Ξύλο στις κερκίδες, ψάρια στον πάγκο: Τα επεισοδιακά ραντεβού ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο Κύπελλο!

Τετάρτη, Απρίλιος 27, 2022 - 12:00μμ
Τρία ματς γεμάτα επεισόδια που έμειναν αξέχαστα

Από... πάντα, τα παιχνίδια ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, ακόμα και αν δεν είχαν να κρίνουν κάτι ουσιαστικό, ήταν μεγάλα ντέρμπι. Ειδικά οι οπαδοί των δύο ομάδων κρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες σε υψηλά επίπεδα αυτή την κόντρα, αφού στο παρελθόν έχουν γίνει πολλά ανάμεσά τους. Mια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τρία ματς για τη ίδια διοργάνωση ανάμεσα σε «ασπρόμαυρους» και «ερυθρόλευκους» στη Θεσσαλονίκη, που έμειναν αξέχαστα για εξωαγωνιστικούς παράγοντες!
Όταν η Τούμπα έγινε... εμπόλεμη ζώνη με φωτιές και τραυματίες (1990)
Μπορεί αυτό να μην είχε... σχεδόν καμία σχέση με τον Ολυμπιακό, όμως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στις 10 Ιανουαρίου του 1990, στο πρώτο ματς των δύο ομάδων στην Τούμπα για τους «16» του Κυπέλλου, «έμπλεξαν» με την αστυνομία σε μια από τις μεγαλύτερες συμπλοκές όλων των εποχών! Όλα ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες πέτρες έπεφταν βροχή από τη Θύρα 4 προς την εστία που υπερασπιζόταν ο Ηλίας Ταληκριάδης, με την ένταση να μεγαλώνει όσο περνούσε η ώρα. Έτσι, μια διμοιρία των ΜΑΤ επιστρατεύτηκε για να προστατεύει τον τερματοφύλακα των Πειραιωτών, κάτι που συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το ότι οι ομάδες άλλαξαν εστίες, μέχρι το 57΄όπου έγινε το πρώτο μεγάλο λάθος.
Μια νέα διμοιρία, για την οποία δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιος έδωσε την εντολή, αποφάσισε να κάνει «ντου» στη Θύρα 4 και το ξύλο που έπεσε ήταν ανελέητο. Όταν κάπως ηρέμησε η κατάσταση και ενώ το ματς συνεχιζόταν όλη την ώρα κανονικά (!), οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβαλαν φωτιά στα κάγκελα με σκοπό να «αμυνθούν». Στο 86' ήταν το... τελειωτικό χτύπημα, αφού τα κάγκελα κατέρρευσαν με αποτέλεσμα οι συμπλοκές να μεταφερθούν εντός αγωνιστικού χώρου. Μικρή διακοπή οκτώ λεπτών και επιστροφή στην αγωνιστική δράση για... στην καλύτερη περίπτωση 40'' υπό τον φόβο των επεισοδίων, με τον ΠΑΟΚ τελικά να είναι ο νικητής με 1-0.

Τελικός απολογισμός, αμέτρητα καμένα περιπολικά, γενικές καταστροφές στα πάντα, 56 τραυματίες εκ των οποίων οι 36 αστυνομικοί, ενώ επτά άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι Θεσσαλονικείς κατηγόρησαν την αστυνομία για το όλο σκηνικό, ενώ διάφορες εκδοχές από τότε, αναφέρουν ότι οι συμπλοκές ήταν τόσο γενικευμένες, που συνεχίστηκαν ακόμα και δύο χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο!


Οι γαύροι στον πάγκο του Ολυμπιακού και το ξύλο Μανωλά-Τσόρι με οπαδούς του ΠΑΟΚ (2014)

H κληρωτίδα έχει κέφια και αποφασίζει να «βγάλει» το ζευγάρι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Οι «ερυθρόλευκοι» αν και στο πρώτο ματς στον Πειραιά έχουν πάρει τη νίκη (2-1), το αποτέλεσμα δεν λέει και πολλά αφού οι Θεσσαλονικείς ουσιαστικά έψαχναν ένα γκολ μόνο. Στη ρεβάνς, 16 Απριλίου του 2014, η… φάση μύριζε μπαρούτι και όπως ήταν λογικό και επόμενο, όλοι περίμεναν ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Τελικά το παιχνίδι δεν θα αρχίσει την προκαθορισμένη ώρα του αλλά 75’ ολόκληρα λεπτά αργότερα και αυτό γιατί ένας οπαδός των γηπεδούχων μπήκε μέσα και γέμισε των πάγκο των Πειραιωτών με ψάρια, συγκεκριμένα γαύρο, για να πικάρει τους αντιπάλους του!

