Boxing Day: Η ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη παράδοση της Premier League

Παρασκευή, Δεκέμβριος 24, 2021 - 3:05μμ
Boxing Day

Η φετινή Premier League είναι ιδανική για να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Η Τσέλσι, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και όλα δείχνουν πως θα γίνει μεγάλη μάχη με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο έως και το φινάλε της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα η κούρσα για τις ευρωπαϊκές θέσεις έχει "φουντώσει" για τα καλά, ενώ αρκετές είναι οι ομάδες που θα παλέψουν να αποφύγουν τις τρεις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στην Championship.


Έχουμε μπει ήδη για τα καλά σε κλίμα Χριστουγέννων. Εν αντιθέσει με το μεγαλύτερο μέρος του ποδοσφαιρικού κόσμου, διακοπές στην Αγγλία δεν υπάρχουν. Και αυτό γιατί φτάνει η πιο συναρπαστική αγωνιστική της σεζόν. Μία αγωνιστική που συνηθίζουμε να βλέπουμε ματσάρες, πολλά γκολ και όλα αυτά ενώ ο κόσμος στις κερκίδες φοράει σκουφάκια του Άγιου Βασίλη.


Φυσικά μιλάμε για την περίφημη Boxing Day. Την ημέρα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπου όλες οι ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με την ελπίδα... να κάνουν καλές γιορτές.


Αναλυτικά τα παιχνίδια της Boxing Day


Λίβερπουλ - Λιντς (14:30)
Γουλβς - Γουότφορντ (14:30)
Μπέρνλι - Έβερτον (17:00)
Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ (17:00)
Νόριτς - Άρσεναλ (17:00)
Τότεναμ - Κρίσταλ Πάλας (17:00)
Γουέστ Χαμ - Σαουθάμπτον (17:00)
Άστον Βίλα - Τσέλσι (19:30)
Μπράιτον - Μπρέντφορντ (22:00)
Νιούκαστλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22:00)


Γιατί ονομάζεται Boxing Day


Η ονομασία της Boxing Day δεν προκύπτει από το ποδόσφαιρο. Η παράδοση λέει πως στις 26 Δεκεμβρίου οι πλούσιες οικογένειες ετοίμαζαν δώρα για το υπηρετικό προσωπικό, τα οποία με τη σειρά τους έδιναν στις οικογένειές τους.
Με λίγα λόγια, ήταν μέρα προσφοράς των πλουσίων προς τους φτωχούς. Ανά τα χρόνια αυτή η παράδοση έδωσε τη θέση της σε μία ημέρα, όπου όλοι τρέχουν να κάνουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, μία shopping day, όπως λένε και στη Μεγάλη Βρετανία.


Πώς συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο


Δεν υπάρχει μία μονάχα θεωρία για το πώς η Boxing Day συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο. Η αρχή πιθανότατα να έγινε το 1914, όταν εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες άφησαν τα χαρακώματά τους για να παίξουν έναν φιλικό αγώνα.


Ωε εκ τούτου από τα παλαιά χρόνια οι γιορτές συνδέονται με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Παιχνίδια γίνονταν κυρίως την ημέρα των Χριστουγέννων και μάλιστα με αρκετά ντέρμπι, ώστε οι φίλαθλοι και οι ομάδες να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν.


Ωστόσο, αυτό άλλαξε από τη δεκαετία του 50', καθώς η ημέρα των Χριστουγέννων, θα έπρεπε να θεωρείται οικογενειακή γιορτή. Έτσι, από τότε οι αγώνες γίνονται στις 26 Δεκεμβρίου, στην Boxing Day, ενώ τα μεγάλα ντέρμπι συνήθως αποφεύγονται. Ποιος άλλωστε θέλει να δει την ομάδα του να χάνει μία τέτοια μέρα από τον μισητό συμπολίτη αντίπαλο. 



Υποστήριξη: SilkTech