Champions League: Το deal των 15 δισ. που βάζει τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή Super League

Παρασκευή, Φεβρουάριος 11, 2022 - 7:30μμ
Ποιος ο ρόλος του Νασέρ Αλ-Κελάιφι, προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν, που τη χαρακτήρισε

Η UEFA σύναψε νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά δικαιώματά της με εταιρία από τις ΗΠΑ που θα της αποφέρει 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Το deal, που είναι δομημένο γύρω από την εκμετάλλευση του Champions League, χαρακτηρίστηκε ως μια «νέα αυγή» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από παράγοντες της ελίτ του αθλήματος. Πλέον εκτιμάται πως θα μπουν τέλος στις απειλές για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», ο Νασέρ Αλ-Κελάιφι, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της ECA, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, υποστήριξε πως η 3ετής συμφωνία, που αναμένεται να αποφέρει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τον κύκλο 2024-27 (αύξηση 40% σε σύγκριση με τώρα), θα σημάνει μια «μετακίνηση στις τεκτονικές πλάκες» του αθλήματος και στην ισχύ των συλλόγων.
Η συμφωνία προβλέπει πως η TEAM Marketing, η εταιρία που έχει δημιουργήσει η UEFA μαζί με άλλους μετόχους, θα πουλήσει τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα των διοργανώσεων που συμμετέχουν σύλλογοι, δηλαδή το Champions League, το Europa League, το Europa Conference League και το Super Cup, στο Relevent Sports Group. Αυτή η εταιρία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Στέφεν Ρος, ιδιοκτήτη της ομάδας του NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο) Μαϊάμι Ντόλφινς.
Στο παρελθόν, ο Ρος μέσω της διοργάνωσης International Champions Cup, ενός τουρνουά φιλικών αγώνων σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ είχε... σπείρει για πρώτη φορά τον καρπό μιας κλειστής λίγκας στα πρότυπα του NFL.
Πλέον, οι ηγέτες τηςECA και της UEFA εκτιμούν πως το deal θα βάλει τέλος στα πλάνα της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους που ακόμη κρατούν όρθια τη σημαία της ευρωπαϊκής Super League. Πρόσφατα, δε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, είπε πως οι τρεις αυτοί σύλλογοι είναι «όπως εκείνοι που πιστεύουν πως η γη είναι επίπεδη».
Μάλιστα, σε επιστολή του, ο Αλ-Κελάιφι, αναφέρουν οι «The Times», χαρακτηρίζει τη συμφωνία «κοσμοϊστορική». Χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει: «(Η συμφωνία) αντιπροσωπεύει μια μετακίνηση των τεκτονικών πλακών στο ρόλο που έχουν οι σύλλογοι αναφορικά με την λήψη των αποφάσεων που διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».
Το deal καλύπτει την περίοδο από το 2024 ως το 2027 όταν και θα εφαρμοστεί το νέο φορμάτ του Champions League με τις ομάδες να αυξάνονται σε 36 από 32 ακολουθώντας το «ελβετικό μοντέλο» κατά το οποίο θα δίνουν δέκα αγώνες στη διάρκεια της φάσης των ομίλων προτού αρχίσει η νοκ άουτ φάση του θεσμού.

Υποστήριξη: SilkTech