Θρήνος για τον δρομέα Χριστόφορο Δουραμάνη

Κυριακή, Μάιος 8, 2022 - 6:44μμ
Ο δύστυχος αθλητής

Νεκρός είναι ο Πατρινός αθλητής Χριστόφορος Δουραμάνης, που έπεσε σε χαράδρα 70 μέτρων στην Σκάλα Ναυπακτίας, το απόγευμα της Κυριακής.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άντρες από την ΕΜΑΚ Πάτρας, τους οποίους καθοδήγησε στο σημείο ένας άλλος αθλητής που είχε ήδη τερματίσει. Οι διασώστες βρήκαν πριν λίγα λεπτά τον αθλητή νεκρό.

Ο Χριστόφορος Δουραμάνης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Πάτρα και έμπειρος αθλητής, με συμμετοχή σε πολλούς αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ήταν γεννηθείς το 1953 και ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αλέκο Χρυσανθακόπουλο το 2019.

Λάτρης του αθλητισμού, δρομέας κάθε είδους μικρής, μεγάλης, επίπεδης, ορεινής κλπ διαδρομής ήταν ο Χριστόφορος Δουραμάνης, που είχε πάρει μέρος και σε αγώνες ταχύπλοων, ελεύθερων καταδύσεων, off road 4X4 κλπ. Το 2018 αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε «αποστολή επιβίωσης» στον Αγιο Δομίνικο της Καραϊβικής. Πρόκειται για την παραγωγή του γνωστού τηλεοπτικού παιχνιδιού «Survivor». 4.000 οι υποψήφιοι, έφτασε μάλιστα μέχρι τους 25 ημι-φιναλίστ, χωρίς να επιλεγεί στην τελική 6άδα.

ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Η διοίκηση του ποδοσφαιρικού τμήματος της Παναχαϊκής καθώς επίσης και σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια του Χριστόφορου Δουραμάνη.
Ο Χριστόφορος Δουραμάνης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Παναχαϊκής.
Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και κουράγιο στους οικείους του αυτές τις δύσκολες ώρες.
Καλό σου ταξίδι Χριστόφορε...

ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος του Παμπελοποννησιακού Σταδίου Βασίλης Ζώτος εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για τον απροσδόκητο θάνατο του Χριστόφορου Δουραμάνη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Ο Χριστόφορος Δουραμάνης ήταν ένας από τους πιο γνωστούς δρομείς υγείας της πόλης και διετέλεσε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ως εκπρόσωπος της παράταξης «Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη».

ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΟΥΡΑΜΑΝΗΣ (1953-2022)
Ο Χριστόφορος διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης» για δύο θητείες (2010-2015). Πρωταθλητής στα νιάτα του στην θάλασσα, στα ταχύπλοα σκάφη, με συμμετοχή και διακρίσεις σε πολλούς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ στην συνέχεια τον τράβηξε το τρέξιμο και οι μεγάλες αποστάσεις. Ενεργός αθλητής έως και σήμερα... Χειρίστηκε δύσκολα θέματα για την επιβίωση του Συλλόγου, και πέτυχε πολλά προς όφελος του Συλλόγου με αποκορύφωμα την οικονομική τακτοποίηση και την στέγαση του Συλλόγου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Ο ίδιος υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Ευτύχησε να έχει για σύζυγό του την Αγγελική Χριστοπούλου (αθλήτρια βόλεϊ & δρομέα) και να αποκτήσει δύο υπέροχα παιδιά τον Νίκο και την Θάλεια (αθλήτρια βόλεϊ). Δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας και μας θλίβει όλους βαθύτατα ο αδόκητος τρόπος που έφυγε...Η σκέψη μας θα είναι στην οικογένειά του...Καλό παράδεισο φίλε Χριστόφορε.
Από το Δ.Σ.

ΣΔΥΠ

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πάτρας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τον απρόσμενο χαμό του εξαίρετου συναθλητή και φίλου, Χριστόφορου Δουραμάνη. Μια σπάνια προσωπικότητα, μια ελεύθερη ψυχή έφυγε για τον παράδεισο, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό... Η σκέψη μας στην οικογένειά του... Καλό παράδεισο Χριστόφορε....
"Ας απελευθερωθούμε από τους κοινούς φόβους, γιατί η κατάκτηση της αφοβίας είναι υπέρτατη κατάκτηση. Ας μην παρασυρόμαστε από το ορμητικό ποτάμι της προσκόλλησης που κυλάει πάντα αντίθετα από την ψυχική μας γαλήνη. Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Μόνο έτσι θα γίνουμε κυρίαρχοι της ζωής μας!"
Χριστόφορος Δουραμάνης

