Το πρώτο πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού χωρίς μέτρα- Οι συμμετοχές και οι επιρροές στο πέρασμα των χρόνων- ΦΩΤΟ

Τρίτη, Μάιος 24, 2022 - 10:00πμ
Μία μοναδική εμπειρία

Το πρώτο χωρίς περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας ήταν το χθεσινό πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Μετά την υγειονομική κρίση που τα προηγούμενα χρόνια επηρέασε τις συμμετοχές αρκετός κόσμος θέλησε να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία. Πρόκειται για κάτι που γίνεται εδώ και 47 χρόνια ενώ ο αριθμός των συμμετοχών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
«Πριν από το 2010 όπου έρχονταν πούλμαν και γινόταν λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία των Καλαβρύτων και μετά το σκηνικό άλλαξε μέχρι και το 2016-2017- 2018 όπου συμμετείχαν έως και 3.000 άτομα. Το θέμα της υγείας μετά πάγωσε τα πάντα ενώ φέτος έγινε μία νέα αρχή. Έρχεται κόσμος και από παλιά και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει η παρουσία του κόσμου» λέει στο thebest.gr ο Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας-Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.
Όπως εξηγεί, «ο αριθμός των συμμετοχών πριν τον κορωνοϊό ήταν διαφορετικός. Σαφώς η πανδημία ήταν ένας τους παράγοντες που επηρέασαν τα τελευταία χρόνια. Την πρώτη φορά, ξεκινήσαμε με 8 άτομα και φτάσαμε στο σημείο κάποια στιγμή τα ξεπεράσουμε τα 3.500 άτομα. Φέτος συμμετείχαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, όμως δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συγκρίσεων των συμμετοχών από χρονιά σε χρονιά. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν, όμως μας χαροποιεί το γεγονός ότι έρχονται άνθρωποι που ξεκίνησαν από παλιά, πλέον έρχονται με τα παιδιά τους και μετά έρχονται με τα εγγόνια τους. Βλέπουμε ότι ενδιαφέρεται και καινούργιος κόσμος
Παλιότερα συμμετείχαν και πολλοί οργανωμένοι ορειβατικοί σύλλογοι. Πλέον έχει περιοριστεί αυτό καθώς τις προηγούμενες χρονιές δεν μπορούσαν να πάρουν πούλμαν και να έρθουν λόγω της πανδημίας. Από το 2010 ο κόσμος αντιμετώπιζε και οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξοδέψει χρήματα για να έρθει. Για παράδειγμα έρχονταν ορειβατικοί σύλλογοι από την Κρήτη, από το Ηράκλειο και τα Χανιά, έκαναν πενθήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα και στην περιφέρεια την οποία ολοκλήρωναν την Κυριακή στο Φαράγγι. Πλέον κανείς δεν τολμάει να κάνει πενθήμερη εκδρομή, έρχονται μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία μονοήμερη εκδρομή.
Είναι πολλοί οι παράγοντες που κρίνουν το πόσος κόσμος θα έρθει. Παλιότερα οι ενδιαφερόμενοι ήξεραν ότι υπήρχε το τρένο που θα ξεκινούσε το πρωί μία συγκεκριμένη ώρα από το Διακοφτό. Πολλοί αφήνουν εκεί τα αυτοκίνητα και ανεβαίνουν με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον ο κόσμος θέλει να ανεβαίνει από νωρίς άρα αν δεν υπάρχει δρομολόγιο από το πρωί υπάρχει πρόβλημα.
Πέρσι απότομα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σταμάτησε τα δρομολόγια. Το μάθαμε τελευταία στιγμή ενώ φέτος που γνωρίζαμε ότι κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει μπήκαν τέσσερις τουριστικές εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν και κίνησαν τη διαδικασία και μάζεψαν κόσμο. Όλα όμως και πάλι έγιναν τελευταία στιγμή. Περιμέναμε και ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ κάποιες χρονιές με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να οργανωθούμε».
Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία διοργάνωση που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προσέλκυση των τουριστών.
*Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Κυριαζή

Υποστήριξη: SilkTech