Γιάννης Βαρβίας: Ο στίβος είναι έρωτας

Πέμπτη, Ιούνιος 16, 2022 - 9:00πμ
Ο Γιάννης Βαρβίας

Σε ένα υπέροχο αγώνισμα, όπως είναι το άλμα εις ύψος, που πλήττεται όμως στα μέρη μας από λειψανδρία, ο Γιάννης Βαρβίας ανταποκρίνεται με συνέπεια και πάθος.

Είναι 18 ετών, κάτοικος Αιγίου και μόλις ολοκλήρωσε το Λύκειο.

Ξεκίνησε με το μπάσκετ, αλλά με παρότρυνση της αδελφής του πήγε στον στίβο πριν από 8 χρόνια., στον Αθηνόδωρο Αιγίου. Ξεκίνησε με την Κατερίνα Καρκαλέτσου ημιαντοχή, αλλά πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι το ύψος είναι το αγώνισμά του.

Προπονητής του είναι ο Νίκος Τσιοφύλας και ήδη έχει σημαντικές επιτυχίες στο παλμαρέ του.

Έχει μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων, 4η θέση στο παίδων, 6η στο εφήβων, 6η στο νέων, 9η στους άνδρες (ανοικτός) και 5η στον κλειστό.

Έχει ύψος 1.84μ., γερό σκαρί χωρίς ιστορικό τραυματισμών και στοχεύει στην είσοδό του στα ΤΕΦΑΑ, θέλοντας να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά στον χώρο, ως γυμναστής, φυσικοθεραπευτής, μα και προπονητής στίβου.

Αγωνίζεται στην κατηγορία των εφήβων (πρώτη χρονιά), το ατομικό του ρεκόρ είναι 1.91μ. από πέρυσι, το ισοφάρισε δις φέτος κι αν όλα πάνε καλά σκοπεύει να το σπάσει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων και ανδρών σε λίγες ημέρες στο Καυτανζόγλειο και στο εφηβικό στις Σέρρες, όπου ελπίζει σε υψηλό πλασάρισμα.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλος στόχος του είναι ένα πανελλήνιο μετάλλιο και φυσικά το καλύτερο δυνατόν ατομικό ρεκόρ.

Δυο παιδιά κάνουν ύψος αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα, αμφότεροι από το Αίγιο, ο Γιάννης Βαρβίας κι ο κατά τι μεγαλύτερός του Μιχαήλ Καΐπης, που τα σπίτια τους ήταν δίπλα - δίπλα και που ξανάσμιξαν στο γήπεδο, ως υψίστες!

«Όσο αντέχω θα κάνω ύψος. Είναι έρωτας ο στίβος, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα σταματήσω, είναι πια τρόπος ζωής. Με εξιτάρει να κάνω ύψος, ανά πάσα στιγμή είμαι έτοιμος να πηδήξω, έχει έκρηξη, είναι δυνατό αγώνισμα, το λατρεύω» εξηγεί την αφοσίωση του.

Άλλωστε μέχρι να «αραιώσει» φέτος από τις προπονήσεις ένεκα Πανελληνίων εξετάσεων, δεν έχανε ούτε μία προπόνηση. Κι ας μην είχε, τις βροχερές μέρες του χειμώνα, μια σωστή και άνετη κλειστή αίθουσα για να προπονηθεί.

Ο Γιάννης Βαρβίας χαρακτηρίζεται αθλητικά από την υπομονή και το πείσμα του, ενώ στον αντίποδα θέλει να καταπολεμήσει την επιπολαιότητά του, κάποιες τεχνικές ατέλειες πάνω στον πήχυ, ώστε να έρθουν τα μεγάλα άλματα για τα οποία είναι ικανός.

Καλύτερη στιγμή του πέρυσι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων όπου πήρε την 4η θέση. «Έζησα πολύ έντονα τον αγώνα, η αδρεναλίνη στα ύψη» θυμάται, μα συνάμα ήταν και η χειρότερη στιγμή του. Με επίδοση 1.88μ., όσο δηλαδή έκανε και ο 2ος, έμεινε εκτός βάθρου σε τετραπλή ισοβαθμία. «Δεν θέλω να το θυμάμαι, πρώτη φορά σκέφτηκα να τα παρατήσω...».

Θαυμάζει τον Ιταλό χρυσό Ολυμπιονίκη του ύψους, Τζιανμάρκο Ταμπέρι (2.39μ. α.ρ.), για το στιλ του και το πόσο δυνατός είναι, μα και τον Κύπριο Ιωάννου. Θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι 2.45μ. από τον Σοτομαγιόρ το 1993, πιθανώς από τον Μπαρσίμ, Νο 2 όλων των εποχών με 2.43μ.

Έκλεισε με ένα μεγάλο ευχαριστώ: «Στον προπονητή μου Νίκο Τσιοφύλα, την Κατερίνα Καρκαλέτσου και την οικογένειά μου. Τους ευχαριστώ για όλα!».

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech