ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το βίντεο της σφαγής για το πέναλτι του Γαλάκου το 1980

Παρασκευή, Οκτώβριος 6, 2023 - 12:02πμ
Πρωτοσέλιδα τα επεισόδια στην "Απογευματινή" (συλλογή Γιώργου Νικητόπουλου)

Πάτρα 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος περιόδου 1980-'81, Κυριακή 5 Οκτωβρίου στην Αγυιά, ακριβώς σαν σήμερα!

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Σκόρερς: 70' Χαρδαλιάς - 85 'Γαλάκος (πεν.)

Πολύ καλή η Παναχαική έχασε άδικα τους δύο βαθμούς της νίκης, εξαιτίας του διαιτητού Ιωαννίδη που είδε πέναλτι στο 88, όταν μετά από μακρινή μπαλιά του Καραβίτη προς τον Γαλάκο, ο τελευταίος ανετράπη ένα μέτρο έξω από την μεγάλη περιοχή του Μητσέα. Ετσι ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει αήττητος από την Πάτρα. Είχε προηγηθεί η Παναχαική στο 70 με τον Χαρδαλιά μετά από πάσα του Σπανοσωτηρόπουλου. Μετά το τέλος του παιχνιδιού ακολούθησαν επεισόδια που στοίχισαν την τιμωρία του γηπέδου της Παναχαικής για μία αγωνιστική. Οι συνθέσεις των αντιπάλων:

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Μητσέας, Σπανοσωτηρόπουλος, Αποστολίδης, Κίζας, Ψαρ ράς, Σταματόπουλος, Νταλάκας, Βάγκνερ (75 Ούτσικας), Δαβουρλής (33 Χαρδαλιάς), Παπαγιαννόπουλος, Σπεντζόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αρβανίτης, Κυράστας, Δαμιανίδης, Παπαδόπουλος, Νοβο σέλατς, Κουσουλάκης, Νικολούδης (60 Καραβίτης), Λεμονης (80 Καλτσάς), Γαλάκος, Ξανθόπουλος, Ορφανός.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο -για πρώτη φορά στη δημοσιότητα- από το αρχείο του Στέλιου Αποστολόπουλου και του Βασίλη Χρυσαΐτη (θερμά τους ευχαριστούμε), γιου του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή, Τάσου Χρυσαΐτη. Ακολουθεί απόσπασμα από την αθλητική εκπομπή του Παύλου Γερακάρη με σχολιασμό από τον Πρόεδρο της Παναχαικής Τάσο Χρυσαίτη και τον υπεύθυνο του ποδοσφαρικού τμήματος του Ολυμπιακού Μιλτιάδη Μαρινάκη, πατέρα του νυν προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ας ξεκινησουμε με τους τιτλους των εφημεριδων που δινουν το στιγμα του παιχνιδιου:

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6/10/1980:
ΜΑΚΕΛΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑ
Με το πεναλτυ ισοφαρισε ο Ολυμπιακος 1-1 και αμεσως εγινε σεισμος
ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΝΑΛΤΥ
Ο διαιτητης εφυγε με τη προστασια 4 περιπολικων
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 7/10/1980:
ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ ΑΓΡΙΑ ΠΡΟΧΤΕΣ Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Όλα ξεκινησαν από το 87΄ όταν ο θεσσαλονικεας διαιτητης Ιωαννιδης (37χρονος «εμπορος επιπλων») "μετετρεψε" σε πεναλτυ ενα φαουλ εξω απο τη περιοχη της Παναχαϊκης χαριζοντας την ισοπαλια στους Πειραιωτες.

Αυτό πυροδοτησε εντονες αντιδρασεις στη κερκιδα και τον αγωνιστικο χωρο. Οι αντιδρασεις ενταθηκαν με το σφυριγμα της ληξης. Ο ρεφερυ παρεμεινε για μεγαλο διαστημα στο κεντρο του γηπεδου φρουρουμενος από δεκαδες αστυνομικους.

Οι αγανακτισμένοι φιλαθλοι δεν παρατησαν τον κλοιο παρα τις συνεχεις εκκλησεις των ανθρωπων της Παναχαϊκης που μιλουσαν για τιμωρια του γηπεδου. 5000 κοσμος παρεμενε στις κερκιδες αποδοκιμαζοντας το διαιτητικο πραξικοπημα. Μια αποπειρα της αστυνομιας να φυγαδευσει τον Ιωαννιδη με τρια περιπολικα που μπηκαν στον αγωνιστικο χωρο δεν τελεσφορησε.

Μολις δυο ωρες μετα τον αγωνα καταφερε ο διαιτητης να φτασει στα αποδυτηρια και να συνταξει το φυλλο αγωνα. Αργοτερα ανεχωρησε με αστυνομικη συνοδεια μεχρι το Αιγιο. Περι τα 200 ατομα συγκροτησαν αργοτερα διαδηλωση στους κεντρικους δρομους της Πατρας με συνθηματα κατά της διαιτησιας και του ΠΟΚ.

Οι αγωνιστικες λεπτομερειες του αγωνα, γιατι δεν πρεπει να ξεχναμε ότι 20 περιπου χιλιαδες κοσμος συγκεντρωθηκε στην Αγυια προκειμενου να δει ποδοσφαιρο και οχι θεατρο. Το πρωτο 45λεπτο περασε χωρις μεγαλες συγκινησεις. Στο 34΄ ο Δαβουρλής εδειξε να χωλαινει και ζητησε αντικατασταση. Στη θεση του ο Λεγάτος εβαλε τον νεαρο Χαρδαλιά μετατοπιζοντας στο κεντρο τον Σπεντζόπουλο. Οι κοκκινομαυροι αγγιξαν το γκολ στο 44΄. Ο Βάγκνερ, μεταξυ μικρης και μεγαλης περιοχης δεξια, σουταρε δυνατα αλλα ο πειραιωτης γκολκίπερ απεκρουσε με θεαματικη εκτιναξη.
Μετα το 60΄ αρχισε να φαινεται η υπεροχη της Παναχαϊκης, ιδιαιτερα στον τομεα της φυσικης καταστασης. Ο Ολυμπιακος εδειχνε να καταρρεει και το γκολ ηταν πια ζητημα χρονου.

Οι Πειραιωτες προσπαθουσαν να αποτρεψουν το ναυαγιο. Στο 74΄ το γηπεδο σειστηκε. Ο Αποστολίδης πηρε τη μπαλα εξω από τη πατρινη περιοχη και ξεχυθηκε στην αντεπιθεση. Περασε κάθε αντισταση, αλλαξε με τον Σταματόπουλο, ξεφυγε από τον Κυραστα που προσπαθησε να τον ανακοψει με προβολη, και, φτανοντας στη γραμμη του αουτ, εκοψε την μπαλα στο υψος της μικρης περιοχης. Παραληπτης ο 18χρονος Χαρδαλιάς που με ψυχραιμο πλασε την εστειλε στα διχτυα ενώ χιλιαδες κοκκινομαυροι φιλαθλοι στις κερκιδες εστηναν παρτυ (1-0).
Στη συνεχεια τιποτα δεν εδειχνε ότι θα αλλαζε το αποτελεσμα. Κι όχι μονο αυτό, αλλα στο 80΄ θα μπορουσε ανετα να γινει το 2-0. Όμως η απειρια του Χαρδαλιά εσωσε αυτή τη φορα τον Ολυμπιακο. Σε προδηλη θεση για γκολ, αντι να τελειωσει τη φαση, προτιμησε να δωσει στον Σταματόπουλο που βρισκοταν σε θεση οφσαϊντ.

Στο 87΄ ο διαιτητης τους τρελλανε ολους. Ο Γαλάκος, αφου πηρε τη μπαλα με το χερι (ο εποπτης Οργαντζής δεν «ειδε» τιποτα) προχωρησε και καθαρα ΕΞΩ από τη περιοχη επεσε κατω από μαρκαρισμα του Κίζα. Προς γενικη καταπληξη ο Ιωαννίδης αντι να δωσει φαουλ εδειξε το σημειο του πεναλτυ!
Παικτες και παγκος της Παναχαϊκης επεσαν να τον μεταπεισουν, κι αυτος αντεδρασε με καρτες. Την ιδια ωρα οι εξεδρες θυμιζαν καζανι διακοσιων βαθμων. Τελικα ο Γαλακος αξιοποιησε το δωρο και ο ΟΣΦΠ ισοφαρισε μεσα σε αποδοκιμασιες.
Στο λιγο χρονο που απομεινε η διαιτησια Ιωαννιδη απογυμνωθηκε κι απο το τελευταιο προσχημα. Στο 89΄ «επνιξε» χερι του ερυθρολευκου Παπαδόπουλου (μεσα στη περιοχη αυτό) σε σουτ του Σπεντζόπουλου...

