«Οι αναμνήσεις είναι για εμάς»

Σάββατο, Ιούλιος 30, 2022 - 7:00μμ
Στο τέλος της ημέρας...

Τελικά τι μένει μετά από έναν λαϊκό αγώνα δρόμου, καλή ώρα σαν τον επικείμενο νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος», που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου;

Ένα εξαιρετικό κείμενο από την δρομέα, Μαρία Καραγρηγόρη, που το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Με αφορμή πρόσφατες συναφείς αναρτήσεις για δρομικές διοργανώσεις... Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Με την συμμετοχή μου ως δρομέας σε διάφορους αγώνες. Και άλλο τόσο με πρότυπο τον αδελφό μου τον «Γερμανό» με άπειρες διακρίσεις.. Καθώς και τον σύζυγό μου και πρόεδρο Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας, Αντώνη Κατσίκη, παρομοίως με διακρίσεις τόσο σε αγώνες εντός... όσο και στα παγκόσμια Στρατιωτικά πρωταθλήματα...

Έζησα από μικρό παιδί:

- Την δημιουργία των συλλογών Δρομέων Υγείας ανά την Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με πρωτεργάτη για την Πάτρα τον αείμνηστο Γεώργιο Αντύπα και επί σειρά ετών πρόεδρο. Καθώς και θεμελιωτή του Μαραθωνίου της Πάτρας. Όπου αναλυτική ιστορική αναδρομή περιλαμβάνει στο βιβλίο του ο Κίμων Αποστολόπουλος «Πάτρα Λαϊκός Μαζικός Αθλητισμός» που εκδόθηκε το 2015, επίσης ιστορικό στέλεχος του δρομικού κινήματος.

- Την δημιουργία της ομοσπονδίας ΕΟΣΛΜΑΥ το 2006 που περιλαμβάνει 80 συλλόγους από την Ελλάδα με περίπου 10.000 μέλη του δρομικού κινήματος. Όπου ήμουν από τις τυχερές να τους γνωρίσω από κοντά στις ετήσιες συνελεύσεις τους.

Όσο περνούσε ο καιρός εμπνεόμουν από ανθρώπους και καταστάσεις και η εμπειρία αποκτήθηκε βιωματικά.

Έχω να πω το εξής. Το δρομικό κίνημα είναι Μαζικό και απευθύνεται σε ανθρώπους με διάθεση και ψυχή. Να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του ο καθένας μας με γνώμονα την πνευματική και σωματική άθληση. Καλά κάνουν όσοι με τα μέσα τεχνολογίας προβάλλουν χρόνους, παπούτσια, ρολόγια. Αλλά ανήκουμε στον Μαζικό Αθλητισμό. Οποιος θέλει να ξεχωρίσει υπάρχουν τα επίσημα σωματεία του ΣΕΓΑΣ που εκδίδοντας δελτίο αθλητή μπορεί κάποιος, περνώντας από όλες τις αγωνιστικές βαθμίδες (Διασυλλογικούς, Περιφερειακούς, Πανελλήνιους αγώνες) να φτάσει στο Diamond League, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες.

Έως τότε, από καρδιάς, είτε λίγα είτε πολλά χιλιόμετρα. Είτε παπούτσι με 50 ευρώ ή με 150 ευρώ. Είτε ρολόι του παππού κληρονομιά ή GPS τελευταίας γενιάς. Είτε Κολοπετινίτσα, είτε Μykonos Run. Είτε επίπεδη διαδρομή που την θεωρώ και πιο δύσκολη λόγω εντονότατης προετοιμασίας σε προπονήσεις ταχύτητας, είτε στα βουνά που πας και πεζοπορία. Αλλά λόγω της εμπορευματαποίησης και τον πανζουρλισμό στα social media νομίζουνε όλοι ότι είμαστε ένα με τους Τιτάνες.

Μέχρι να ανέβουμε τα χρυσά σκαλοπάτια της δόξας και της καταξίωσης είμαστε απλοί δρομείς που μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τις δρομικές ευκαιρίες που μας δίνονται, να υποστηρίζουμε δρομικές διοργανώσεις που γίνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα με την συμμετοχή μας. Με μοναδικό σκοπό το Ευ αγωνίζεσθαι, τη σύσφιξη σχέσεων, την ευγενή άμιλλα, την γνωριμία με τον τόπο και τα οφέλη του Αθλητικού Τουρισμού. Ως τότε οφείλουμε ΣΕΒΑΣΜΟ στην μνήμη αυτών που έχουν ιδρώσει αθλητική φανέλα και να εμπνεόμαστε από τους εν ζωή τέτοιους.

Σίγουρα βοηθάει ο πανάκριβος εξοπλισμός αλλά την πραγματική ΝΙΚΗ θα στην φέρει το μυαλό και η ψυχή σου. Το κύπελλο είναι για εμάς, ενώ η ανάρτηση του «γίγαντα» είναι για τα social. Και στο τέλος της ημέρας οι Αναμνήσεις είναι για εμάς, για το τι έχουμε ζήσει και για τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους που μετρώνται στο ένα χέρι. Και πραγματικά χαίρονται με τα επιτεύγματά μας...

Υποστήριξη: SilkTech