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Οργανωτική Επιτροπή της Διοργάνωσης, 4ο Αρχαίο Ασκληπιείο Σκάλας - Νεόκαστρο Ναυπακτίας 2022, σε ανακοίνωσή της, για την απώλεια του δρομέα Χριστόφορου Δουραμάνη, αναφέρει: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, του προσωπικού μας φίλου και Συναθλητή μας Χριστόφορου Δουραμάνη. Δυστυχώς δεν έχω την ψυχική δυνατότητα, να γράψω κάτι παραπάνω. Ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ας καλπάσει με την Δύναμη του και την Δρομικότητά του, σε όλα τα Επουράνια. Δύο φώτο, από το συγκεκριμένο σημείο και άδικο Αδιευκρίνιστο χαμό του. Καλό Ταξίδι, Αδελφέ μου Χριστόφορε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

KIMΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι αναμνήσεις μου με το Χριστόφορο
.. Για να μην χάσουμε άλλους φίλους δρομείς...
Με τον Χριστόφορο έχουμε την ίδια ηλικία , είμαστε συμμαθητές στο Δ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών , όπως και τον Ανδρέα Μαζαράκη.
Με τον Χριστόφορο θυμαμε ότι πέζαμε κρυφά ποδόσφαιρο στο προαύλιο του Γυμνασίου τις ώρες των διαλειμματων η των κενων ωρών
Διακρινόταν από τότε για τις αθλητικές του ικανότητες , το τσαγανο του και το πεισμα του να μη τα παρατάει αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της νίκης.
Αυτό το είχα εντυπωθει στα παιδικά μου χρόνια τόσο έντονα και ανεξάρτητα αν παίζαμε στην ίδια ομάδα είτε αντίπαλοι ώστε παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια αυτές οι εικόνες παραμένουν ανεξίτηλες στο μυαλο μου μέχρι σήμερα.
Όμως στην τρίτη Γυμνασίου τότε αποφασισε να αλλάξει σχολείο και οι δρόμοι μας χάθηκαν.
Τον ξανασυνάντησα μετά από πολλά χρόνια στο γήπεδο Κουκούλι να περπατά όταν έμενα ήδη με είχε τραβήξει το καθημερινό τρέξιμο με τον φίλο Αλέκο Κοτρωνοπουλο.
Εκεί γνώρισα τον αείμνηστο Γιώργο Αντύπα , πρόεδρο τότε του ΣΔΥΠ και άλλους φίλους δρομείς και εντάχθηκα σαν μέλος στον σύλλογο δρομέων υγείας.
Τότε τρέχαμε για την υγεία μας , σε μικρές και ασφαλείς διαδρομές , σε ασφάλτινο δρόμο.
Οι αγώνες που κάναμε ήταν ο γύρος της Πάτρας, ο μαραθώνιος και ο ημιμαραθώνιος της πόλης ,η τροφοδοσία μας είχε μόνο νερό και μπανάνες και καμιά πορτοκαλάδα.
Τα παπούτσια συμβατικά .
Κανείς δεν διανοειτο να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για διακρίσεις.
Οι χρονομετρησεις είναι για την κατάταξη και μόνο και όχι για τον έλεγχο τον αθλητών
Η συμμετοχή μας ήταν δωρεάν , δεν διανοειτο δρομέας να πληρώσει για να τρέξει.
Μετά εντάχθηκε στο σύλλογο και ο Ανδρέας και στην συνέχεια και ο Χριστόφορος για να ξαναπιασουμε το αθλητικό νήμα που είχε κοπεί στο Γυμνάσιο όπως είχε η μοιρα ορίσει το πεπρωμένο μας.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά στο καθενα για τις αθλητικές δραστηριότητες και διακρίσεις του Χριστόφορου καθώς και το έργο που έχει αφήσει πίσω του σαν πρόεδρος του συλλόγου Φειδιππίδη.
Είναι Μεγάλη η απώλεια από τον απροσδόκητο θάνατο του και ειδικά στην διάρκεια αθλητικών αγώνων που υποτίθεται ότι συμμετέχουμε για να κερδίσουμε την ζωή και όχι να την χάσουμε.
Το τι φταίει για τον άδικο θάνατο του Χριστόφορου υπάρχουν οι αρμόδιοι που θα αποφανθούν και δεν είναι δικό μου έργο
Αλλά δυστυχώς όλο και ποιο συχνά ακούμε για τραγικά περιστατικά δρομέων που χάνουν τη ζωή του στη διάρκεια των αγώνων και αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους και ειδικά αυτούς που παιδαγωγούν δρομείς.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι.
Ας πω και τον δικό μου ταπεινό λογο
Να αντισταθούμε στο πειρασμό του πρωταθλητισμου
Ας ακούσουμε τη φωνή του Σώματος μας .
Να μην γίνει ο Αθλητισμός εθισμός και εξάρτηση και
Ας βρούμε το χρόνο να ξεκουραζόμαστε και τέλος
Να πετάξουμε το ρολόι του χρονομέτρου.
Φίλε , Δρομέα και Συμμαθητή Χριστόφορε να έχεις καλό Παράδεισο.
Ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech