«Αγώνας CHAMPIONS LEAGUE στην Πάτρα…»

Τετάρτη, Μάρτιος 2, 2022 - 10:24πμ
Του Σπύρου Ν. Σκιαδαρέση, Καθηγητού Θεολόγου M.A.Th., Περιφερειακού Συμβούλου Π.Ε. Αχαΐας

Πόλη: Πάτρα. Ημέρα διεξαγωγής Αγώνα: Σάββατο 26/02/2022. Ώρα: 10 π.μ.
Ο τόπος, η ημέρα και η ώρα είναι αλήθεια ότι ξενίζουν τους «γνώστες» του αθλήματος. Κι όμως ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιήθηκε! Και είμαι βέβαιος ότι την ίδια ώρα σε όλον τον νομό αλλά και σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχοι αγώνες!
Παίκτες, προπονητές, διαιτητές, γιατρός και φυσικά θεατές, στην πλειοψηφία τους γονείς, παππούδες, φίλοι των παικτών και διάφοροι φίλοι του αθλήματος, όλων των ηλικιών.
Οι ομάδες στην σέντρα, δίνουν τα χέρια και αμέσως ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη. Τα πρώτα λεπτά είναι τα λεγόμενα «αναγνωριστικά». Μετά από περίπου πέντε λεπτά ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες! Όχι από τους αγωνιζόμενους. Από τους «θεατές» της μιας ομάδας! Μετά από λίγο πάλι τα ίδια με «εμπλουτισμό» του λεξιλογίου... Λίγο αργότερα τα ίδια και με έντονες κινήσεις.... Οι υπόλοιποι η αλήθεια είναι ότι δυσανασχετούσαμε, αλλά όλοι είπαμε ότι αυτά συμβαίνουν.... Πριν από την λήξη του ημιχρόνου, σε κάποιο από τα συνήθη σφυρίγματα του διαιτητή ή υποδείξεις των βοηθών του (offside, φάουλ κ.λπ.) ένας εκ των «θεατών», - που όλη την ώρα είχε «αφρίσει» από τα «εγκληματικά» σφυρίγματα του «άρχοντα του αγώνα» - κινείται απειλητικά προς τον βοηθό διαιτητή, με απειλές – κατάρες και βωμολοχίες που δεν τις επιτρέπει η αρθρογραφία. Το συρματόπλεγμα ήταν το μόνο εμπόδιο μεταξύ του «θεατή – φιλάθλου».
Οι υπόλοιποι εμφανώς ενοχλημένοι τον καλούσαμε να σταματήσει. Μάταια όμως. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως δυο λεπτά προ της λήξης του ημιχρόνου, όπου ο «θεατής – φίλαθλος» με ένα σάλτο κινήθηκε πιο κοντά στο συρματόπλεγμα, ψάχνοντας ταυτόχρονα κάτι να του πετάξει, βρίσκοντας –ευτυχώς- ένα χάρτινο ποτήρι καφέ, το οποίο και εκσφενδόνισε κατά του βοηθού διαιτητή.
Τότε όλοι οι υπόλοιποι που αντί να βλέπουμε τον αγώνα, την χαρά των παικτών, ασχολούμασταν και ακούγαμε τις ύβρεις του συγκεκριμένου «θεατή – φιλάθλου» και κάποιων ομοίων του, υψώσαμε τον τόνο της φωνής μας προκειμένου να σταματήσει τις γελοιότητες!
Φίλες και φίλοι,
Σε όλες τις προηγούμενες 300 λέξεις περίπου προσπάθησα να περιγράψω πολύ συνοπτικά, ό,τι διημείφθη το περασμένο Σάββατο σε γήπεδο της πόλης μας. Προφανώς και αντιληφθήκατε όλοι, ότι ο τίτλος αυτού του άρθρου είναι υπερβολικός. Η ηλικία των παικτών; 14-15. Οι θεατές; Γονείς, παππούδες και συμμαθητές των παικτών. Οι ομάδες; Ερασιτεχνικές – Ακαδημίες. Θέλουμε τίποτε άλλο; Προφανώς και όχι, παρά μόνο την χαρά των παιδιών και την άθλησή τους! Υπάρχουν συμφέροντα σε αυτές τις ηλικίες; ΟΧΙ. Έσοδα από τηλεοπτικά, το λεγόμενο market pool, διαφημίσεις κ.λπ; εννοείται ΟΧΙ! Προς τι τότε όλες αυτές οι αντιδράσεις των «θεατών» που τελικά δεν είναι φίλαθλοι, αλλά ΟΠΑΔΟΙ; Τι φταίει; Και όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά το τραγικό και καταδικαστέο – απαράδεκτο συμβάν της δολοφονίας του δεκαεννιάχρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη, πριν συμπληρωθούν ακόμα 40 ημέρες...
Πολύ φοβάμαι ότι όλες αυτές οι αναρτήσεις συμπαράστασης και καταδίκης των αντίστοιχων συμβάντων «πέφτουν» στο κενό και διαρκούν πολύ λίγο.
Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό! Θα το χαρακτήριζα «καρκίνωμα» όπου οι όποιες νομοθετικές διατάξεις θα είναι σαν να δίνουμε ασπιρίνες σε καρκινοπαθή.
Ντρεπόμουν που έβλεπα στο ημίχρονο 30 και πλέον ζευγάρια μάτια μικρών παιδιών να μας κοιτούν απορημένα, εμάς τους γονείς τους, να μαλώνουμε μεταξύ μας ή νωρίτερα να βλέπουν και να ακούν κάποιους να βρίζουν, αντί να ακούν τον προπονητή τους και να χαίρονται το χόμπι τους.
Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει η παιδεία μας, η αγωγή μας, αν δεν επιτύχουμε την παιδεία των ηθικών αρχών, του σεβασμού του άλλου, ακόμα και των λαθών του, πολύ φοβάμαι ξαναλέω ότι θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα της οπαδικής βίας στο μέλλον, κάτι το οποίο απεύχομαι!
Θα κλείσω με τα λόγια που απηύθυνα από την κερκίδα στο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα προς τους παίκτες και των δύο ομάδων:
«Παιδιά μου, ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, που εσείς αγαπάτε, δεν έχει αυτό το πρόσωπο! Κλείστε τα μάτια σας και τα αυτιά σας σε όλα αυτά τα άσχημα που βλέπετε και ακούτε! Απολαύστε την χαρά του αθλητισμού! Διασκεδάστε το χόμπι σας!».

Υποστήριξη: SilkTech