Πινγκ Πονγκ: Η διαδικασία πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

Κυριακή, Ιούλιος 17, 2022 - 7:30μμ
Η διοργανώτρια χώρα θα έχει εγγυημένη μία θέση στο ομαδικό για το κάθε φύλο, δύο θέσεις στο απλό για το κάθε φύλο και μία θέση στο διπλό μικτό

Η παγκόσμια ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ITTF) παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα το σύστημα προκρίσεων για το Ολυμπιακό τουρνουά του αθλήματος στο Παρίσι 2024. Η πρόκριση θ' αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2023 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις λεπτομέρειες στο Qualification System for the Paris 2024 Olympic Table Tennis Event. Τα πέντε αγωνίσματα, που είχαν γίνει πέρσι στο Τόκιο, μένουν στο πρόγραμμα και για τους Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα, οι οποίοι θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια από τώρα (από τις 27 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου οι αγώνες του αθλήματος). Τα αγωνίσματα είναι το απλό ανδρών, το απλό γυναικών, το ομαδικό ανδρών, το ομαδικό γυναικών, καθώς επίσης και το διπλό μικτό, που εμφανίστηκε πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στην Ιαπωνία. Πριν δούμε αναλυτικότερα το σύστημα προκρίσεων να σημειώσουμε πρώτα ορισμένες γενικές πληροφορίες, που έδωσε η ITTF:
Ο συνολικός αριθμός συμμετοχών για την επιτραπέζια αντισφαίριση παραμένει 172. Είναι το όριο οι 86 άνδρες και οι 86 γυναίκες και περιλαμβάνουν 6 θέσεις για την οικοδέσποινα χώρα και 2 θέσεις παγκόσμιες. Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) έχει μέγιστη ποσόστωση 3ων θέσεων για άνδρες και γυναίκες.
Τα events του ομαδικού θ' αποτελούνται από 16 ομάδες και η κάθε μία θα συγκροτείται από τρεις αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες ανά NOC. Το αγώνισμα του διπλού μικτού θ' αρχίζει επίσης από κλήρωση των «16» και με ένα ζευγάρι ανά NOC.
Στα αγωνίσματα του απλού, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων πρόκρισης μετά τη διανομή της ποσόστωσης για το διπλό μικτό, μπορούν να συμμετέχουν έως και 70 παίκτες με μέγιστο αριθμό τεσσάρων παικτών (δύο άνδρες και δύο γυναίκες) ανά NOC.
Η διοργανώτρια χώρα θα έχει εγγυημένη μία θέση στο ομαδικό για το κάθε φύλο, δύο θέσεις στο απλό για το κάθε φύλο και μία θέση στο διπλό μικτό.
Το τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου 2024, με τον πρώτο τελικό να γίνεται την Τρίτη 30 Ιουλίου. Η επιτραπέζια αντισφαίριση θα φιλοξενηθεί στο South Paris Arena #4, ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο που θα αποτελέσει σημαντικό κόμβο για τους Αγώνες του Παρισιού.
Η επιτραπέζια αντισφαίριση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, με απλό και διπλό σε άνδρες και γυναίκες. Το 2008 το αγώνισμα του διπλού αντικαταστάθηκε με το ομαδικό και το πρόγραμμα επεκτάθηκε για τους Αγώνες του Τόκιο του 2020 ώστε να περιλαμβάνει μικτό διπλό. Έτσι ανέβηκε ο αριθμός των αγωνισμάτων σε συνολικά πέντε, επιτρέποντας τον ίδιο αριθμό γυναικών και ανδρών να λάβει μέρος στα Ολυμπιακά τουρνουά του αθλήματος.
Τα βασικά σημεία στο Qualification System for the Paris 2024 Olympic Table Tennis Event.
Στο ομαδικό:
6 ομάδες: Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή με την υψηλότερη θέση σε κάθε διοργάνωση προκριματικών ηπειρωτικών αγώνων θ' αποκτήσει μία (1) θέση ομαδικής ποσόστωσης.
8 ομάδες: Οι χώρες, που θα βρεθούν στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού του 2024 θα καλύψουν 8 θέσεις για το ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων.
1 ομάδα: Η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη εθνικών ομάδων, από αυτές που δεν έχουν ήδη προκριθεί με άλλο τρόπο. Μετράει το WTR, που θα δημοσιευτεί αμέσως μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού 2024
1 ομάδα: Η διοργανώτρια χώρα έχει εγγυημένη μία ομάδα στο αγώνισμα (εάν δεν έχει ήδη προκριθεί μέσω των άλλων κριτηρίων).
