Ελλάδα - Λευκορωσία 77-67: Πρώτη νίκη στα «παράθυρα» υπό το βλέμμα του Γκάλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοέμβριος 29, 2021 - 8:05πμ
Ελλάδα - Λευκορωσία

Η Εθνική επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από 34 χρόνια για επίσημο αγώνα και επικράτησε της Λευκορωσίας, σημειώνοντας την πρώτη νίκη της στο «παράθυρο» του Νοεμβρίου μπροστά στον Νίκο Γκάλη, ο οποίος έδωσε το παρών στα επίσημα του Παλέ και καταχειροκροτήθηκε, έχοντας στο πλευρό του τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ, με τον οποίο βραβεύτηκαν νωρίτερα στο Ιβανώφειο.


Η Ελλάδα είχε ξανά «νεκρά» διαστήματα στις αρχές της τρίτης και της τέταρτης περιόδου όμως σε αντίθεση με τον αγώνα στο Νιούκαστλ, αντέδρασε σωστά στην πίεση των Λευκορώσων και έφτασε στη νίκη, έχοντας στον πάγκο τον Σωτήρη Μανωλόπουλο που απουσίασε από το παιχνίδι στην Αγγλία.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Οι Λεωνίδας Κασελάκης και Δημήτρης Αγραβάνης ηγήθηκαν επιθετικά της Ελλάδας, σημειώνοντας από 14 πόντους έκαστος, ο Κωστής Γόντικας (13π.) ήταν κομβικός στη β' περίοδο όταν η Εθνική άρχισε να χτίζει διαφορά ενώ ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης ήταν καθοριστικός στο διάστημα που αγωνίστηκε.
Ο αγώνας


Η Εθνική βρήκε απέναντί της μια νεανική ομάδα που βγάζει ενέργεια, σουτάρει καλά και είναι αποτελεσματική στο transition game, δημιουργώντας προβλήματα στην άμυνα της Ελλάδας στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο Nick Galis Hall.
Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία της ελληνικής ομάδας και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο υπέρ τους 16-18, έχοντας 4/10 τρίποντα και οκτώ (!) επιθετικά ριμπάουντ σε αυτό το διάστημα. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική έμεινε στα 2/7 δίποντα και 2/4 τρίποντα ενώ βρήκε λύσεις στην επίθεση με τις πρωτοβουλίες του Λεωνίδα Κασελάκη.


Στη συνέχεια η Ελλάδα «διάβασε» το παιχνίδι της Λευκορωσίας, σταμάτησε την... αιμορραγία των χαμένων αμυντικών ριμπάουντ, υποχρέωσε τους αντιπάλους της σε 6 λάθη και με μπροστάρη τον Γόντικα, έχτισε διψήφια διαφορά (38-28, 17:13) ενώ πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 38-30. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γόντικας κουβάλησε επιθετικά την Εθνική με 8 πόντους (3/4 δίποντα, 2/5 βολές) στο δεύτερο δεκάλεπτο, την ώρα που οι διεθνείς περιόρισαν τα λάθη τους.


Παρ' όλα αυτά, η Λευκορωσία πέρασε την μπάλα στο ζωγραφιστό και άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, σε συνδυασμό με την... εκνευριστική αστοχία της Ελλάδας από τη γραμμή των βολών.
Μάλιστα ο Μακσίμ Σαλάς μείωσε σε 42-41 στο 24:10, ξυπνώντας... μνήμες Νιούκαστλ στην Εθνική που μπλόκαρε επιθετικά. Η είσοδος του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη άλλαξε τις ισορροπίες, καθώς ο γκαρντ της Λιετκαμπέλις έβγαλε ενέργεια και στις δυο πλευρές του παρκέ. Η Ελλάδα ανέβασε στροφές και ο Κασελάκης έδωσε ξανά διαφορά 10 πόντων, σκοράροντας για το 58-48 στο 30'.


Οι Λευκορώσοι εκμεταλλεύτηκαν το κακό ξεκίνημα της Εθνικής στο τέταρτο δεκάλεπτο μειώνοντας σε 62-60 με το τρίποντο του Μπλίζνιουκ όμως η Ελλάδα άντεξε στην πίεση, ξέφυγε ξανά με διψήφια διαφορά (73-63, 37') και πανηγύρισε την πρώτη νίκη της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με 77-67.


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην αντίδραση της Εθνικής στην τέταρτη περίοδο, όταν η Λευκορωσία μείωσε σε 62-60 με το τρίποντο του Μπλίζνιουκ στο 33'. Η Ελλάδα έχτισε ξανά διψήφια διαφορά (73-63, 37') και κράτησε το προβάδισμα ως το φινάλε.


ΟΙ MVPs: Ο Κωστής Γόντικας έκανε τη διαφορά στη β' περίοδο, σημειώνοντας 8 πόντους σε αυτό το διάστημα που η Ελλάδα άρχισε να φτιάχνει διαφορά, ολοκληρώνοντας το ματς με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 κοψίματα σε 25:50/


Σε πολύ καλή βραδιά και ο Λεωνίδας Κασελάκης, με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 29:20


Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μπέντζαμιν Ντόντο της Λευκορωσίας είχε 0/1 τρίποντο και 1 λάθος σε 7:51.


Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκος Γκίκας βοήθησε την Εθνική με 7 πόντους (2/4 τρίποντα), 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 27:16.


ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Ελλάδα τελείωσε τον αγώνα με 29/45 βολές.


ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μα φυσικά, η παρουσία του Νίκου Γκάλη στα επίσημα του Nick Galis Hall!


Τα δεκάλεπτα: 16-18, 38-30, 58-48, 77-67.

Υποστήριξη: SilkTech