ΠΣΑΤ: Αυτόνομη πρόσβαση θεατών με κινητικά προβλήματα στα γήπεδα σημαίνει ισοτιμία

Σάββατο, Ιούνιος 11, 2022 - 10:30μμ
"Έχουμε όλοι καθήκον να αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση"

Για μία ακόμη φορά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), έγκαιρα και πριν την έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων της αγωνιστικής περιόδου 2022-23, δίνει έμφαση, στην ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών αυτόνομης πρόσβασης σε θεατές με κινητικά προβλήματα, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς διαπιστώσεις και τις επίμονες αναφορές σε βάθος χρόνου, αλλά και της ύπαρξης σχετικής νομοθεσίας, στην πλειονότητά τους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, δεν είναι επαρκώς προσβάσιμες.
Στον ΠΣΑΤ, αφουγκραζόμαστε πολλαπλά αιτήματα με καθημερινές ιστορίες εμποδίων για ισότιμη πρόσβαση, αλλά με συνέπεια απέναντι σε αυτή την λανθασμένη νοοτροπία έως ότου αλλάξουν τα πράγματα, έως ότου οι αρμόδιοι φορείς προσαρμοστούν, όπως οφείλουν στην κανονικότητα.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψη και την καταγγελία του αθλητικού συντάκτη / μέλους του Συνδέσμου μας, Σπύρου Τσάμη, για την πρόσφατη απαράδεκτη εμπειρία που βίωσε ως άτομο με κινητικά προβλήματα στο κλειστό του ΟΑΚΑ, όπου μετέβη για ρεπορτάζ στον τελικό του League Cup στο βόλεϊ (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ) στις 13 Μαΐου!
Ζητάμε, λοιπόν ξανά από την Πολιτεία και από όλους τους αθλητικούς φορείς, να δημιουργήσουν υποδομές που θα σέβονται τα δικαιώματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε όλους τους αθλητικούς χώρους.
Ο Σπύρος Τσάμης αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα ισοτιμίας των συμπολιτών με κινητικά προβλήματα, με αρθρογραφία, με συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με συνεντεύξεις Τύπου στις έδρες του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΑ.
O αθλητισμός είναι μέσο για την άρση των αποκλεισμών, είναι μέσο κοινωνικοποίησης. Η αυτόνομη πρόσβαση σε τμήμα εξέδρας των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα.
Γι' αυτό, όλες οι αρμόδιες Αρχές, από την Πολιτεία έως τις διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, οφείλουν να ενεργοποιηθούν και να διαμορφώσουν κατάλληλες συνθήκες πρόσβασης για θεατές με κινητικά προβλήματα, όπως για κάθε άλλον θεατή.
Η αγωνιστική περίοδος 2022-23 δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινήσει με τις υπάρχουσες σχετικές συνθήκες.
Έχουμε όλοι καθήκον να αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ΠΣΑΤ θα είναι πάντα αρωγός στη διεκδίκηση του, ούτως ή άλλως συνταγματικού δικαιώματος της ισοτιμίας, για την ίδια κατηγορία συμπολιτών.
Και αυτή τη φορά ελπίζουμε, σε αντίθεση με τις ατελέσφορες προσπάθειες του παρελθόντος, να καρποφορήσουν τα ίδια δίκαια αιτήματα.

Υποστήριξη: SilkTech