Στο διπλό μικτό:
6 ζευγάρια: Τα δίδυμα με την υψηλότερη θέση σε κάθε διοργάνωση προκριματικών ηπειρωτικών αγώνων θ' αποκτήσει μία θέση για το Ολυμπιακό τουρνουά.
4 ζευγάρια: Όσοι βρεθούν στα ημιτελικά σε προγραμματισμένο event προκριματικών για το Παρίσι, που θα γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024 θα εξασφαλίσουν μία θέση για το αγώνισμα.
5 ζευγάρια: Τα 5 υψηλότερα ranked δίδυμα στην παγκόσμια κατάταξη για τα διπλά μικτά της εβδομάδας Νο 19 του 2024 (θα είναι την Τρίτη 7 Μαΐου 2024), από αυτά βεβαίως που δεν έχουν ήδη προκριθεί και από διαφορετικές NOC, από αυτές που έχουν ήδη εξασφαλισμένη παρουσία στο αγώνισμα, θα έχουν επίσης μία θέση ποσόστωσης.
1 ζευγάρι: Είναι αυτό για τη διοργανώτρια χώρα και είναι εγγυημένο (εάν η χώρα δεν έχει ήδη προκρίνει ζευγάρι μέσω των άλλων κριτηρίων).
Στο απλό:
32 αθλητές: Κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) με προκρινόμενη ομάδα μέσω του συστήματος Team Qualification αποκτά δύο θέσεις ποσόστωσης για το απλό. Οι δύο τοπ αθλητές ή αθλήτριες της κάθε προκρινόμενης ομάδας στο ατομικό ranking list της εβδομάδας νούμερο 25 του 2024 (Τρίτη 18 Ιουνίου 2024) θα καταγραφούν ως προκριθέντες για το απλό και ως μέλη της ομάδας.
22 αθλητές: Όπως καθορίζεται από κάθε ήπειρο θα γίνει μία διοργάνωση με χαρακτήρα προκριματικών. Είκοσι δύο αθλητές (και ισάριθμες αθλήτριες βεβαίως) θα λάβουν από μία θέση για το Παρίσι είτε μέσω του Continental Qualification είτε από την παγκόσμιο ατομικό πίνακα αξιολόγησης.
Ο πίνακας με τις προκρίσεις από κάθε ήπειρο μέσω των Continental αγώνων:
ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΜΙΚΤΟ ΑΠΛΟ
Αφρική 1 1 4
Ασία 1 1 6
Ευρώπη 1 1 6
Αμερική (Νότια και Βόρεια Αμερική) 2 2 5
Ωκεανία 1 1 1
Μέχρι 15 αθλητές: Έως και 15 αθλητές θα λάβουν μια θέση ποσόστωσης μέσω της παγκόσμιας ατομικής κατάταξης την εβδομάδα νούμερο 25 (Τρίτη 18 Ιουνίου 2024) σε εξάρτηση βέβαια με τη μέγιστη ποσόστωση ανά NOC και τις θέσεις προκρίσεων, που αναλογούν σε κάθε ήπειρο.
* Η μέγιστη ποσόστωση θα είναι 15, ανάλογα με τον αριθμό των διαθέσιμων ποσοστώσεων μετά την κατανομή των θέσεων πρόκρισης για το διπλό μικτό
1 Universality place: Είναι η μία παγκόσμια θέση, η οποία θα εκχωρηθεί σε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που φυσικά έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Ολυμπιακό τουρνουά.
Θέσεις διοργανώτριας χώρας: Η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει εγγυημένες:
Μία (1) θέση ομαδικής ποσόστωσης ανά φύλο,
Δύο (2) θέσεις για το απλό ανδρών με τους δύο (2) αθλητές τις με την υψηλότερη βαθμολογία στον πίνακα της εβδομάδας νούμερο 25 του 2024.
Δύο (2) θέσεις για το απλό γυναικών με τις δύο (2) αθλήτριές της με την υψηλότερη βαθμολογία στον πίνακα της εβδομάδας νούμερο 25 του 2024.
Μία (1) θέση ποσόστωσης μικτών διπλών για το ζευγάρι, που έχει την υψηλότερη κατάταξη στο μικτό. Η παγκόσμια κατάταξη για το αγώνισμα την εβδομάδα 19 (Τρίτη 7 Μαΐου 2024) θα είναι η καθοριστική.
Universality places: Οι δύο παγκόσμιες θέσεις θα δοθούν από Τριμερή Επιτροπή. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσκαλέσει τον Οκτώβριο του 2023 όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να υποβάλουν αιτήματα για αυτές τις θέσεις και η σχετική προθεσμία θα λήξει τον Ιανουάριο του 2024. Όταν τελειώσει ολόκληρη η προκριματική διαδικασία η Τριμερής Επιτροπή αποφασίζει πού θα δώσει τα δύο επιπλέον «εισιτήρια» για την κορυφαία διοργάνωση. Οι προσκλήσεις θα δοθούν σε αθλητές, που θα βρίσκονται στο διεθνές ranking list τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.
# Ημερομηνίες για αγώνες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.
# Όλες οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ενότητα «Games of the XXXIII Olympiad, Paris 2024 - Olympic Games Universality Places - Allocation Procedure and Regulations».

Υποστήριξη: SilkTech