Λίποβι: «Έστειλα τα κλειδιά στη μητέρα μου αν οι Ρώσοι μπουν στην Ουκρανία»

Τρίτη, Φεβρουάριος 15, 2022 - 2:00μμ
Ο Ολεξάντρ Λίποβι αποχωρεί από την Ουκρανία μαζί με την ομάδα του και μιλάει για την κρίση στη χώρα εν μέσω ρωσικής απειλής

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία ήταν η τοποθέτηση του Ρώσου πρέσβη στη Σουηδία σχετικά με τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη χώρα του σε περίπτωση εισβολής. «Η Μόσχα δεν δίνει δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ. Και ξεκαθάρισε πως «όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση». Την ίδια στιγμή, οι παίκτες της ουκρανικής Προμετέι όπου παρεμπιπτόντως αγωνίζονται πέντε Αμερικανοί, εγκαταλείπουν τη χώρα, αναχωρώντας για την Τσεχία όπου θα παραμείνουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους στην πόλη Νίμπουρκ μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η Προμετέι επικράτησε το μεσημέρι της Κυριακής 13/2 της Τσερκάσκι με σκορ 122-62 για την ουκρανική SuperLeague κι εν συνεχεία, οι παίκτες της άρχισαν να πακετάρουν τα πράγματά τους για το ταξίδι στην Τσεχία υπό τον φόβο της εισβολής των Ρώσων!
«Φύγετε από την Ουκρανία σε 48 ώρες»!
Μεταξύ αυτών ο Ολεξάντρ Λίποβι, ο 30χρονος γκαρντ-φόργουορντ που αγωνίστηκε στο παρελθόν στα Τρίκαλα και τoν Προμηθέα Πατρών ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020, επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Προμετέι. «Το πρωτάθλημα επρόκειτο να διακοπεί τις επόμενες ημέρες λόγω των εθνικών ομάδων ενώ η Προμετέι συνεχίζει κανονικά στο Basketball Champions League. Εξάλλου, έχουμε αγώνα στις 3 Μαρτίου, κόντρα στην Κλουζ Ναπόκα. Έτσι, λοιπόν ο πρόεδρος του κλαμπ αποφάσισε να πάρει όλη την ομάδα και να πάμε στην Τσεχία όπου θα κάνουμε αυτή τη μίνι προετοιμασία για δυο εβδομάδες. Τώρα με όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή οι Ρώσοι θα μπουν στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί παίκτες είναι ανήσυχοι και μπερδεμένοι. Το Σάββατο έλαβαν mail από την Πρεσβεία τους, ότι πρέπει να φύγουν από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες! Έτσι, λοιπόν ο πρόεδρος πήρε αυτή την απόφαση και τη Δευτέρα 14/2 φεύγουμε για την Τσεχία. Την ίδια μέρα, η ομοσπονδία μπάσκετ της Ουκρανίας έχει έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα αποφασίσει για το μέλλον της λίγκας, το αν δηλαδή θα συνεχιστεί ή αν θα αναβληθεί για κάποιες εβδομάδες» εξήγησε στο Gazzetta ο Λίποβι, ο οποίος μετράει 4.5 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ σε 11 αγώνες στο BCL φέτος.
«Πολλοί Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη χώρα»
Ο αγώνας της Προμετέι με την Κλουζ Ναπόκα επρόκειτο να διεξαχθεί στο Sports Palace του Κιέβου όμως οι τελευταίες εξελίξεις υποχρεώνουν τους Ουκρανούς να δώσουν τον αγώνα στην Τσεχία. «Έλαβα πολλά μηνύματα από την Ελλάδα και εκτιμώ πραγματικά το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Σήμερα (σ.σ. χθες) μου έστειλε μήνυμα ο κόουτς Ντούβας από τον Προμηθέα ενώ πριν από τρεις μέρες μίλησα με τον Έλληνα μάνατζέρ μου. Όλοι με ρωτούν τι γίνεται εδώ, πώς έχουν τα πράγματα, ποια είναι η κατάσταση... Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι καθησυχαστικός. Μας λέει να μην ανησυχούμε, ότι όλα θα πάνε καλά, ότι δεν είναι δυνατόν να εισβάλουν οι Ρώσοι. Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί ανησυχούν για τους πολίτες τους, το ίδιο και οι χώρες από όλη την Ευρώπη, τους ζητούν να φύγουν από τη χώρα γιατί ανησυχούν... Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Η έδρα μας είναι σχεδόν 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας. Σχεδόν 300 χιλιόμετρα από το Ντόνετσκ, το οποίο είχε καταληφθεί. Πολλοί Αμερικανοί έχουν ήδη φύγει! Ξέρω ότι 3-4 Αμερικανοί της Κίεβ έφυγαν, το ίδιο κι εκείνοι της πόλης Γιουζν στην Οδησσό καθώς κι αυτοί που αγωνίζονται στα βόρεια της χώρας. Προσωπικά, έχω πακετάρει κι ετοιμάζομαι να φύγω για Τσεχία μαζί με την ομάδα μου. Άφησα σχεδόν όλα τα πράγματά μου στο σπίτι, δεν πιστεύω πως θα συμβεί κάτι».

