Μια ξεχωριστή ημερίδα για την υγεία στα Αθλήματα Νόησης

Δευτέρα, Μάρτιος 7, 2022 - 1:01μμ
Στην Αγορά Αργύρη

Η Ημερίδα "Υγεία στα Αθλήματα Νόησης" διοργανώνεται από την Patras Stratego Team σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Αγοράς Αργύρη. Παράλληλα θα μεταδοθεί live από το κανάλι της Patras Stratego Team: https://www.youtube.com/watch?v=sn6nbdwbv7Y.

Υπό την παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη, του Αντιδήμαρχου Παιδείας&Αθλητισμού Τ. Πετρόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Ν. Κοροβέση και του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και θεμάτων Υγείας Χ. Μπονάνου, η Ημερίδα ακολουθήσει τρεις σημαντικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την τοποθέτηση εκπροσώπων των Αθλημάτων Νόησης και των ΑΜΕΑ, ενώ στην δεύτερη και τρίτη διακεκριμένοι Ιατροί και επιστήμονες Υγείας, θα αναλύσουν ευρύ πλαίσιο θεμάτων Υγείας που ενδιαφέρουν τους αθλούμενους και προπονητές των Αθλημάτων Νόησης.

Συγκεκριμένα στην πρώτη ενότητα, ο Χρήστος Πιλάλης, Αναπληρωτής Διοικητής στο ΓΝΕ Θριάσιο και μέλος του ΔΣ Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας θα μιλήσει για το "Σκάκι και Παιδί: μια ευεργετική σχέση". Η ομιλία του Ιωάννη Σπυρακοπουλου, Ιατρού Παθολόγου και πρώην μέλους του ΔΣ Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, θα αφορά τα "Αιφνίδια περιστατικά σε αγώνες Σκακιού και Ψυχολογικές Εξαρτήσεις". Στην συνέχεια, η Λυδία Μανούση, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ θα παρουσιάσει την "Συμβολή του Μπριτζ στις νοητικές παθήσεις και στην αύξηση της κοινωνικότητας". Ο Γρηγόρης Αδαμάκης, Ιατρός Παιδοορθοπαιδικός και μέλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Stratego, θα αναφερθεί στο Stratego ως παιχνίδι, άθλημα και την εξέλιξή του. Κλείνοντας την ενότητα, ο Αντώνης Χαροκόπος, Γ' Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), θα αναπτύξει την "Συμβολή των πνευματικών παιχνιδιών στην συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικά δρώμενα".

Την δεύτερη ενότητα Υγεία Α', θα ανοίξει ο Γιώργος Τσικούρης, Ορθοπαιδικός – Ειδικός Αθλητίατρος, MD, Ιατρός Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών & Πετοσφαίρισης, όπου θα καθορίσει τις γραμμές στην "Διαχείριση και Οργάνωση του τομέα Υγείας μιας Ομοσπονδίας". Ο Ιωάννης Χριστοδούλου, Καρδιολόγος, PhD, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», θα αναλύσει την σχέση των "Αθλημάτων Νόησης με την Καρδιά". Η επόμενη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την Δήμητρα Ελένη Δούρου, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc, και θα αφορά την "Ψυχολογική ετοιμότητα αθλητών κατά την προετοιμασία". Η ενότητα ολοκληρώνεται με την Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Διαιτολόγος, MSc-Αθλητική Διατροφολόγο, Διαιτολόγος ΚΑΕ Προμηθέας, που θα αναφερθεί στον "Ρόλο της διατροφής στα Αθλήματα Νόησης".

Κατά την τρίτη ενότητα Υγεία Β', η Δήμητρα Ελένη Δούρου, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc, θα εμβαθύνει στην "Ψυχολογική διαχείριση αθλητών στην περίοδο ενός αγώνα". Από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο, Δημήτριος Χαλιώτης, Αρχηγός των Σαμαρειτών Πάτρας, θα εξηγήσει πως πραγματοποιείται η "Οργάνωση Ασφαλείας εκδηλώσεων". Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Πνευμονολόγος, PhD, Διευθυντής ΕΣΥ στην ΜΕΘ του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, θα σημειώσει πως μπορούν να λειτουργούν ομαλά τα Αθλήματα Νόησης κατά την πανδημία και πως επηρεάζονται από περιπτώσεις Doping. Η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την Επίδειξη βασικής υποστήριξης Ζωής σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, από την Αναστασία Σολωμού, Καρδιολόγο-Εντατικολόγο, MSc, επιμελήτρια Β' ΕΚΑΒ Πάτρας, Εκπαιδεύτρια ERC (European resuscitation council).

Συντονίστρια της Ημερίδας θα είναι η Ελένη Βαμβάτσικου.
Την Ημερίδα υποστηρίζει η Leonil Hellas Lpc. Παράλληλα, στην οργάνωση των φετινών δράσεων της Patras Stratego Team, συμβάλλουν το café Poolevard, το Abelos café&more, το κατάστημα παιχνιδιών eFantasy, το café το Νέον, οι εκδόσεις Ψυχογιός και η Zito! και το φωτοτυπικό κέντρο copy25.

Θα τηρηθούν όλα τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα.
Συστήνεται η προκράτηση θέσεων: https://forms.gle/gtRivjeo8g1sznzk7

Η Ημερίδα θα μεταδοθεί LIVE στο:

https://youtu.be/HjmG2P7qIls
Υποστήριξη: SilkTech