Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Μαραθώνιος σε… πάγο

Κυριακή, Ιανουάριος 9, 2022 - 2:00μμ
Αντίστροφη μέτρηση

Μετ' εμποδίων συνεχίζονται οι προετοιμασίες, οι προπονήσεις και οι αγώνες προκρίσεων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά η εξάπλωση της «Ομικρον» σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει βάλει στον... πάγο ακόμα και τη διάθεση των αθλητών για συμμετοχή. Από ελληνικής πλευράς η χώρα μας έχει εξασφαλίσει πέντε προκρίσεις και διεκδικεί ακόμη μία.
Η εκτίναξη της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν και τα έξοδα για την προετοιμασία της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, ενώ κάποιοι από τους αθλητές μας νόσησαν ή τραυματίστηκαν. «Υποφέρουμε. Ο Αγγελής αρρώστησε και ακόμη δεν έχει συνέλθει. Οι αποστολές για αγώνες στο εξωτερικό πραγματοποιούνται με εμπόδια και τα κόστη (για τεστ, καραντίνα κ.λπ.) έχουν πολλαπλασιαστεί.
Η χώρα μας δεν έχει υψηλό επίπεδο σε αυτά τα αθλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στο εξωτερικό. Οι περιορισμοί από χώρα σε χώρα διαφέρουν και δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Είχαμε και την ατυχία να τραυματιστεί ο Αλέξανδρος Γκινής και έτσι χάσαμε μια θέση στο αλπικό σκι. Ο Γκινής ήταν υποψήφιος για θέση ακόμα και μέσα στην οκτάδα», δήλωσε στην «Κ» ο Τίμος Τσουρέκας, τεχνικός σύμβουλος των χειμερινών αθλημάτων.
Η Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχει κερδίσει δύο προκρίσεις στο αλπικό σκι, μια στους άνδρες και μια στις γυναίκες (στις βαθμολογίες προηγούνται οι Γιάννης Αντωνίου και Γιάννης Πρώιος και στις γυναίκες η Μαρία Ελένη Τσιόβολου και ακολουθούν η Μαρία Νικολέτα Καλτσογιάννη και η Φανή Μαρμαρέλη). Στο σκι αντοχής οι προκρίσεις είναι μία στους άνδρες και δύο στις γυναίκες (προηγείται ο Απόστολος Αγγελής και ακολουθούν Γιώργος Αναστασιάδης και Νίκος Τσουρέκας, και στις γυναίκες Μαρία Ντάνου, Παρασκευή Παπαδοπούλου και Νεφέλη Τίτα). Ο Απόστολος Αγγελής διεκδικεί την πρόκριση και στο δίαθλο.
Η εξάπλωση της πανδημίας έχει προκαλέσει τρόμο και στους Κινέζους διοργανωτές, οι οποίοι έχουν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα. Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία το «σύστημα της φούσκας», σύμφωνα με το οποίο όσοι έχουν σχέση με τη διοργάνωση δεν θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Οσοι βρίσκονται μέσα στη «φούσκα» θα υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ για COVID, ενώ θα μπορούν να μεταφέρονται με τα τρένα, αλλά σε ξεχωριστά από το κοινό βαγόνια. Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να μείνουν 21 ημέρες σε καραντίνα πριν εισέλθουν στο «σύστημα φούσκας». Οι Αρχές έχουν «κλειδώσει» κάποιες πόλεις παρότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα.
Oπως και στους Θερινούς Αγώνες του Τόκιο έτσι και στους Χειμερινούς του Πεκίνου δεν θα υπάρχουν θεατές από το εξωτερικό, αλλά η πορεία της πανδημίας θα κρίνει εάν θα μπορέσουν να τους παρακολουθήσει ένας περιορισμένος αριθμός κατοίκων της χώρας.
Το σενάριο περί αναβολής των Αγώνων δείχνει να μην μπαίνει στο τραπέζι. Αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει τις αποστολές τους, οι αθλητικοί χώροι στο Πεκίνο έχουν ολοκληρωθεί και το προσωπικό εργάζεται προκειμένου να υποδεχθεί τις αθλητικές ομάδες που θα καταφέρουν να νικήσουν τα εμπόδια που έχει βάλει η πανδημία.
Πηγή: kathimerini.gr

Υποστήριξη: SilkTech