«Η γυναίκα μου είναι τρομαγμένη»
Τον Φεβρουάριο του 2014, οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Κριμαία και το πρωτάθλημα στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε μόνο με γηγενείς παίκτες. Όταν άρχισε η κρίση της Κριμαίας και η ρωσική εισβολή, ο Λίποβι έπαιζε στην Ντόνετσκ. «Ήταν τρελό... Ήμασταν στο ξενοδοχείο, ακούγαμε ασθενοφόρα και περιπολικά, καταλάβαμε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Ήταν τρέλα... Συγκρούσεις και εκατοντάδες νεκροί. Έπειτα από έναν μήνα, όλοι οι ξένοι παίκτες είχαν φύγει. Ήταν η περίοδος που έφυγα κι εγώ για να πάω στον Ερυθρό Αστέρα. Μίλησα το βράδυ της Κυριακής με τη μητέρα μου και τον αδελφό μου, μένουν στο Χάρκοβο, σχεδόν 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Τους έστειλα τα κλειδιά του σπιτιού μου και τους είπα πως αν συμβεί κάτι, να έλθουν στο Ντνίπρο που είμαι τώρα... Να μην το σκεφτούν και να φύγουν από εκεί! Κλείνεις τα μάτια και δεν ονειρεύεσαι τον εαυτό σου να παίζει μπάσκετ. Νιώθεις μπερδεμένος... Έχουμε πόλεμο από το 2014, στην ανατολική πλευρά της Ουκρανίας ο πόλεμος συνεχίζεται. Κρατάει σχεδόν οκτώ χρόνια...». Εκτός από την ανδρική ομάδα της Προμετέι, η ομάδα μπάσκετ Γυναικών αποχωρεί επίσης από τη χώρα για να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία. Ο Λίποβι μίλησε για τις τελευταίες κουβέντες που αντάλλαξε με τη μητέρα του πριν φύγει από την Ουκρανία: «Μου ζήτησε να μην ανησυχώ για εκείνους. Ότι όλα θα πάνε καλά. Εξάλλου, η γυναίκα μου είναι ήδη εκτός Ουκρανίας και φοβάται που έχω μείνει εδώ! Μένει στην Ελβετία με τη μητέρα της, είναι τρομαγμένη και φοβάται πως αν δεν φύγω μαζί με την ομάδα, ίσως κολλήσω εδώ, δεν ξέρω κι εγώ πόσο καιρό».
«Το καλύτερο είναι να κλείσεις την τηλεόραση»
Ο Ολεξάντρ Λίποβι περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία που προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής. «Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Βρίσκεις τα πάντα στα σούπερ μάρκετ, τα λεφτά σου είναι ακόμη στις τράπεζες. Δεν υπάρχει πανικός. Όλοι ζουν τις ζωές τους κανονικά. Σίγουρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από όταν άρχισε ο κορονοϊός, όταν όλοι... τρελάθηκαν κι έτρεχαν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν χαρτιά υγεία. Ξέρεις... Δεν είμαστε η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, ούτε έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό. Ξέρουμε πως όλοι, ή σχεδόν όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην ανοίγεις την τηλεόραση. Να ζήσεις τη ζωή σου και να προσπαθείς να μείνεις ψύχραιμος, μακριά από fake news. Ετοιμαζόμαστε για το ταξίδι στην Τσεχία. Κάποιοι παίκτες θα ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους. Προσεύχομαι να πάνε όλα καλά».

gazzeta.gr

Υποστήριξη: SilkTech