Πάτρα: «Φοβάμαι μην ξαναμπούν μέσα τα αμέτρητα ποδήλατα που βγήκαν στην καραντίνα»

Δευτέρα, Ιούνιος 6, 2022 - 10:53πμ
Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών Σπύρος Πολίτης

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μία μέρα αφιερωμένη στο ποδήλατο, το πιο απλό, προσιτό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο κυκλοφορίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτομα κάθε ηλικίας.
«Οι ποδηλάτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό στην Πάτρα» λέει στο thebest.gr και στην Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών Σπύρος Πολίτης: «Είχαμε μεγάλη αύξηση των ποδηλάτων στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας για το κορωνοϊό. Βγήκανε πάρα πολλά ποδήλατα στο δρόμο και χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια στιγμή, αγοράστηκαν τόσα ποδήλατα που με δυσκολία έβρισκες στην αγορά».
Παρόλο που η ποδηλασία είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ωστόσο «τα ατυχήματα που γίνονται είναι συνήθως πολύ σοβαρά και με νέους ανθρώπους αλλά δεν είναι τόσο τακτικά» λέει ο κ. Πολίτης. «Στην πραγματικότητα ο ποδηλάτης στο δρόμο είναι το σίγουρο θύμα. Όταν εμπλακεί ποδήλατο σε ατύχημα είναι 100% σίγουρο ότι θα έχουμε σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το χειρότερο στον ποδηλάτη. Αυτό που επισημαίνω είναι να οδηγούμε ποδήλατο με ασφάλεια, να φοράμε το κράνος, να είμαστε πάρα μα πάρα πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας». Ο κ. Πολίτης αναφέρεται και στην κυκλοφοριακή παιδεία του Έλληνα, ανεξαρτήτως ποδηλάτου: «Στην Ελλάδα η κυκλοφοριακή παιδεία είναι ανύπαρκτη, για παράδειγμα αν ένας ποδηλάτης δεν την έχει και κάνει λάθος θα σκοτωθεί, αν ένας οδηγός αυτοκινήτου κάνει λάθος, δεν θα σκοτωθεί αλλά θα σκοτώσει κάποιον άλλον. Η νοοτροπία είναι να πάρουμε το δίπλωμα και όχι να μάθουμε να οδηγούμε».
Ποδηλατόδρομος: «Ένα έργο που πρέπει να γίνει πάση θυσία»
Προβληματισμός όμως υπάρχει για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και για τον χρόνο ολοκλήρωσής του: «Ενώ βγήκαν τα ποδήλατα έξω και πολλοί Πατρινοί πια τα χρησιμοποιούν είτε ως μέσο μεταφοράς είτε για τη βόλτα τους, φοβάμαι ότι θα ξαναμπούν μέσα. Ο κόσμος θα ήθελε τον ποδηλατόδρομο της παραλιακής και ας μην υπήρχαν άμεσα οι κάθετες οδοί πρόσβασης στο κέντρο της Πάτρας. Τουλάχιστον να υπήρχε η «ραχοκοκαλιά» του ποδηλατόδρομου, από την Πλαζ μέχρι και το ποτάμι του Γλαύκου. Είναι 11-12 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομος που θα είναι ο μοναδικός σε όλη την χώρα, όταν ολοκληρωθεί ή ελπίζω να ολοκληρωθεί. Για φέτος όπως φαίνεται δεν πρόκειται να είναι έτοιμος και πέρα από αυτό φοβάμαι μη τυχόν απαξιωθεί και το κομμάτι που έχουν ήδη φτιάξει. Μακάρι να διαψευστώ. Αν μιλάμε για ποδήλατο, δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτα άλλο πέρα από τον ποδηλατόδρομο. Πρέπει να γίνει το έργο πάση θυσία».

Υποστήριξη: SilkTech