Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαμουζέλου – Aφιερωμένη στα 70 χρόνια του ΠΣΑΤ

Κυριακή, Μάιος 8, 2022 - 10:30μμ
«Η ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα & στον Κόσμο»

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαμουζέλου « Η ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα & στον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαϊου στο Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί ο σημαντικός τους ρόλος και η επίδρασή τους στον αθλητισμό και στην κοινωνία.
«Τα 70 χρόνια του ΠΣΑΤ και ο σκοπός της ενίσχυσης του «Λογαριασμού Αλληλεγγύης» ήταν ευκαιρία να γίνει υποστηρικτής της έκδοσης, που φέρνει στο προσκήνιο τη διαχρονική συμπόρευση της αθλητικής δημοσιογραφίας με τον αθλητισμό και την αλληλεπίδραση στην εξέλιξή τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Το βιβλίο αποκαλύπτει γεγονότα και πρόσωπα του χώρου, που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην μακρόχρονη διαδρομή του και παρουσιάζει στους αθλητικούς συντάκτες του σήμερα την βαριά κληρονομιά που έχουν. Γιατί δεν προβάλλουν μόνο τα σπορ, αλλά διαμορφώνουν τάσεις, επιλογές, απόψεις στην κοινωνία και ειδικά στη νεολαία».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΤΟΔΑ του Παν. Πελ/σου, δημοσιογράφος Γιώτα Αντωνοπούλου στην τοποθέτησή της τόνισε ιδιαίτερα ότι: «Το βιβλίο είναι "εγχειρίδιο βάσης" το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικούς μελετητές. Πέραν από τη συγκεντρωτική και συστηματική καταγραφή της πορείας των αθλητικών ΜΜΕ με πολλά άγνωστα στοιχεία, το βιβλίο αναδεικνύει μια διάσταση ευρύτερου κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος: το γεγονός πως ο αθλητικός Τύπος σε κάθε χρονική περίοδο της εξέλιξής του αποτέλεσε κοινωνικό παράγωγο και κοινωνικό επιφαινόμενο, δηλαδή η μορφή και το περιεχόμενό του προέκυπταν ως κοινωνική ανάγκη κι αποτελούσαν καθρέπτη των κοινωνικών διεργασιών.»
Ο συγγραφέας Γιάννης Μαμουζέλος επισήμανε ότι: «...το βιβλίο είναι μια πρωτότυπη επίτομη ιστορία, που με ελκυστική γραφή μεταφέρει την εμφάνιση και εξέλιξη των αθλητικών ΜΜΕ, φέρνοντας συνάμα στην επικαιρότητα ότι άνθρωποι των σπορ πρωταγωνίστησαν στη γέννηση αθλητικών εντύπων και ότι αθλητικοί συντάκτες δημιούργησαν θεσμούς που ανέπτυξαν τα σπορ στον 20ό αι.! Το βιβλίο είναι πολλαπλά ενδιαφέρον και χρήσιμο όχι μόνο για αθλητικούς συντάκτες, αλλά για σπουδαστές και μελετητές των «Μέσων & της δημοσιογραφίας», για ανθρώπους του αθλητισμού και φιλάθλους, καθώς περιέχει στοιχεία για τη δημιουργία και ανάπτυξη τόσο των έντυπων όσο και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ».
Την εκδήλωση τίμησε η χρυσή ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία σε σύντομη τοποθέτηση αναφέρθηκε εμφατικά «στη στενή και εσωτερική σχέση αθλητών-αθλητικών συντακτών» και στο πόσο οι τελευταίοι επιδρούν στις σκέψεις, στη ψυχολογία, στις εκδηλώσεις των πρώτων!» Για να συμπληρώσει ότι «ένα βιβλίο όπως «Η ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ» είναι ευκαιρία για όλους να σκεφθούν πόσο είναι αναγκαία η υπευθυνότητα, αξιοπιστία και εγκυρότητα δημοσιογράφων & media».
Στη συνεισφορά του συγγραφέα στον κλάδο και στην τεκμηρίωση του αθλητισμού μέσα από τα βιβλία του αναφέρθηκε ο πρόεδρος Επί Τιμή του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης, ενώ ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Μηνάς Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «εξαρχής θεώρησαν πως άξιζε να εκδοθεί ένα τέτοιο βιβλίο γιατί συντελεί στην εμβάθυνση της αντίληψης των φιλάθλων και γενικά των αναγνωστών για κάτι που τους απασχολεί καθημερινά, δηλ. τα αθλητικά ΜΜΕ και την αθλητική δημοσιογραφία».
*Η φωτογραφική κάλυψη της παρουσίασης έγινε από τον Βασίλη Κουτρουμάνο, μέλος του ΠΣΑΤ.

v

Υποστήριξη: SilkTech