Ο εποπτης Αρλέτος ηταν αψογος, ενώ ο συναδελφος του Οργαντζής συνηργησε στην αλλοίωση του αποτελεσματος, μην υποδεικνυοντας το χερι του Γαλακου στη φαση του «πεναλτυ». Πρωτος παικτης του γηπεδου ο νεοαποκτηθεις Νταλάκας, που κερδισε τη μαχη του κεντρου. Μεγαλη αποδοση ειχαν και οι Σπανοσωτηρόπουλος, Παπαγιαννόπουλος. Ο Σπεντζόπουλος εκνευριστηκε στην αρχη του αγωνα, και δεν ειχε την αναμενομενη αποδοση. Ολοι οι υπολοιποι εδειξαν μαχητικοτητα και κανεις δεν υστερησε.

Συμπληρωματικα στοιχεια απο τα ρεπορταζ της εφ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ για τον αγωνα:
- Η «πολιορκια» του διαιτητη Ιωαννίδη και του εποπτη Οργαντζή συνοδευτηκε απο αγριες αποδοκιμασιες, ριψεις αντικειμενων και ξυλωμα διαφημιστικων πινακιδων .
- Στη φαση του μη καταλογισμου του πεναλτυ εις βαρος του Ολυμπιακου, λιγο πριν τη ληξη (χερι Παπαδόπουλου) ακολουθησε νέο πανδαιμονιο και ο διαιτητης απεβαλε με απευθειας κοκκινη τον Ψαρρά γιατι, όπως εγραψε στο φυλλο αγωνος, εξυβρισε αντιπαλο.
- 7000 φιλαθλοι (4 χιλιαδες στη κερκιδα της Μακαριου και 3 στην απεναντι) ηταν, κατα την εφημεριδα, οσοι παρεμειναν για δυο περιπου ωρες στη θεση τους, διαμαρτυρομενοι για τη διαιτητικη αυθαιρεσια.
- Η παρουσια 2 αυτοκινητων της αστυνομιας ερεθισε περισσοτερο τον κοσμο.
- Το σχεδιο φυγαδευσης περιλαμβανε αρχικα και τη μεταμφιεση των διαιτητων σε αστυνομικους (!). Μαλιστα ειχε ξεκινησει στα αποδυτηρια το γδυσιμο-ντυσιμο όταν το σταματησαν γιατι θα αποτελουσε «παραποιηση στολης»!
- Σε διαμαρτυρια παραγοντων της ΠΓΕ στον Ιωαννιδη για το πεναλτυ φαντασμα, ο τελευταιος απαντησε «σφυριξα ο,τι ειδα»!
- Τεσσερις οπαδοι της Παναχαϊκης διακομιστηκαν στο νοσοκομειο «Αγιος Ανδρεας» με ελαφρα καρδιακα επεισοδια.
- Σαραντα περιπου ατομα με κασκολ και σημαιες του Ολυμπιακου οπλισμενα με ροπαλα αλυσιδες και πετρες επιτεθηκαν σε ανυποψιαστο κοσμο που εκανε τη βολτα του στη γειτονικη περιοχη των εργατικων πολυκατοικιων. Από τις επιθεσεις εσπασαν πολλα τζαμια και προκληθηκαν ζημιες σε μαγαζια, ένα περιπτερο, έναν τηλεφωνικο θαλαμο και ένα λεωφορειο του Αστικου ΚΤΕΛ.
- Ο προεδρος της ΠΑΕ Παναχαϊκη Τάσος Χρυσαϊτης δηλωσε ότι θα υποβαλει μηνυση στον διαιτητη Ιωαννιδη για αλλοιωση αποτελεσματος και για ηθικη αυτουργια στις ζημιες του γηπεδου.
- Ο προπονητης της Παναχαϊκης Σωτηρης Λεγάτος δηλωσε μετα το ματς: «Για μενα νικησε η Παναχαϊκη. Θα πρεπει να δει ολος ο κοσμος το βιντεο του αγωνα».
- Κατά την εφημεριδα καλυτεροι της Παναχαϊκης ηταν οι Νταλάκας (κορυφαιος) Σκίζας, Αποστολίδης.
- Κοπηκαν 16.753 εισιτηρια και εισπραχτηκαν 4.279.050 δραχμές.

Μια αμυδρη εικονα του αναβρασμου των φιλαθλων δινουν οι φωτογραφιες που ακολουθούν (ευχαριστούμε τον Γιώργο Νικητόπουλο και τους "Αχαιοί 3"!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech