Ερχεται μπάχαλο στην Α2 Εθνική πόλο; - Ηττα της Ομοσπονδίας

Τρίτη, Ιούνιος 28, 2022 - 1:44μμ
Από τον αγώνα ΝΟΠ - Ηλυσιακός

Ο ΝΟ Λάρισας κέρδισε, πριν τρεις ημέρες, την ένσταση κατά της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει για αντικανονική συμμετοχή αθλητή του Ηλυσιακού στα δύο παιχνίδια που έδωσαν στα πλέι οφ της ανόδου στην Α1, καθώς έκρινε αναρμόδιο για την έκδοση της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Κέλλα, κρίθηκε πως κακώς εκδίκασε την ένσταση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕ και για την τύχη των ενστάσεων έπρεπε να αποφασίσει ο αθλητικός δικαστής.

Θυμίζουμε πως ενόψει των πλέι οφ της Α2 Εθνικής, για την άνοδο στην Α1, ο Ηλυσιακός ενισχύθηκε -τέλος της σεζόν- με αμερικανό παίκτη. Κατά της απόφασης της ΚΟΕ να του εγκρίνει το δελτίο και κατά της συμμετοχής του στα παιχνίδια προσέφυγαν κατά σειρά ο ΟΦΘ, η Λάρισα και ο ΝΟΠ.

Ο Ηλυσιακός με την ενίσχυσή του, τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του (ενίσταται ο ΟΦΘ) και ακολούθως στα πλέι οφ, απέκλεισε Λάρισα και ΝΟΠ (ομοίως ενίστανται) καταφέρνοντας την άνοδό του στην Α1 Εθνική μαζί με τον Νηρέα Χαλανδρίου.

Επί της ουσίας, τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη: Η υπόθεση -που απαράδεκτα κρίθηκε από την ΚΟΕ- θα κριθεί από τον Αθλητικό Δικαστή.

Ο οποίος είτε θα απορρίψει τις ενστάσεις των τριών ομάδων, οπότε το θέμα λήγει, είτε θα τις κάνει αποδεκτές, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου!

Διότι θα είναι άκυρη η διαδικασία των πλέι - άουτ, ενώ -όποτε κι αν λήξει αυτή η ιστορία- οι ομάδες θα πρέπει να δικαιωθούν μέσα στο γήπεδο, ενώ θα έχουν και το δικαίωμα αποζημίωσης από την ΚΟΕ.

Η οποία αφενός μεν δέχτηκε μεγάλο χαστούκι (σπάνιο φαινόμενο να ακυρώνεται απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας), αφετέρου δε, τρέχει και δεν φτάνει ενόψει της απόφασης του Αθλητικού διακστή… 

Και μένει το ερωτηματικό: Επιτρέπεται η ΚΟΕ να μην γνωρίζει πως δεν ήταν αρμόδια ΝΕ αποφασίσει; Γιατί τέτοια πρεμούρα, που την οδήγησε σε βαριά «ήττα»;

Το θέμα παρακολουθούν στενά στον ΝΟΠ, δοθέντος ότι ο Ηλυσιακός τους στέρησε την άνοδο στην Α1.

Η απόφαση δικαίωσης της Λάρισας αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Συνεπώς, οι ενστάσεις του προσφεύγοντος σωματείου αναφορικά με την αντικανονική συμμετοχή παίκτη της ομάδας του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ Α.Ο. στους αγώνες της 11ης.5.2022 και 13ης.5.2022, οι οποίες και καταχωρήθηκαν, νομίμως και εμπροθέσμως στα αντίστοιχα φύλλα αγώνων, έπρεπε να κριθούν από τον Αθλητικό Δικαστή και όχι από το Δ.Σ. της Κ.Ο.Ε., το οποίο ήταν αναρμόδιο κατά την ανωτέρω νομική σκέψη για να αποφασίσει περί αυτών.
Ως εκ τούτου, η κρινόμενη προσφυγή πρέπει να γίνει δεκτή, κατά παραδοχή του πρώτου λόγου αυτής, παρελκομένης της εξετάσεως των λοιπών λόγων και να ακυρωθεί η από 16.5.2022 απόφαση της 20ής/16.5.2022 συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, να επιστραφεί δε, το κατατεθέν παράβολο».
Σχετικά με σκεπτικό της το Δικαστήριο αναφέρει τα εξής: «Το Συμβούλιο (Α.Σ.Ε.Α.Δ.) είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των προσφυγών κατά αποφάσεων των Δ.Σ. των αθλητικών ενώσεων, των επαγγελματικών συνδέσμων και των Ομοσπονδιών, καθώς και κατά των αποφάσεων των οργάνων των παραπάνω ενώσεων, συνδέσμων και ομοσπονδιών, που προβλέπονται από το καταστατικό τους, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν χρήζουν επικύρωσης από τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Όλες οι παραπάνω αποφάσεις προσβάλλονται στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. εφόσον αφορούν την επιβολή των κάθε είδους ποινών ή κυρώσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την εγγραφή ή τη μεταγραφή αθλητών, τη βαθμολογική ή την αγωνιστική θέση των αθλητικών σωματείων ή την εφαρμογή των νόμων και των κανονιστικών διατάξεων. Επίσης προσβάλλονται και οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαιοδοτικών οργάνων του άρθρου 119, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 121 του παρόντος. Εξάλλου, σύμφωνα με τη Γενική Προκήρυξη Υδατοσφαίρισης της καθ' ης Ομοσπονδίας, που αποτελεί πράξη κανονιστικού περιεχομένου, ορίζεται ως πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, για την εκδίκαση των πειθαρχικών και λοιπών παραβάσεων και την επιβολή ποινών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κανονισμού Αγώνων ...για τις παραβάσεις που έχουν σχέση με τη διεξαγωγή των αγώνων, ...καθώς και για την επίλυση γενικά των διαφορών του αθλήματος της Υδατοσφαίρισης, αποκλειστικά το Μονομελές Δικαιοδοτικό Όργανο (αθλητικός δικαστής)».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech