Ο θρύλος του τένις: 22ο grand slam για τον τεράστιο Ράφα Ναδάλ

Κυριακή, Ιούνιος 5, 2022 - 6:39μμ
Μύθος!

Είναι ο απόλυτος βασιλιάς των χωμάτινων κορτ στην ιστορία του τένις και το επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά. Ο Ραφαέλ Ναδάλ επικράτησε 3-0 σετ του Κάσπερ Ρουντ και κατέκτησε τον 14ο τίτλο του στο Roland Garros και το 22ο Grand Slam της τεράστιας καριέρας του, ξεφεύγοντας κατά 2 των Φέντερερ και Τζόκοβιτς που έχουν από 20.

Στα 36 του χρόνια ο Ράφα έκανε ό,τι χρειάστηκε για να λυγίσει τον Νορβηγό, δεν του άφησε περιθώρια να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και πρόσθεσε ακόμα ένα πετράδι στο στέμμα του.

Ο αγώνας άρχισε με έναν διαγωνισμό break. Ο Ναδάλ κατέκτησε το πρώτο service game του τελικού, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν τρία διαδοχικά breaks.

Ο Ράφα έκανε τα δύο από αυτά με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 3-1 και στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του για το 4-1. Έπειτα κράτησε άλλες δύο φορές το σερβίς του δίχως να δώσει καμιά ευκαιρία στον αντίπαλό του για να φτάσει στο 1-0 με 6-3.

Το δεύτερο σετ άρχισε με διπλό break point του Ναδάλ, όμως ο Ρουντ κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του με τον Ράφα να κάνει εύκολα λάθη. Αντίθετα, ο Νορβηγός κατάφερε να σπάσει εκείνος το σερβίς του Ισπανού για να προηγηθεί με 3-1.
Η αντίδραση του Ναδάλ ήταν άμεση και εμφατική αφού κατέκτησε τα επόμενα τέσσερα games για να μετατρέψει το 3-1 κατά του σε 5-3 υπέρ του με δύο breaks και δύο κρατήματα σερβίς. Στο ένατο game ο Ρουντ προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του με τον Ναδάλ να κλείνει το σετ με 6-3.

Παίζοντας με την ψυχολογία στα ύψη ο Ναδάλ έφτασε στο γρήγορο break και κατάφερε να προηγηθεί με 3-0. Ο Ρουντ κατέρρευσε μετά από αυτή την εξέλιξη με τον Ράφα να φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου.

Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών στο χώμα με 14 κατακτήσεις Roland Garros, είναι και ο κορυφαίος όλων των εποχών γενικότερα με 22 κατακτήσεις Grand Slam αφήνοντας του Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς στα 20.
Ο θρυλικός τενίστας, όμως, έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το χώμα στη Γαλλία, αφού αγωνίστηκε εκεί για πρώτη φορά το 2005 σε ηλικία 19 ετών, κατακτώντας τον τίτλο και από τότε έχει χάσει μόλις τρεις φορές το εν λόγω τουρνουά.
Συγκεκριμένα, το 2009 ηττήθηκε στον 4ο γύρο από τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ, το 2015 στα προημιτελικά από τον Νόβακ Τζόκοβιτς και εκ νέου από τον Σέρβο το 2021 στον ημιτελικό, ενώ το 2016 υποχρεώθηκε να σταματήσει την προσπάθειά του λόγω τραυματισμού στον καρπό.
Από εκεί και πέρα, όμως, ο Ισπανός μετρά 112 νίκες(!) στο συγκεκριμένο τουρνουά και τις τρεις μόλις προαναφερθείσες ήττες στο σύνολο των 18 συμμετοχών του στο Roland Garros. Το νούμερο όχι μόνο φαντάζει, αλλά είναι εξωπραγματικό αφού η επιτυχία του φτάνει στο 97% (112 νίκες στα 115 ματς).
Παράλληλα, ο Ισπανός τενίστας δεν έχει ηττηθεί ποτέ στον τελικό του Roland Garros μετρώντας μόλις επτά χαμένα σετ, αλλά ποτέ δύο χαμένα στον ίδιο τελικό, αφού όλες του οι νίκες είναι με 3-0 ή 3-1.

Ο Ράφαελ Ναδάλ μπήκε... φουριόζος στο 2022. Παρότι προέρχεται από τραυματισμό, ο θρυλικός Ισπανός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος για φέτος, κατακτώντας τους δύο πρώτους major τίτλους της χρονιάς, σε Αυστραλία και Παρίσι.
Κάτι που καταφέρνει για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ έχει συμβεί άλλες οκτώ φορές, από έξι διαφορετικούς αθλητές.
Η αρχή έγινε το 1969 όταν ο Ροντ Λάβερ κατέκτησε τους τίτλους σε Αυστραλία και Γαλλία. Ακολούθησε ο σπουδαίος Μπιόρν Μποργκ, ο οποίος κατέκτησε Roland Garros και Wimbledon το 1978, το 1979 και το 1980.
Το 1988 ήρθε η σειρά του Ματς Βιλάντερ, που κυριάρχησε σε Αυστραλία και Γαλλία, ενώ αντίστοιχο ήταν το επίτευγμα του Τζιμ Κούριερ το 1992.
Τελευταίος που το πέτυχε, πριν τον Ράφα Ναδάλ, ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς, το 2016 και το 2021.

Υποστήριξη: SilkTech