Μπορεί η Πάτρα να γίνει ρολερούπολη;

Τετάρτη, Νοέμβριος 17, 2021 - 10:05μμ

Στην Πάτρα στη διάρκεια της καραντίνας του κορωνοίού, μια ομάδα γνωστών και άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, τον Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω σκληρών περιορισμών, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό για την πόλη. Τον πρώτο σύλλογο τροχοπέδιλων.


Πολλοί θεωρούν ότι τα rollers είναι κάτι extreme, ένα σπορ από το οποίο κινδυνεύεις να βρεθείς τραυματισμένος με μια λάθος κίνηση ‒ γενικά αποτελεί μια ενασχόληση γύρω από την οποία υπάρχει μεγάλη προκατάληψη. Όμως η αλήθεια για το άθλημα που έχει μπει πια στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να το απολαύσουν με ασφάλεια.

Στην Πάτρα τα πράγματα μοιάζουν να είναι ευνοϊκά. Μια μεγάλη διαδρομή πολλών χιλιομέτρων στην ακτογραμμή της, με ένα σημαντικό μέρος της να αποτελεί προστατευμένη από τα διερχόμενα αυτοκίνητα περιοχή, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, κάνει τις συνθήκες ιδανικές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους πάνω στις ρόδες. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πατραϊκού Συλλόγου Τροχοπέδιλων (ΠΟΤ), πρόκειται για μια πόλη η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ρολερούπολη.  

«“Η Πάτρα ρολερούπολη” έγινε για εμάς από την πρώτη στιγμή ένα εύκολο μότο, το οποίο από κοινού αποφασίσαμε να εκφράσουμε ως σύλλογος. Τα δύο βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη του oλυμπιακού πλέον αθλήματος των τροχοπέδιλων στην Πάτρα είναι ο καιρός και η ρυμοτομία της πόλης», λέει στη lifo η Χριστιάνα Μητροπούλου, ιδρυτικό μέλος του ΠΟΤ και το πρόσωπο που σχεδίασε το λογότυπο και τις στολές της ομάδας.

«Για πολλά χρόνια σπούδαζα στην Αγγλία, μια χώρα με πολλούς ποδηλατοδρόμους και υποδομές για να κάνεις rollers, ωστόσο ο βροχερός καιρός λειτουργεί ανασταλτικά. Τα τροχοπέδιλα είναι ένα άθλημα ανοιχτού χώρου, ένα μεσογειακό άθλημα για το οποίο χρειάζονται καλές καιρικές συνθήκες και όχι βροχερές μέρες, καθώς στη βρεγμένη επιφάνεια η τροχοδρόμηση είναι ολισθηρή. Στην Πάτρα οι βροχερές μέρες είναι ελάχιστες σε σχέση με το Λονδίνο και το να κάνεις rollers δίπλα στη θάλασσα, κάτω από έναν γαλανό ουρανό, σου προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας που δεν το έχω νιώσει πουθενά αλλού.
Η Πάτρα έχει μια ακτογραμμή μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων, που δεν έχει να ζηλέψει ακτογραμμές άλλων μεσογειακών πόλεων. Προς το παρόν, υπάρχει μια προστατευόμενη διαδρομή περίπου 6 χιλιομέτρων από τα αυτοκίνητα, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, η οποία μας εξυπηρετεί για τα προπονητικά μας προγράμματα. Για εμάς είναι μεγάλο στοίχημα να ολοκληρωθεί ο παράκτιος ποδηλατοδρόμος εντός του 2022, γι' αυτό πιέζουμε τους τοπικούς φορείς για την περάτωσή του».
Ο Χρήστος Σαράντης, εκπρόσωπος και εκπαιδευτής του συλλόγου, μας μιλά για τον σκοπό και το πλαίσιο μέσα στο οποίο λάτρεις των rollers, ανεξαρτήτως ηλικίας, εντάσσονται και γίνονται ενεργοί στον σύλλογο.

«Ο ΠΟΤ είναι ένας αθλητικός σύλλογος που απευθύνεται στους πάντες εντός του αστικού τοπίου των Πατρών. Κάθε νέο μέλος, αφού μάθει πολύ καλά τις βασικές τεχνικές του αθλήματος, καλείται να επιλέξει το προπονητικό πρόγραμμα που επιθυμεί, καθώς χωρίζουμε τα τμήματα σε αγωνιστικά και τμήματα άθλησης-ψυχαγωγίας», αναφέρει σχετικά.

 «Επομένως, δεν έχουμε ούτε ηλικιακούς περιορισμούς ούτε πιέζουμε τα μέλη μας να εστιάσουν σε έναν αποκλειστικό τρόπο άσκησης του αθλήματος. Παράλληλα, σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος σε διεθνείς και εγχώριους αγώνες τροχοπέδιλων και, φυσικά, να κάνουμε τον πρώτο πανελλήνιο μαραθώνιο στην Πάτρα. Βασικός σκοπός μας είναι να κάνουμε την Πάτρα ρολερούπολη, δηλαδή να γνωρίσει τα τροχοπέδιλα η τοπική κοινωνία ως μέσο άθλησης, ψυχαγωγίας και εναλλακτικής μετακίνησης. Φυσικά, θα είμαστε ευτυχισμένοι αν κάποιο από τα παιδιά του συλλόγου μας καταφέρει να πάρει μέρος σε κάποια Ολυμπιάδα». 

