Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κίνα προειδοποιεί τους αθλητές να μην μπλέξουν με την πολιτική

Σάββατο, Ιανουάριος 22, 2022 - 4:00μμ
Στο Πεκίνο οι αγώνες

Κινέζοι παράγοντες προειδοποίησαν τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον επόμενο μήνα στο Πεκίνο να μην κάνουν οποιαδήποτε πολιτική δήλωση.
Ο Γιάνγκ Σου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων της διοργάνωσης του Πεκίνου 2022, ανέφερε: «Οποιαδήποτε συμπεριφορά ή δήλωση που αντιβαίνει του ολυμπιακού πνεύματος, ιδιαίτερα αν είναι εναντίον τους νόμους και τους κανόνες της Κίνας, σαφώς και θα τιμωρηθεί».
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν ως τις 20 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής οι αθλητές «δεν είναι ευπρόσδεκτο να κάνουν πολιτικές δηλώσεις». Ο κανονισμός νούμερο 50 του καταστατικού αναφέρει πως «δεν επιτρέπεται καμία επίδειξη πολιτική, θρησκευτική ή ρατσιστική στους τόπους όπου τελούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Καθώς η ημερομηνία της τελετής έναρξης πλησιάζει ολοένα και περισσότερες Ολυμπιακές Επιτροπές, μεταξύ αυτών η Ολυμπιακή Επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας προετοιμάζουν τους αθλητές τους για το τί θα μπορούν να πουν και τί όχι όσο καιρό βρίσκονται στην Κίνα. Πολλοί θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το Χονκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, αλλά και τη μεταχείριση των μουσουλμανικών περιοχών της Κίνας.
Ωστόσο, ο Άντι Άνσον, εκτελεστικός διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε: «Αυτή μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή των αθλητών που θα έχουν μια τέτοια πλατφόρμα. Δεν πρόκειται να "πνίξουμε" το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».
Άλλοι παράγοντες, πάλι, καλούν τους αθλητές να μην εκφράσουν «κριτική προς την Κίνα για το δικό τους καλό», όπως είπε ο Ρομπ Κόλερ, γενικός διευθυντής του κινήματος Global Athlete που προωθεί αλλαγές μέσω του αθλητισμού. Ο Νόα Χόφμαν, σκιέρ από τις ΗΠΑ συμβούλευσε τους συναθλητές του να «μιλήσουν αφού γυρίσουν στις πατρίδες τους».
Αρκετές χώρες έχουν αποφασίσει να μην στείλουν πολιτικούς εκπροσώπους στην Κίνα συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, ενώ οι πρωθυπουργοί της Μογγολίας, του Πακιστάν κι ο Πρόεδρος της Αργεντινής πρόκειται να βρεθούν στη χώρα για να δουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Υποστήριξη: SilkTech