Για τη Μαρία Πολύζου, σώμα είναι το όχημα που μας οδηγεί στη ζωή

Σάββατο, Μάρτιος 12, 2022 - 8:00πμ

Τρέξε. Αγάπησε. Ζήσε. Σε ένα σύμπαν που όλοι έχουν κάτι να προτείνουν για τους άλλους όντας καθιστοί και ακίνητοι στην πολυθρόνα τους, η Μαρία Πολύζου και άτομα όπως εκείνη σηκώνονται. Μαζεύουν τα μαλλιά για να μην τους τα μπλέκει ο άνεμος, δένουν τα κορδόνια και ξεκινούν να δρουν. Να φροντίζουν. Να αγαπούν. Να μπορούν να δώσουν στον άλλο μια συμβουλή που την έχουν πρώτα οι ίδιοι υλοποιήσει.
Αθήνα- Σπάρτη- Μαραθώνας
534 χλμ μετά, η Μαρία έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο. «Το να δηλώνω "μαραθωνοδρόμος" είναι αυτό που με προσδιορίζει, είναι η βασική ιδιότητά μου, η ταυτότητά μου. Όχι μόνο ως αθλήτριας, αλλά γενικότερα» γράφει στο βιβλίο της «Μην τα Παρατάς» που κυκλοφορεί από την Key Books. Της άρεσε να διανύει μεγάλες αποστάσεις. Της αρέσει αυτή η δύναμη. «Από τη στιγμή που άρχισα να λέω και να ξαναλέω μέσα μου "δεν είμαι σώμα, είμαι ψυχή", άρχισα να ελευθερώνομαι από όλα τα ανθρώπινα δεσμά», συνεχίζει. Και κάπως έτσι, από κορυφαία μαραθωνοδρόμος έγινε και άνθρωπος στα μάτια όλων εκείνων που την έβλεπαν ενδεχομένως ως δύο δυνατά, καλά πόδια.
Η Μαρία δεν τα παράτησε. Και μας προσκαλεί με όλη τη γνώση και την εμπειρία της να μην τα παρατήσουμε ούτε εμείς. Γιατί η παραίτηση δεν είναι ίδιον μόνο όσων περνούν δύσκολα και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη παρανόηση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος (μαζί με το «δεν το αξίζω»).

Τι σου δίνει δύναμη μέσα στην καθημερινότητα;
«Η κάθε μέρα που ξημερώνει είναι για μένα μία νέα ευκαιρία στην ζωή. Να σηκωθώ και να την ζήσω με την ψυχή μου. Να εργαστώ, να προσφέρω, να δημιουργήσω νέες ιδέες, να αγαπήσω ολοένα και περισσότερο και μόλις φτάσει το βράδυ, να πέσω στο κρεβάτι και πω: "Είμαι ευγνώμων για την ζωή"».
Πότε ξεκίνησες να κάνεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου;
«Πάντα κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Απλά τώρα, και ειδικά μετά τον καρκίνο που πέρασα, με αγαπάω περισσότερο. Με προσέχω περισσότερο και βρίσκω χρόνο να μείνω με μένα πιο πολύ. Το σώμα μας πρέπει να το προσέχουμε γιατί είναι το όχημα που μας οδηγεί στη ζωή».
Τι κάνεις όταν η αισιοδοξία σου σε αφήνει; Όταν έχεις μια δύσκολη μέρα;
«Σπάνια μου φεύγει η αισιοδοξία. Έχω περάσει πολύ δύσκολες ημέρες στην ζωή μου, δεν είναι κακό να πέφτεις. Δεν πειράζει αν μία μέρα δεν είσαι στα πάνω σου. Σημασία έχει να σηκώνεσαι γρήγορα και να μην τα παρατάς ποτέ».
Υπάρχει κάτι που να έχεις διαβάσει/ακούσει/δει και να σου έχει αλλάξει την κοσμοθεωρία;
«Είμαστε όλοι μέλη μίας κοινωνίας και πάντα λαμβάνουμε μηνύματα και κυρίως όταν έχουμε ανοιχτούς τους πομπούς του νου μας. Ο καθένας μας έχει την δική του κοσμοθεωρία στο μικρόκοσμό του και δύσκολα την αλλάζουμε. Σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε πάντα τα θετικά και αυτά που ταιριάζουν στην δική μας ζωή και να προχωράμε. Όλοι χρειαζόμαστε νέα εφόδια στην ζωή μας και πρέπει να ανανεώνουμε την φαρέτρα μας».


πηγη: public.gr

Υποστήριξη: SilkTech