Ημιμαραθώνιος Πάτρας 15/10 * Οι μεγάλες μορφές - Λουκάς Αδαμόπουλος

Σάββατο, Μάιος 21, 2022 - 10:30πμ
Ο Λουκάς Αδαμόπουλος

Στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει στην Πάτρα ο «1ος νυκτερινός ημιμαραθώνιος Πάτρας "Φάνης Τσιμιγκάτος"». Πολλές είναι οι μορφές των μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα, και μάλιστα Πατρινοί.

Το sportin.gr παρουσιάζει τις δόξες του δρομικού κινήματος:

Ο Λουκάς Αδαμόπουλος

Έγινε ο πρώτος πατρινός αθλητής που πήρε ποτέ μέρος σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση (εξαιρουμένης ασφαλώς της Ολυμπιάδας του 1896). Ο λόγος για τον Λουκά Αδαμόπουλο (1928-2013) μεγάλος πρωταθλητής στίβου της Πάτρας, που αγωνίστηκε σε μια εποχή που είναι τόσο μακρινή πια.
Ως αθλητής και αργότερα προπονητής, υπήρξε κολόνα επί δεκαετίες του πατραϊκού Αθλητισμού με τεράστιες διακρίσεις εντός κι εκτός των συνόρων.
Σε απίστευτη φυσική κατάσταση ακόμα και στα τελευταία του, 85 χρονών δηλαδή, δεν σταμάτησε καθημερινά να γυμνάζεται δίνοντας το παράδειγμα σε όλους.
Το τελευταίο διάστημα ήταν αποτραβηγμένος από τα αθλητικά δρώμενα, παρέμεινε όμως φίλαθλος μέχρι το Μ. Σάββατο του 2013 που έφυγε από τη ζωή, αφιερώνοντας το χρόνο του στην οικογένειά του (4 παιδιά, 10 εγγόνια, 3 δισέγγονα πρόλαβε να δει) και στην καλή παρέα με τους φίλους του.
Ο Λουκάς Αδαμόπουλος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1925 στην Πάτρα, ήταν γέννημα - θρέμμα Αγιαλεξιώτης. Αμέσως μετά την εφηβεία του κι αφού είχε τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Απόλλωνα Πάτρας (1946). Με αφορμή έναν αγώνα προς τιμήν του σπουδαίου Μαραθωνοδρόμου Κυριακίδη μεταπήδησε στον στίβο.
Ο αγώνας έγινε το 1946, στην απόσταση από τις Ιτιές έως το Δημαρχείο και ο Αδαμόπουλος, στον πρώτο του αγώνα, κατάφερε να τερματίσει πρώτος! Αυτό ήταν! Ένα νέο αστέρι στον στίβο ανέτειλε (προπονητής του ο Γιάννης Βλάχος και ο Ότο Σίμιτσεκ). Την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 1957 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση βίωσε σπουδαίες στιγμές. Πρωταθλητής Ελλάδας πάρα πολλά χρόνια στις μεσαίες αποστάσεις, Βαλκανιονίκης και πάνω από όλα έγινε ο πρώτος πατρινός που αγωνίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση μετά από δεκαετίες, μετά δηλαδή το 1906 και την Μεσολυμπιάδα. Μέλος της Εθνικής μας ομάδας επιλέχθηκε στην αποστολή για το 4ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ανδρών που έγινε το 1950 στις Βρυξέλλες (επόμενος πατρινός που τερμάτισε στη διοργάνωση, 36 χρόνια μετά, ο Σπύρος Ανδριόπουλος το 1986!). Ο Αδαμόπουλος ήταν 18ος στα 800μ. και επίσης 18ος στα 1.500μ. Πάντα έλεγε πως αγωνίστηκε στο κατάμεστο «Χέιζελ», είδε από κοντά τον διπλό θρίαμβο του Eμίλ Ζάτοπεκ (5.000μ. και 10.000μ.), ενώ του είχε κάνει εντύπωση το γεγονός πως έμενε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου «λες και ήταν ο Βασιλιάς».
Φυσικά οι επιδόσεις του Λουκά Αδαμόπουλου ήταν εντυπωσιακές. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.000μ. με 2'.35''.7 το 1949 και στα 1.500μ. με 4'.06''.9 το 1950. Το ρεκόρ στο «χιλιάρι» έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η προηγούμενη επίδοση (2'.36''.7) του Γεωργόπουλου κρατούσε 20 χρόνια!
Το 1967 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, πρώτα στο Πάτραι και αμέσως μετά στην Παναχαϊκή μέχρι το 2002, αναδεικνύοντας τους καλύτερους αθλητές των δύο σωματείων. Του έμεινε ένα παράπονο, πως εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων δεν μπόρεσε να κάνει την καριέρα που εδικαιούτο.
Ένας αθλητής που για πολλά χρόνια είχε το εξής πρόγραμμα: Ξύπνημα στις 6 π.μ., μετακίνηση με τα πόδια από την Αλεξιώτισσα στο Δασύλλιο (μαζί με τα βιβλία), δίωρη προπόνηση και αμέσως μετά Σχολείο.
Δύο βαρέλια μετάλλια και Κύπελλα, κάποια στιγμή που είπε «άι σιχτίρ» πετάχτηκαν ή διανεμήθηκαν. Μαζί και το έπαθλο που του απένειμε για την προσφορά του ο πρώην πρωθυπουργός Νίκος Πλαστήρας!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech