ Τριπλούν 14,47 μ.
Νικόλ Κυριακοπούλου 2012 Ελσίνκι Επί κοντώ 4,60 μ.
Αναστασία Κελεσίδου 2002 Μόναχο Δισκοβολία 63,92 μ.
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου 2002 Μόναχο Σφυροβολία 80,21 μ.
Χάρης Παπαδιάς 1998 Βουδαπέστη 100 μ. 10.17
Κατερίνα Θάνου 1998 Βουδαπέστη 100 μ. 10.87
Κώστας Κουκοδήμος 1994 Ελσίνκι Μήκος 8,01 μ.
Σοφία Σακοράφα 1982 Αθήνα Ακοντισμός 67,04 μ.
Βασίλης Παπαγεωργόπουλος 1971 Ελσίνκι 100 μ. 10.56
Χρήστος Μαντίκας 1934 Τορίνο 400 μ. εμπ. 54.9

* Αναφορά στην τεράστια επιτυχία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κάνει «νταμπλ» στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Η συγχαρητήρια ανάρτηση του Πρωθυπουργού: «Στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού αθλητισμού και πάλι η Ελλάδα με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Δεύτερο χρυσό μετάλλιο μέσα σε λίγες ημέρες, παντοτινά χρυσή στις καρδιές μας.»

«Ο αγώνας της, παράδειγμα για όλους μας», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με αφορμή την κατάκτηση του νταμπλ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου από την 38χρονη βαδίστρια. «Δεύτερο χρυσό για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, και στα 20χλμ βάδην. Κι όμως, αυτή η μεγάλη αθλήτρια αναγκάστηκε να μείνει 8 χρόνια εκτός αθλητισμού και να επιστρέψει με νυχτερινές προπονήσεις. Ο αγώνας της, παράδειγμα για όλους μας», αναφέρει στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εξίσου σημαντικό με τα δύο χρυσά μετάλλια σε μια μεγάλη διοργάνωση είναι να αναδειχτεί ο μεγάλος αγώνας της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη μέχρι να φτάσει σε αυτή τη διοργάνωση και την κατάκτηση των μεταλλίων, κατά τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Όλα με καθημερινό αγώνα «Προπόνηση για την επίδοση και δουλειά για την επιβίωση. Όλα με καθημερινό αγώνα» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο συγχαρητήριο μήνυμά του στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη για την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει: «Όσο σημαντικό είναι να κερδίζεις μέσα σε λίγα 24ωρα το δεύτερο χρυσό σε μια μεγάλη διοργάνωση άλλο τόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί ο μεγάλος αγώνας που έκανε αυτή η αθλήτρια για να φτάσει ως εδώ. Προπόνηση για την επίδοση και δουλειά για την επιβίωση. Όλα με καθημερινό αγώνα. Συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Nτρισμπιώτη που δείχνει τι δύναμη κρύβει ο άνθρωπος όταν έχει θέληση και πίστη για να πετύχει τους στόχους του».

