ΝΟΠ: Γνωρίστε την κωπηλασία στην Πάτρα!

Τρίτη, Απρίλιος 5, 2022 - 10:51πμ
Νέο τμήμα στον ΝΟΠ

Από την Παρασκευή στις 8 Απριλίου στα εγκαίνια της ανοιχτής εκδήλωσης «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»  έως και την Κυριακή 10 Απριλίου οι  ομοσπονδίες πολλών αθλημάτων που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα θα βρίσκονται στον χώρο της  έκθεσης εντός του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου “Δημήτριος Τόφαλος”.  Εκεί θα είναι και η ομοσπονδία της κωπηλασίας σε συνεργασία με τον ΝΟΠ.

 Μιλήσαμε με την κ.  Άννα Αναστασίου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, προπονήτρια κωπηλασίας και πρώην αθλήτρια στον Ν.Ο. Καστοριάς, για να μας πει λίγα λόγια για το άθλημα που έχει κάνει την εμφάνιση του στην πόλη μας.

 Η κωπηλασία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο του Ελληνικού αθλητισμού καθώς έχει να μετρήσει αρκετές επιτυχίες, με μεγαλύτερη την διάκριση του Στέφανου Ντούσκου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2020 στο Τόκυο.

Η Παρουσία της στην Ελλάδα χρονολογείται από το 1885 με πρώτο σύλλογο το Όμιλο Ερετών στον Πειραιά ενώ ένας από τους πρώτους συλλόγους που ανέπτυξαν το άθλημα της κωπηλασίας ήταν και ο Παναχαϊκός Γυμναστικός σύλλογος  εδώ στην Πάτρα  που ιδρύθηκε το 1891. O NOΠ υπήρξε από τα πρώτα σωματεία που είχε προσπαθήσει να αναπτύξει το άθλημα στην δεκαετία του 30 αλλά με τον πόλεμο οι υποδομές καταστράφηκαν.  Από τότε ενώ οι άλλες πόλεις καλλιέργησαν το άθλημα με εισροή αθλητών, μελών και ανάδειξη πρωταθλητών, στην Πάτρα υπήρξε στασιμότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια στο  Ναυτικός Όμιλος Πατρών η κωπηλασία ξανακάνει την εμφάνισή της . Αυτή τη φορά θέλουμε να πιστεύουμε πως θα εδραιωθεί και θα προσελκύσει τον κόσμο της Πάτρας, μικρούς και μεγάλους μιας και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Κάνουμε μια νέα αρχή , μια δυναμική προσπάθεια για την κωπηλασία που λείπει από μια πόλη που θέλει να θεωρείται ναυτική και κέντρο ναυταθλητισμού.

Ο Όμιλος ήδη διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό όπως βάρκες, κωπηλατοεργόμετρα,  στα οποία όμως  πρέπει να προστεθούν και άλλα ώστε οι αθλητές να έχουν τη δυνατότητα  να προπονηθούν  και όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το άθλημα να έχουν τα κατάλληλα μέσα.

Αυτό όμως που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και δυσχεραίνει την εξέλιξη του τμήματος της κωπηλασίας είναι η αδυναμία πρόσβασης στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται μπροστά στις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ. Είναι προφανές πως η προπόνηση απαιτεί είσοδο στη θάλασσα και η είσοδος αυτή πρέπει να είναι εκεί που βρίσκονται οι βάρκες.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όσων εμπλέκονται στον θαλάσσιο χώρο που μπορεί να διεξαχθεί το άθλημα και περιμένουμε  σύντομα να βρεθεί η λύση.

Χρειάζεται οι υπεύθυνοι να δουν την όλη προσπάθεια με πνεύμα συνεργασίας προς όφελος της πόλης. Ένα νέο άθλημα έχει να δώσει πολλά όχι μόνο στον τοπικό αθλητισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στον αθλητικό τουρισμό με όσα μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία της Πάτρας.

Ωστόσο γιατί να επιλέξει κάποιος το άθλημα της κωπηλασίας?

Γιατί αρχικά τα οφέλη στην βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης είναι σημαντικά. Έχουμε βελτίωση στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα που αυτό σημαίνει βελτίωση της αντοχής.

Αύξηση της δύναμης με την μυϊκή ενδυνάμωση που γίνεται μέσα από την κωπηλατική κίνηση και την αντίσταση του νερού. Μυϊκή ενδυνάμωση όλου του σώματος μια και συμμετέχουν όλες οι βασικές μυϊκές ομάδες των μελών του σώματος δηλαδή ποδιών, κορμού, χεριών, κοιλιακής χώρας. Βελτίωση του νευρικού συστήματος, επαφή με το εξωτερικό  περιβάλλον, τη θάλασσα, τη φύση συμβάλλοντας ενεργά στην ψυχική μας υγεία.

Το άθλημα της κωπηλάσιας με μια λέξη είναι συναρπαστικό και δεν είναι τυχαίο πως όποιος το γνωρίσει δεν το αλλάζει με κανένα άλλο. 

Υποστήριξη: SilkTech