Ο Απόλλων, οι βροχές, οι Πετρόπουλοι κι ο Σκουντής

Κυριακή, Δεκέμβριος 5, 2021 - 11:03πμ
Στην αγκαλιά του πατέρα

Ο Απόλλων Πάτρας νίκησε μεγαλοπρεπώς τον ΠΑΟΚ στην Περιβόλα σε ένα παιχνίδι που είχε εξ αρχής προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον!

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής έφτιαξε το... βροχερό υπόβαθρο του αγώνα!

Εγραψε λοιπόν στο sport24.gr:

"Ο Απόλλωνας Πάτρας ντεμπούταρε στην Α’ Εθνική, στις 23 Οκτωβρίου του 1971 με αντίπαλο τον πρωταθλητή και κυρίαρχο στο πρώτο μισό της δεκαετίας των 70s Παναθηναϊκό από τον οποίο ηττήθηκε με 76-49, εν συνεχεία έπεσε πάνω στον Ολυμπιακό (91-112) και πάνω που φιλοδοξούσε να πετύχει την παρθενική και ιστορική νίκη τους, του τα χάλασε και η βροχή!

Διακοπή λόγω βροχής

Στις 21 Νοεμβρίου οι νεοφώτιστοι υποδέχθηκαν το Μαρούσι, ωστόσο ο αγώνας διακόπηκε στο 36ο λεπτό, με το σκορ στο 45-55, επειδή στο ανοικτό γήπεδο της οδού Ναυαρίνου έριχνε καρεκλοπόδαρα!

Ακολούθησαν οι ήττες από το Παγκράτι (58-78) και τον Αρη (79-84) , ύστερα οι Πατρινοί έκαναν σεφτέ κόντρα στη ΧΑΝΘ (87-68) και έπεσαν πάλι στην κέντα: ο εκ διακοπής αγώνας με το Μαρούσι δεν ήταν γραφτό να ολοκληρωθεί ούτε τη δεύτερη φορά, λόγω επεισοδίων!

Στο επόμενο ματς οι «μελανόλευκοι» πέτυχαν τη δεύτερη νίκη τους με αντίπαλο τον ΒΑΟ (86-65) και στις 27 Φεβρουαρίου του 1972 υποδέχθηκαν τον ΠΑΟΚ...

Τα καρεκλοπόδαρα και το ρεσιτάλ του Αμερικάνου

Από τα χαράματα εκείνης της μέρας είχαν ανοίξει οι ουρανοί κι ενώ οι διαιτητές, ο Κώστας Δήμου και ο Σάκης Αποστολίδης είχαν αποφασίσει να αναβάλουν το ματς, αίφνης η βροχή σταμάτησε.

Οι διαιτητές κάλεσαν τις ομάδες να βγουν από τα αποδυτήρια και το ματς διεξήχθη κανονικά για να καταλήξει μάλιστα στη νίκη του Απόλλωνα με 80-75, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον συχωρεμένο Γιώργο Αμερικάνο, που σκόραρε 36 πόντους.

Παρεμπιπτόντως, όπως αποτυπώνεται από τις φωτογραφίες, οι φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα όρθιοι, επειδή οι εξέδρες ήταν μούσκεμα και δεν μπορούσαν να καθίσουν!

Ιδού οι συνθέσεις αυτού του πρώτου αγώνα στα χρονικά των δυο ομάδων:

ΑΠΟΛΛΩΝ: Μολφέτας 7, Αμερικάνος 36, Γιαννόπουλος 8, Κ. Πετρόπουλος 4, Τ. Πετρόπουλος 10, Δημητριάδης 4, Λαμπρόπουλος 9, Αντωνάκης, Θεοδωρόπουλος 2. Προπονητής: Κίμων Αγάθος.

ΠΑΟΚ: Μπούσιος 9, Πετρόγιαννης 10, Τσομπανάκης 18, Παρασκευάς, Μιχόπουλος 9, Μπάζιος 13, Καναάκης 6, Μούκας 4, Μήττας 2, Βασιλιάς 2. Προπονητής: Γιώργος Οικονόμου.

Ο αγώνας του Β’ γύρου διεξήχθη μέσα στο κατακαλόκαιρο (9 Ιουλίου), χωρίς να βρέχει, με νικητή τον ΠΑΟΚ με 94-68, ενώ στο τέλος της σεζόν οι Πατρινοί υποβιβάσθηκαν στη Β’ Εθνική.

Ψυχόδραμα χωρίς αντίκρισμα

Πέντε χρόνια αργότερα οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και μάλιστα ο αγώνας στην Πάτρα εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ψυχοδράματα όλων των εποχών, αλλά πήγε στράφι!

Στον ματς του Α’ γύρου, στις 22 Οκτωβρίου του 1976, στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 98-85 (Καραμβέρης 26, Κατσούλης 10), ενώ ήδη είχε αρχίσει να ανατέλλει το υπέρλαμπρο άστρο του Κώστα Πετρόπουλου, ο οποίος σκόραρε 30 πόντους.

Τέσσερις μήνες αργότερα (19 Φεβρουαρίου 1977) στην Πάτρα οι δυο ομάδες ξημέρωσαν στο γήπεδο, καθώς χρειάσθηκαν τρεις παρατάσεις για να λύσουν τους λογαριασμούς τους!

Η ένσταση και η επανάληψη

Στη λήξη της κανονικής διάρκειας αποτυπώθηκε το 65-65, η πρώτη παράταση έληξε με 75-75, η δεύτερη με 82-82 και εντέλει μετά από 55 λεπτά η μπίλια έκατσε στον Απόλλωνα με 91-89 (Ζούρας 31, Κ. Πετρόπουλος 24-Καραμβέρης 20, Μ. Κατσούλης 19).

Ωστόσο το θρίλερ είχε και συνέχεια εκτός παιδιάς: ο ΠΑΟΚ υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι στην τελευταία κατοχή οι γηπεδούχοι κράτησαν την μπάλα στην κατοχή τους 35 δευτερόλεπτα.

Η ΕΟΚ έκανε δεκτή την ένσταση και ο αγώνας επαναλήφθηκε, με τον Απόλλωνα να επικρατεί και πάλι χωρίς να χρειασθούν παρατάσεις.

Οι χοροί του "Νουρέγιεφ"

Το επόμενο θρίλερ παίχθηκε τη σεζόν 1980-81, όταν οι Πατρινοί έριξαν στο κανναβάτσο τους Θεσσαλονικείς με 71-70, χοροστατούντος του Κώστα Πετρόπουλου, ο οποίος επανέκαμψε μετά από απουσία λόγω τραυματισμού και σκόραρε 31 πόντους σε ένα two-man show απέναντι στον Μάνθο Κατσούλη (33).

Δημοσίευμα που αναφέρεται στην νίκη του Απόλλωνα επί του ΠΑΟΚ
Δημοσίευμα που αναφέρεται στην νίκη του Απόλλωνα επί του ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΝΤΗ

Ο Κατσούλης έμελλε να πάρει το αίμα του πίσω τη σεζόν 1981-82 όταν πέτυχε 31 πόντους και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην εκτός έδρας νίκη με 84-80.

Τέσσερα χρόνια αργότερα (Απόλλων-ΠΑΟΚ 97-109) ήταν πάλι η σειρά του «Νουρέγιεφ» να κλέψει την παράσταση σημειώνοντας 38 πόντους ενώ ο Κατσούλης απάντησε με 31.

  • ΥΓ: Ο τίτλος είναι παρμένος από ένα τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, που λέει "Πέφτουν της βροχής οι στάλες". Και οι στάλες και –για να κάνει ρίμα-και οι μπάλες!

Ο Βασίλης Σκουντής επέλεξε την πιο πάνω φωτογραφία για το ρεπορτάζ του.

Διακρίνονται ο Τάκης και Κώστας Πετρόπουλοι με τον πατέρα τους Γιώργο, ποδοσφαιρισταράς του Αστέρα Πατρών αλλά και άλτης του ύψους με Πανελλήνια διάκριση και με το παρατσούκλι "Μπλουγούρης", επειδή στην Κατοχή έτρωγε πολύ μπλουγούρι για να επιβιώσει!!!

Ο Γιώργος Πετρόπουλος ήταν υπάλληλος του ΙΚΑ, προϊστάμενος στο Τμήμα εσόδων, πολύ γνωστός στην Πατραϊκή κοινωνία και αγαπητός, επειδή πάντα διευκόλυνε και βοηθούσε τους εργάτες να βγάλουν σύνταξη.

Δημοκράτης - ριζοσπάστης διώχθηκε από τη Χούντα και απολύθηκε από το ΙΚΑ και επανήλθε δικαιωμένος μετά την μεταπολίτευση.

Σε ηλικία 54 ετών έγινε μέλος του ΚΚΕ!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech