Τσιτσιπάς: Η αφαίρεση δύο πόντων λόγω toilet breaks και η ήττα από τον Αλκαράθ (βίντεο)

Σάββατο, Απρίλιος 23, 2022 - 5:33μμ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Η Μεγάλη Παρασκευή (22/4) βρήκε τον Στέφανο Τσιτσιπά να δίνει δύο σκληρές μάχες, έχοντας μία νίκη και μία ήττα. Αρχικά υπέταξε τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Barcelona Open, όπου εκεί όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία του φτάνοντας στους 4, αφού έχασε από τον Νο 11 της παγκόσμιας κατάταξης, Κάρλος Αλκαράθ.

Στη συγκεκριμένη πάντως αναμέτρηση, που κράτησε πάνω από 2 ώρες και 10 λεπτά, ουδείς μπορεί να έχει παράπονο από το σθένος και την αυταπάρνηση που έδειξε ο Στέφανος, μαζί με την refuse to lose νοοτροπία του. Στο δεύτερο σετ ήταν με την πλάτη στον τοίχο χάνοντας με 4-1 από τον Αλκαράθ όμως πήρε τέσσερα απανωτα games και έφτασε σε μία τρομερή ανατροπή, για να διεκδικήσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά στο τρίτο σετ.

Κάπου εκεί ο Έλληνας πρωταθλητής έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πικραμένος και αδικημένος αφού είδε τον διαιτητή να τον τιμωρεί με δύο point penalty για το toilet break που πήρε στα μέσα του τρίτου σετ (με το σκορ στο 0-3 εις βάρος του) και έτσι από εκεί που έχανε με 0-30 στο τέταρτο game, βρέθηκε να το χάνει εντελώς ξαφνικά και να υποχρεώνεται να ξαναρχίσει από το πέμπτο game.

Όσο για τον ακριβή λόγο της τιμωρίας; Ο διαιτητής, με τον οποίο είχε θερμό διάλογο ο Τσιτσιπάς εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες του για την απόφαση, εφάρμοσε κατά γράμμα τον κανονισμό και δεν χαρίστηκε στον Έλληνα αθλητή ούτε... δευτερόλεπτο, αφού από τη στιγμή που δεν επέστρεψε στα 90 δευτερόλεπτα για να συνεχιζόταν το ματς, τον τιμώρησε με αφαίρεση δύο πόντων.

Αυτοί είχαν να κάνουν με τα συνολικά δευτερόλεπτα που καθυστέρηση να ξαναβγεί στο κορτ, με τον Τσιτσιπά να το κάνει με 50 δευτερόλεπτα καθυστέρηση και να τιμωρείται με αφαίρεση πόντου για κάθε 25 δευτερόλεπτα. Από την πλευρά του ο Τσιτσιπάς έπεσε από τα σύννεφα από την αυστηρότητα που επέδειξε ο διαιτητής σε ένα κρίσιμο σημείο του ματς ενώ υπενθύμισε πως και ο αντίπαλός του είχε προβεί σε ανάλογη καθυστέρηση μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου σετ.

Ο διαιτητής αντέκρουσε τις κατηγορίες του Τσιτσιπά υποστηρίζοντας πως ο Ισπανός δεν ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο που είχε στη διάθεσή του, κάτι όμως που δεν ισχύει, με τον Αλκαράθ να καθυστερεί 7,5 λεπτά να επιστρέψει στο κορτ.

Ήταν δε τέτοια η ένταση του "Στεφ" ώστε να πει στον διαιτητή πως θα έπρεπε να απολυθεί για αυτό το λάθος που έκανε και την τιμωρία που του επέβαλε.

Σημειώνεται πως μετά την πρόσφατη αλλαγή στους κανονισμούς, ο κάθε αθλητής δικαιούται 5 συνολικά λεπτά για toilet break (3 λεπτά της κανονικής διακοπής και 2 έξτρα λεπτά για αλλαγή ρούχων), κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ο διαιτητής εφάρμοσε απολύτως σωστά τους κανονισμούς και τιμώρησε με αφαίρεση δύο πόντων τον Τσιτσιπά, όμως την ίδια ώρα δεν έκανε το ίδιο όταν υπήρχε αντίστοιχη παράβαση από πλευράς του Ισπανού αθλητή.

Υποστήριξη: SilkTech