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο μήνυμα της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα social media, μετά την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, έλεγε: «Δεν ξέρω πως θα τελειώσει η ιστορία μου, αλλά σίγουρα δε θα γράψει πουθενά, τα παράτησε».
Λίγες μόλις εβδομάδες από εκείνο το μήνυμα, η ιστορία έγραψε πως η Ντρισμπιώτη αποτελεί μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες, και μία από εκείνες που δεν τα παράτησαν ποτέ.
Η 38χρονη αθλήτρια απέδειξε περίτρανα πως πέρα από ικανότητα και σωστή προπόνηση έχει και φοβερά ψυχικά αποθέματα, αλλά και θέληση. Λίγα μόλις 24ωρα από τη νίκη της στα 35χλμ. βάδην επικράτησε και στα 20χλμ. βάδην γράφοντας το πρώτο νταμπλ Έλληνα αθλητή στην ιστορία οποιασδήποτε μεγάλης διοργάνωσης.
«Έτσι είμαι εγώ, δεν αφήνω τα πράγματα στη μέση, δε θέλω να τα αφήνω, ακόμη κι αν συμβεί κάτι, είπε μετά από την δεύτερη μεγάλη νίκη της στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ. «Δε θέλω να αισθανθώ ότι τα παράτησα. Πριν από ένα χρόνο αμφισβητήθηκα για τη νίκη στο κύπελλο, ότι κέρδισα σε ένα άδειο αγώνισμα. Τους ευχαριστώ πολύ για εκείνη την αμφισβήτηση. Τους απέδειξα σήμερα πως δεν ήταν άδειο το αγώνισμα, αλλά ήμουν εγώ ικανή να το κερδίσω», είπε η αθλήτρια και αναφέρθηκε στην απόφαση της συμμετοχής σε δύο αγωνίσματα:
«Πριν έρθουμε εδώ ζήτησα από τον προπονητή μου να με δηλώσει και στα δύο, ωστόσο δεν ήξερα πως ήταν με τέσσερις ημέρες διαφορά. Ο λόγος που το έκανε εκείνος ήταν για να μελετήσει τις λίστες και να δει σε ποιο αγώνισμα θα είμαι σε θέση να πάω καλύτερα. Μέσα στις ημέρες που είχα να ξεκουραστώ μετά το 35άρι άρχισα να νιώθω καλύτερα. Δεν ήξερα πως θα τα πάω σε αυτή την κούρσα. Θεωρούσα σίγουρα πως μπορώ να είμαι μέσα στην δεκάδα, ήθελα να τερματίσω οπωσδήποτε. Έβλεπα στην πορεία πως η κούρσα ήταν πολύ περίεργη, είχε διακυμάνσεις, εγώ δεν άλλαξα ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι υπόλοιπες αθλήτριες πήγαιναν πάνω και κάτω. Σήμερα τραβήξανε μπροστά, η μία τράβαγε την άλλη, η μία δεν άφηνε την άλλη να περάσει μπροστά. Εγώ απλά τσέκαρα τις υπόλοιπες να δω τι θα κάνουν και περίμενα. Ήξερα πως η Πολωνή δεν θα κερδίσει. Ένιωθα δυνατή. Το πρωί όταν ξύπνησα και είδα την βροχή, είπα...είναι η μέρα μου σήμερα. Μου αρέσει η βροχή, η ζέστη μας ταλαιπωρεί».
Η Ντρισμπιώτη συμμετείχε στον αγώνα δίχως πίεση και κατάφερε όχι μόνο να πετύχει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, αλλά να ευχαριστηθεί τη συμμετοχή της.
«Χάρηκα τον αγώνα πάρα πολύ. Δεν είχα πίεση. Μπήκα να περάσω καλά, ήταν σημαντικό που είδα τόσα πολλά άτομα από την ομάδα. Είπα θα γίνει χαμός σήμερα. Όλη η Ελλάδα θα βλέπει βάδην τώρα. Χαίρομαι που έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι, ώστε το αγώνισμα μας να αλλάξει στην Ελλάδα. Το κλίμα εδώ ήταν απίθανο, ο κόσμος το ξέρει το αγώνισμα. Όλες οι χώρες το θαυμάζουν, δεν έχει σχέση με εμάς. Θεωρώ πως αυτό θα αλλάξει κι εδώ σιγά, σιγά»,
Η αθλήτρια με το σημερινό της χρόνο έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο του 2023 στα 20χλμ. βάδην, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο είναι 1.28.58 και ανήκει στην Αθηνά Παπαγιάννη από το 2004.
«Στη διάρκεια της κούρσας δεν είχα καθόλου το μυαλό μου στο ρεκόρ. Δεν έκανα τους υπολογισμούς μου για το ρεκόρ. Αν μου είχε πει κάποιος ότι είμαι τόσο κοντά θα έκανα ένα σπριντάκι στο τέλος και θα το πετύχαινα. Δεν πειράζει, είδα ότι το έχω στα πόδια. Ήθελα κάτω από το κάτω από 1.30 και το έκανα. Έκανα παράλληλα και το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», κατέληξε.
Κοντά στην προσπάθεια της Ντρισμπιώτη δεν βρέθηκαν μόνο τα μέλη της ελληνικής ομάδας, αλλά και πολλοί Έλληνες που ζουν στο Μόναχο. Η αθλήτρια με το τέλος του αγώνα μοίρασε αρκετά αυτόγραφα, ενώ βγήκες πολλές φωτογραφίες με μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να τη συγχαρούν.

Υποστήριξη: SilkTech