«H ιδέα ίδρυσης του σωματείου ήρθε τον Φεβρουάριο του 2021 εν μέσω σκληρών περιορισμών λόγω της εξάπλωσης του Covid. Εκείνη την περίοδο οι δρόμοι της πόλης ήταν άδειοι από αυτοκίνητα, έτσι η πόλη ήταν εξαιρετικά φιλική για να τροχοδρομείς ελεύθερα», συμπληρώνει ο Δημήτρης Καρακάσης, νομικός εκπρόσωπος του ΠΟΤ.


«Κάτω από αυτές τις συνθήκες κάποιοι, άλλοι άγνωστοι μεταξύ τους κι άλλοι γνωστοί, έγιναν φίλοι και συμφώνησαν για τη δημιουργία του πρώτου συλλόγου τροχοπέδιλων στην Πάτρα. Να σημειωθεί ότι, πριν δημιουργηθεί ο ΠΟΤ, παράγοντες του τοπικού αθλητισμού μάς προσέγγισαν για να κάνουμε σχετικά τμήματα, ωστόσο αποφασίσαμε από κοινού να μην ενταχθούμε σε αυτούς και να κάνουμε κάτι καινοτόμο στην πόλη. Μετά το τέλος των περιορισμών καταθέσαμε το καταστατικό του συλλόγου στο Ειρηνοδικείο Πατρών, όπου και πήραμε την αναγνώριση. Πλέον είμαστε στην Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων, καθώς έχουμε αθλητές που θα πάρουν μέρος στην παγοδρομία και στη χιονοδρομία.
Το άθλημα των τροχοπέδιλων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και ως δικηγόρος εργάστηκα σκληρά ώστε να διαλευκάνω ζητήματα που αφορούν το νομικό καθεστώς τους στην Ελλάδα. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον σύλλογο και με ασφαλιστική εταιρεία δημιουργήσαμε το πρώτο συμβόλαιο ασφάλειας υγείας και αστικής ευθύνης στην Ελλάδα. Ο ΠΟΤ είναι ένας σύλλογος με έντονη κοινωνική και αθλητική δραστηριότητα που αποζητά την αναγνώριση και την αγάπη του αθλήματος από την τοπική κοινωνία».


Το Rollers Fit
Μία από τις πτυχές του αθλήματος που μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στον σύλλογο είναι το Rollers Fit, ένας πρωτοποριακός τρόπος εκγύμνασης, στο πλαίσιο του οποίου κάποιος μπορεί να γυμναστεί με τη χρήση των rollers και σε συνδυασμό με στατικές και λειτουργικές ασκήσεις, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το βάρος του σώματός του.
Η Δήμητρα, πιστοποιημένη personal και group fitness instructor από τον ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό οργανισμό Grafts Hellas, μας λέει χαρακτηριστικά: «Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έντονη αερόβια άσκηση με τα rollers και παράλληλα, εκτελώντας εξειδικευμένες ασκήσεις, να ενδυναμώνουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός τους.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι με τα τροχοπέδιλα έχεις ελάχιστη επιβάρυνση στα γόνατα και τη μέση συγκριτικά με το τρέξιμο, καθώς δεν έχεις σχεδόν καθόλου κραδασμούς. Στην πραγματικότητα ωθείς, δεν αναπηδάς!»

Η Δήμητρα, πιστοποιημένη personal και group fitness instructor από τον ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό οργανισμό Grafts Hellas, μας λέει χαρακτηριστικά: «Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έντονη αερόβια άσκηση με τα rollers και παράλληλα, εκτελώντας εξειδικευμένες ασκήσεις, να ενδυναμώνουν κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός τους.

 Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι με τα τροχοπέδιλα έχεις ελάχιστη επιβάρυνση στα γόνατα και τη μέση συγκριτικά με το τρέξιμο, καθώς δεν έχεις σχεδόν καθόλου κραδασμούς. Στην πραγματικότητα ωθείς, δεν αναπηδάς!»

Στην Πάτρα, μέσα στην καραντίνα, μοιάζει να γεννήθηκε κάτι πολύ όμορφο, μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να βάλει τους κατοίκους της πάνω σε ρόδες και να τους δείξει πως, εφόσον έχουν τη διάθεση, την όρεξη και την προθυμία να μυηθούν στον κόσμο των τροχοπέδιλων, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απευθυνθούν στους ανθρώπους του συλλόγου. Ποια είναι, λοιπόν, η ανταπόκριση του κόσμου και της τοπικής κοινωνίας στο όλο εγχείρημα;
«Εξαιρετικά δυναμική», σχολιάζει ο Γιώργος Παπαχρονόπουλος, αθλητής παρκούρ και λάτρης του freestyle skating. «Αρκετός κόσμος ήθελε να δοκιμάσει από καιρό, ειδικά την περίοδο του lockdown, που όλοι οι αθλητικοί χώροι ήταν κλειστοί. Ζούμε σε μια εποχή που όλοι μας περιοριζόμαστε λόγω Covid και επιθυμούμε να βρούμε διέξοδο μέσα από την άθληση. Όταν βρίσκεσαι πάνω στα rollers νιώθεις χαρούμενος και ξεχνάς όλα τα προβλήματα της καθημερινότητάς σου.
Ο κόσμος στον ΠΟΤ βρίσκει ουσιαστικά ένα νέο άθλημα ανοιχτού χώρου για να γυμναστεί με ασφάλεια και να ξεφύγει από τους κλειστούς χώρους των γυμναστηρίων. Βέβαια, αρκετοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, από άγνοια θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο άθλημα. Ακόμα και σε αυτούς θα προσπαθήσουμε να φορέσουμε rollers, για να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα».

Υποστήριξη: SilkTech