ΕΠΟΣ: Βρήκαν 40 μπάλες σε σκεπή εκκλησίας στην Ιταλία

Παρασκευή, Απρίλιος 1, 2022 - 7:30μμ
Μια από τις μπάλες ήταν μοντέλο για το Μουντιάλ του 1978

Καθάρισαν μετά από χρόνια τη σκεπή και βρέθηκαν μπροστά στο απίστευτο θέαμα. Μια από τις μπάλες ήταν μοντέλο για το Μουντιάλ του 1978
Είσαι έτοιμος να κάνεις το σουτ και είσαι σίγουρος πως η μπάλα θα πάει στα δίχτυα, ωστόσο δεν υπολογίζεις καλά τη δύναμή σου και η μπάλα φεύγει στο δίπλα χωράφι, στην ταράτσα του απέναντι σπιτιού ή ακόμα και στο γκρεμό και χάνεται για πάντα. Πόσες φορές δεν έχουν ζήσει αυτό το σκηνικό όσοι στα παιδικά τους χρόνια έπαιζαν μπάλα όπου έβρισκαν χώρο.
Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στην μεγάλη πλατεία μπροστά από την εκκλησία του Απόστολου Θωμά στην πόλη Άσκολι Πικένο της Ιταλίας. Οι αρχές της πόλης άρχισαν διαδικασίες αποκατάστασης της εκκλησίας από τις ζημιές που είχε υποστεί σε έναν σεισμό του 2016 και όταν ο γερανός ανέβηκε ως την σκεπή οι εργάτες ανακάλυψαν έναν μικρό θησαυρό! Εκεί... κείτονταν περίπου 40 μπάλες ποδοσφαίρου που είχαν τόσο άδοξα χαθεί σε δεκάδες απογευματινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες των παιδιών. Κάποιες μάλιστα ήταν πολλών ετών. Το σημείο μετατρέπεται μόνιμα σε... γήπεδο και η παράδοση κρατά μέχρι τώρα.
«Πολλές από τις μπάλες ήταν πρόσφατες. Μέχρι και σήμερα τα παιδιά παίζουν στην πλατεία», λέει ο δήμαρχος της πόλης, Μάρκο Φιοραβάντι.
Μάλιστα οι εργάτες άφησαν μπροστά από την εκκλησία κάποιες από τις μπάλες που ήταν ακόμα σε καλή κατάσταση και όταν εμφανίστηκαν τα παιδιά μετά το σχολείο τις... αξιοποίησαν καταλλήλως.
Μια από τις μπάλες μάλιστα ήταν τουλάχιστον... ιστορική καθώς προερχόταν από την εποχή του Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή!
«Πρέπει να φτιάξουμε ένα μνημείο γι' αυτές και να τις τιμούμε», αναφέρει ένας από τους κατοίκους. «Σίγουρα αρκετές από αυτές είναι δικές μου», συμπληρώνει ένας άλλος.
«Αυτές οι μπάλες είναι η απόδειξη για το ποδόσφαιρο που παίζεται στις ιταλικές πλατείες και μπροστά από τις εκκλησίες. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες είναι πολύ παλιές. Φαντάζομαι την στενοχώρια αυτών των παιδιών όταν τις έχασαν και δεν μπορούσαν να τις ανακτήσουν. Αυτές ήταν ωραίες εποχές», λέει ο υπεύθυνος του δήμου για την αθλητισμό, Νίκο Σταλόνε.
Κάποιοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία να συγκρίνουν εκείνες τις εποχές με το τώρα: «Γι' αυτό δεν πάμε πια στο Μουντιάλ. Τα παιδιά δεν παίζουν πια μπάλα στους δρόμους», λέει ένας κάτοικος.

Υποστήριξη: SilkTech