Μόλις αντιλήφθηκαν τι έχει συμβεί, άνθρωποι του ΠΑΟΚ πήγαν στο «επίμαχο» σημείο, όπου λέγεται ότι η μυρωδιά ήταν αποπνικτική, προσπαθώντας να καθαρίσουν με απορρυπαντικά, σκούπες, νερά και ό,τι άλλο καθαριστικό υπήρχε! Οι παρατηρητές της ΕΠΟ ζήτησαν από τον διαιτητή Μάνταλο να επιθεωρήσει την κατάσταση, τονίζοντας ότι έχει πρόθεση να ξεκινήσει τον ημιτελικό της Τούμπας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξουν οι πάγκοι, αφού δεν μπορούσες να σταθείς δίπλα τους. Μάλιστα ακόμα και ο Ιβάν Σαββίδης κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να επισπεύσει τις διαδικασίες, με… τελικό αποτέλεσμα να τσακωθεί με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Τελικά το ματς έγινε, ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 και προκρίθηκε στο τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

 Τα επεισοδιακά ραντεβού Κυπέλλου

Πάντως το όλο θέμα είχε και τρίτο ημίχρονο, αφού κατά την αποχώρηση των παικτών του Ολυμπιακού για τα αποδυτήρια, όπως φαίνεται και από τα βίντεο, ομάδα οπαδών μπαίνει και κινείται προς το μέρος τους, με χαρακτηριστική να είναι η εικόνα όπου Κώστας Μανωλάς, Τσόρι Ντομίνγκες και Χαβιέρ Σαβιόλα, παίζουν κανονικό ξύλο με τον κόσμο για να προστατευτούν, την ώρα που έπεφταν και καπνογόνα προς το μέρος τους!


Η επίμαχη φάση Μακ-Καπίνο, οι διακοπές και οι μάχες οπαδών-ΜΑΤ (2016)

Δύο χρόνια αργότερα και οι νωπές μνήμες της γενικότερης έντασης από τις «μάχες» εντός αγωνιστικού χώρου, είχαν ανεβάσει την έχθρα στα ύψη και όλοι μιλούσαν για πολεμικό σκηνικό. Ξανά ημιτελικός Κυπέλλου, πρώτο ματς στην Τούμπα στις 2 Μαρτίου 2016. Μπορεί ο Μακ να έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ από νωρίς, όμως η κεφαλιά του Καμπιάσο και το σουτ του Φουστέρ στην κίνηση έκαναν την ανατροπή. Ο χρόνος κυλούσε εις βάρος φυσικά των «ασπρόμαυρων» που έψαχναν μια λύση και στο 85’ ήρθε η φάση που τίναξε το παιχνίδι στον αέρα! Ο Μακ μπήκε προς την περιοχή του Ολυμπιακού, ο Καπίνο βγήκε να τον σταματήσει, με τον Σλοβάκο να πέφτει στο έδαφος ζητώντας πέναλτι και τον διαιτητή Παππά να δείχνει να συνεχιστεί το ματς!

Αμέσως όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ την… έπεσαν στον «άρχοντα» του αγώνα με σκοπό να του αλλάξουν απόφαση, την ώρα που ο Τούντορ στον πάγκο ήταν έξαλλος. Με τους παίκτες να έρχονται στα χέρια, ο Μακ είδε την κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία, ενώ πήγε προς τον επόπτη γραμμής και απαίτησε να του δώσει το χέρι του! Λίγο πριν συμπληρωθεί το 89ο λεπτό, τα πρώτα καπνογόνα έκαναν την εμφάνισή τους πίσω από την εστία του Καπίνο, με τους παίκτες να τρέχουν στη φυσούνα, αφού οι οργανωμένοι οπαδοί των Θεσσαλονικιών «μπούκαραν» στο χορτάρι και άρχισαν μάχες με τις μονάδες των ΜΑΤ.

Μετά από αρκετή ώρα, αποφασίστηκε οι δύο ομάδες να ξαναβγούν στον αγωνιστικό χώρο να παίξουν 2-3’ ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά ο ημιτελικός. Το… όνειρο αυτό κράτησε μερικά δευτερόλεπτα, μιας και σημειώθηκε νέα μεγαλύτερη εισβολή! Ο αγώνας κατοχυρώθηκε στον Ολυμπιακό με 3-0 άνευ αγώνα, ενώ στη ρεβάνς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην αγωνιστεί, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

πηγη: sportfm.gr

Υποστήριξη: SilkTech